HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum



2009

Előző tartalom betöltése

A kínaiak még mindig zsákolják az aranyat

A kínaiak még mindig zsákolják az aranyat

2009.12.28 18:50

Nem szűnik a kínaiak aranyéhsége, legalábbis a China Daily írásából ezt a következtetést lehet levonni. Miután a nagyobb áruházakban az aranyékszerek kiskereskedelmi árát csökkentették, a hétvégén 30%-os, vagy afeletti forgalom növekedés bontakozott ki. A 28%-os áremelkedést figyelembe véve persze nem lehet nagy rohamról beszélni, azonban figyelemre méltó, hogy a magas ár sem riasztja el a lakosságot.

Nem szűnik a kínaiak fizikai arany iránti éhsége. A China Daily írása szerint miután a legnagyobb kiskereskedelmi láncokban az arany ékszerek árát 3%-kal csökkentették, a hétvégén 30%-os forgalomnövekedést lehetett tapasztalni a nemesfém piacán.

A legnagyobb üzletláncokban az árcsökkentésnek köszönhetően (melyet követően is 28%-kal vagyunk a tavalyi hasonló időszaki árszint felett) unciánként 1,224 dolláros áron lehet hozzájutni a nemesfémhez, ami a szezonálisan is erősebbnek számító időszakban nagy vonzalmat jelent az emberek számára.

Az év mostani szakasza az ünnepek miatt (karácsonytól egészen február 10-ig) szezonálisan erősebbnek számít a kínai aranypiacon. Az értékesítéseket látva Kína 2009-ben tovább őrizheti a legnagyobb aranypiaci fogyasztó szerepet.

Jeffrey Nichols, a Rosland Capital vezető gazdasági tanácsadója, illetve az American Precious Metals Advisors vezetője szerint nem kell majd meglepődni, ha az arany ára 2010-ben egészen 1,500 dolláros magasságig emelkedik. Ráadásul a hosszabb távú emelkedő trend tovább is kitarthat egészen a 2-3,000 dolláros szintekig. A szakértő szerint mindezt a laza fiskális és monetáris politikák teremthetik meg, de a fejlődő országok jegybanki arany vásárlásai is kitarthatnak.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Újabb ezer ok, hogy aranyat vegyünk

Újabb ezer ok, hogy aranyat vegyünk

2009.12.27 15:05

Talán nem kétség, hogy a válság egyik legnagyobb nyertese az arany piaca, a rali pedig a CNBC által megkérdezett szakértők szerint jövőre is folytatódhat. A hajtóerőt továbbra is a likviditásbőség és a dollárgyengülés szolgáltathatja.

Az idei év látványos emelkedést hozott az arany piacán, az árfolyam 1,200 dollár fölé szaladt, soha nem látott magasságba. Kevin Kerr, a Kerr Trading International vezetője, valamint James DiGeorgia, a "The Trader’s Great Gold Rush" szerzője a CNBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy a rali jövőre is folytatódhat a nemesfém piacán.

Kerr közölte, hogy a becslések szerint (a következő 10 évben) 871 milliárd dollárba kerülő amerikai egészségügyi reformtörvény elfogadása újabb ezer okot ad arra, hogy a befektetők további aranyvásárlásokat eszközöljenek. "A laza monetáris politika várhatóan 2010-ben is fennmarad majd, ez pedig a dollár további gyengüléséhez vezethet, ami mint tudjuk támaszt jelent az arany árfolyamának.

DiGeorgia is osztja Kerr nézeteit, a szakértő szerint az arany árfolyama jövőre 1,500 dollárig emelkedhet. "1,200 dolláros aranyárat jósoltam, amikor a nemesfémmel még 700 dolláron kereskedtek, azóta pedig sok minden változott" - tette hozzá DiGeorgia.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Az orosz aranytermelés 12,3 százalékkal nőtt

Az orosz aranytermelés 12,3 százalékkal nőtt

2009.12.24. 13:35

aranypiacOroszországban 189,6 tonna aranyat termeltek az első tizenegy hónapban, 12,3 százalékkal többet a tavalyi első tizenegy havi 168,8 milliónál.

A többlet elsősorban a kanadai közreműködéssel újonnan nyitott távol-keleti lelőhelyekről és feldolgozókból származott.

Oroszország a világ ötödik számú aranytermelője - tavaly a világtermelés nyolc százalékát adta -, jóllehet kitermelhető aranyérc-tartalékokból a második Dél-Afrika mögött.

Idén egész évben összesen 205 tonna arany termelését tervezik az orosz vállalatok, ez 11,1 százalékkal lenne több a tavalyinál.

Forrás: MR1-Kossuth Rádió

Bővebben »

Megindult az aranyár

Megindult az aranyár

(2009.12.21 13:25)

Az arany árfolyama valamelyest emelkedett éjjel az ázsiai kereskedésben. Gyakorlatilag három hete csökkenésben volt a kurzus, legfőképp a dollár erősödése miatt.

A nemesfém ára 9%-kal csökkent a rekord 1226 dolláros szintről, melyet még december harmadikán ért el. Múlt pénteken valószínűleg az iraki-iráni konfliktus is segített abban, hogy az 1100 dollár alá is be-benéző kurzus emelkedésnek indulhasson. A görög államadóssággal kapcsolatos gondok, illetve a kedvező amerikai makro adatok a dollár erősödését és ezáltal az arany esését okozhatják a Quaestor elemzői szerint. Továbbra is nagy kérdés, vajon a kínai jegybank eszközöl-e aranyvásárlásokat az IMF-től. A kurzus jelenleg 1113 dollár körül ingadozik.

Forrás: OrientPress Hírgynökség

Bővebben »

Dollár kell arany helyett a befektetőknek

Dollár kell arany helyett a befektetőknek

(2009.12.15 13:13)

A dollárerősödés csökkenti az arany iránti befektetői érdeklődést. A zöldhasú közel kéthavi csúcsra erősödött az euróval szemben. A spekulánsok arra számítanak, hogy a gazdasági fellendülés miatt a Fed belekényszerül a kamatemelésbe.

Az arany árfolyama 1125 dollár körül mozgott ma reggel, így még mindig 28%-kal az év eleji árszintek felett tartózkodik. Ugyanakkor hosszabb távon az árfolyam emelkedhet, amennyiben az alapkamat nem változik, az inflációs félelmek miatt.

Kéthavi mélyponton kezdett magához térni tegnap a kőolaj kurzusa, mivel a befektetők a 70 dollár alatti szintet vételi lehetőségként értelmezték és megvették a piacot. Ma várhatóan pozitív hírek érkeznek az amerikai ipar kibocsátásáról. A jövő év elején lehetséges, hogy ismét nagyobb lendületet kaphat a spekulatív vételi kedv, így a mostani szintek akár kedvező beszállási pontot is jelenthetnek. Mindenesetre az amerikai kamatdöntés az egész nyersanyagpiacra kihat majd, így az olaj kurzusának mozgását is befolyásolja várhatóan-vélik a Quaestor elemzői.

Forrás: OrientPress Hírgynökség

Bővebben »

Még mindig jó befektetés lehet az arany

Még mindig jó befektetés lehet az arany

(2009.12.14. 10:26)

http://www.napi.hu/fototar/photos/228x150/arany_BRG6544.jpgA francia Societe Generale szerint könnyen előfordulhat, hogy az arany árfolyama jövő év közepére eléri az 1500 dolláros szintet.

Az arany unciánkénti ára akár az 1500 dollárt is elérheti 2010 közepére - idézi a Bloomberg a Societe Generale elemzését.

A fémek árfolyama - az arany vezetésével - dinamikusan növekedhet a következő két negyedévben, lekörözve a többi árupiaci befektetési eszközt - vélik a francia bank elemzői.

A hosszú távú inflációs várakozások és a várható ázsiai jegybanki vásárlások hajthatják fel az árakat - tették hozzá.

Az arany jegyzése jelenleg 1127 dollár körül alakul, miután december elején 1226 dolláron tetőzött.

Forrás: Napi Gazdaság

Bővebben »

Nem kell félni! - Van még erő az aranyban

Nem kell félni! - Van még erő az aranyban

(2009.12.10 20:46)

Hat hete nem fordult elő, hogy egymást követő négy nap csökkenjen az arany, azonban nem kell attól félni, hogy kidurrant a lufi - olvasható a Dow Jones Newswires cikkében. Jeffrey Nichols, a Rosalind Capital vezető munkatársa szerint az emelkedő trend még évekig eltarthat a nemesfém piacán.

Hat hete nem fordult elő, hogy egymást követő négy nap csökkenjen az arany határidős árfolyama, s bár a mai kereskedésben 0.5%-ot emelkedett a kurzus, az 1,226-os csúcsoktól így is 100 dollárra vagyunk.

“Ez csupán korrekció a hosszú távú emelkedő trendben, mely Jeffrey Nichols, a Rosalind Capital vezető munkatársa szerint még legalább évekig eltarthat. A szakértő úgy véli a további emelkedést a laza monetáris politika miatt az inflációtól való félelem, valamint a jegybanki aranyvásárlások, a világszinten csökkenő aranykitermelés és a növekvő intézményi befektetői kereslet is támogathatja.

A laza monetáris politikával kapcsolatban James Turk, a GoldMoney.com alapítója elmondta, hogy a pénzügyi válság közepette a jegybankok által a piacokba pumpált likviditásbőség a dollár erejét sokkal jobban gyengítette, mint amilyen mértékben az arany emelkedett. Emiatt további felértékelődési potenciál rejlik a nemesfémben.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Vége az aranyrallynak?

Vége az aranyrallynak?

(2009.12 07. 9:30)

aranypiacA nemesfém jegyzése hétfőn tovább csökkenhet, messze maga mögött hagyva a pár nappal korábban beállított 1220 dollár körüli csúcsokat.

Az arany jegyzésének nagyarányú, közel 50 dolláros pénteki csökkenése után - melynek szakértők szerint csak egy része okolható a dollár erősödésével - tovább csökkenhet a nemesfém árfolyama hétfőn is.

A kurzus pénteken 4,1 százalékkal került lejjebb, s az arany unciánkénti jegyzése 1149 dolláron állapodott meg. Csütörtökön a nemesfém minden eddiginél magasabb nominális jegyzésárat ért el 1226,56 dollárnál, ám a dollár nagyarányú erősödésének hatására végül megtört a lendülete. A Bloombergnek nyilatkozó szakértők úgy látják, a zöldhasú jelenleg bázist épít, s ez egyúttal azt is jelzi, hogy az arany további gyengülés elé nézhet.

A MarketWatchnak nyilatkozó elemzők szerint nem csak a dollár további erősödésétől, de az arany piacán jelentkező eladási nyomástól is tartani kell - a Kitco arany index pénteki 46,10 dolláros mélyrepülése ugyanis csak részben okolható a zöldhasú erőre kapása miatt. Az arany árfolyamából mindössze 15 dollárt vett el az amerikai deviza felértékelődése, a vesztségek maradékát az erre reagáló eladók generálták.

Ahhoz, hogy a hét végén megtört emelkedő trendtől ne kelljen végképp elbúcsúzni - figyelmeztetnek a MarketWatch elemzői - az arany jegyzésének legalább 25 dollárral kell emelkednie hétfőn. Ilyen arányú emelkedésre a továbbra is erősödő dollár mellett azonban vajmi kevés az esély.

A rövid távon romló kilátások ellenére a szakértők többsége továbbra is úgy véli, hogy hosszabb távon a bika uralkodik a nemesfém piacán, s az év végére is valahol az 1200-1400-as tartományok között volna reális az unciánkénti jegyzés. Ez pedig - állítják a MarketWatch szakértői - meg is valósulhat amennyiben a kurzus nem csökken tartósan 1140 dollár alá.

Forrás: Napi Gazdaság

Bővebben »

Kína Indiával verseng az aranypiacon

Kína Indiával verseng az aranypiacon

(2009.12.04, 9:00)

aranypiacKína válhat a világ legnagyobb aranyfogyasztójává, letaszítva Indiát a vezető helyről - véli a londoni GFMS fémpiaci tanácsadó cég.

Kína összességében mintegy 432 tonna aranyat vásárol az idén a GFMS várakozása szerint, amely India keresletét 422 tonnára teszi. A londoni cég azzal számol továbbá, hogy befektetési céllal Kína 83 tonna, India 53 tonna aranyat vesz.

A GFMS adatai azonban nem támasztják alá a két ország jegybankjai által alátámasztott vásárlásokat, az indiai központi bank ugyanis 200 tonna aranayat vásárolt a Nemzetközi Valutaalaptól(IMF) a közelmúltban.

Csütörtökön egyébként rekordszinten, unciánként 1225 dollár fölött is megfordult az arany ára, pénteken reggel 1204,40 dolláron jegyezték Ázsiában.

Forrás: Origo

Bővebben »

Hogyan függ össze a dollár és az arany ára?

Hogyan függ össze a dollár és az arany ára?

(2009.12.04. 06:30)

aranypiacÖsszefüggések egyszerűen, érthetően: dollár, arany, olaj.

A dollár és az arany alapvetően fordított irányban szoktak mozogni. Ez nem olyan meglepő, az árupiacokon más, szintén dollárban jegyzett terméknél, például az olajnál is megfigyelhető ez az összefüggés. Vagyis, ha egy leegyszerűsített magyar példából indulunk ki, ha egy liter benzin 1 dollárba kerül, akkor 300 forintos dollárnál 300 forintért tankolhatunk, 180 forintos dollárnál pedig 180 forintért.

Ha olcsóbb a benzin, többen engedhetik meg maguknak, vagyis nő a benzin iránt a kereslet, ha az aktuális kínálathoz képest nő a kereslet, drágulhat a jegyzés. Így van ez az aranynál is.

Egyelőre rugaszkodjunk el az arany fő jellemzőjétől, a megtakarítási szereptől, és nézzük a valós felhasználást! A világ aranytermelését csak kisebbrészt dollárban fizető országok használják fel, de a világpiaci jegyzések dollárban vannak. Ha gyenge a dollár, akkor több aranyat vesznek a főfelhasználók, India, Kína, Törökország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Vietnam, illetve két fejlett állam, Olaszország és az Egyesült Államok.

A fundamentális (nem befektetés jellegű) aranyfelhasználás az ékszergyártáshoz kötődik. Olyan országok vesznek sok aranyat, ahol tradíciója van az arany ékszereknek, nagy a népességük, és a felsorolt országokban nagyon fontos keresletmeghatározó paraméter a GDP alakulása és a házasságkötések száma.

Ha nagyobb a gazdasági kibocsátás, ha több a házasság, az segít a keresletnek. A felsorolt országok nagy és fiatal népességgel rendelkeznek, ráadásul jellemzően a válság sem tépázta meg őket (a Dubaiból érkező híreket olvasva, ez csak korlátozottan igaz). Az aranyat emellett főleg megtakarítási szempontból keresik, minél gyengébbek a viszonyítási alapul szolgáló hozamok, annál nagyobb az arany iránti kereslet, ezért is volt az elmúlt egy évben óriási rally (a jegyzés az unciánkénti 700 dollárról 1170 dollárig emelkedett).

Vagyis egykilónyi aranytömb (ami mintegy 32 uncia) meghökkentően kis térfogatú, akkora, mint egy névjegytartó, jelenleg 6,8 millió forintot ér. A tőkepiaci turbulencia, a gyenge dollárkamatok mellett sokan menekülnek befektetéseikkel aranyba. Vagyis összességében a fundamentális felhasználási és a befektetési szempontok (a gyenge dollár) is támogatták az aranyár emelkedését.

Ugyanakkor a jelenlegi árszint mellett, még az esetlegesen tovább gyengülő dollár mellett is, sok a vészjelzés. Az elemzők szerint túlzott volt az aranyár-emelkedés, miközben hasonló árupiaci termékek, ezüst, platina, réz sokkal kevésbé drágultak, ezek az áruk ma már ígéretesebbek.

Másrészt van egy nagyon régi amerikai tapasztalat, ez az úgynevezett arany/olaj hányados szabály, eszerint egy uncia arany árának és egy hordó kőolaj árának dollárban vett hányadosa 7 és 20 közé esik. Ha alacsony a szám, akkor olajárcsökkenés és/vagy aranyár-emelkedés várható. Ha magas a mutató, akkor az arany ára fog csökkenni és/vagy az olaj ára fog emelkedni. Nos, jelenleg az 1170 dolláros arany és a 75 dolláros olaj ismeretében 15,6. Ez nem irreális, de inkább a magas régióba esik, vagyis egyfajta aranyár-korrekciót sejtet.

Forrás: Fn.hu

Bővebben »
További tartalom betöltése

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: