HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

Vége az aranyrallynak?

Vége az aranyrallynak?

(2009.12 07. 9:30)

aranypiacA nemesfém jegyzése hétfőn tovább csökkenhet, messze maga mögött hagyva a pár nappal korábban beállított 1220 dollár körüli csúcsokat.

Az arany jegyzésének nagyarányú, közel 50 dolláros pénteki csökkenése után - melynek szakértők szerint csak egy része okolható a dollár erősödésével - tovább csökkenhet a nemesfém árfolyama hétfőn is.

A kurzus pénteken 4,1 százalékkal került lejjebb, s az arany unciánkénti jegyzése 1149 dolláron állapodott meg. Csütörtökön a nemesfém minden eddiginél magasabb nominális jegyzésárat ért el 1226,56 dollárnál, ám a dollár nagyarányú erősödésének hatására végül megtört a lendülete. A Bloombergnek nyilatkozó szakértők úgy látják, a zöldhasú jelenleg bázist épít, s ez egyúttal azt is jelzi, hogy az arany további gyengülés elé nézhet.

A MarketWatchnak nyilatkozó elemzők szerint nem csak a dollár további erősödésétől, de az arany piacán jelentkező eladási nyomástól is tartani kell - a Kitco arany index pénteki 46,10 dolláros mélyrepülése ugyanis csak részben okolható a zöldhasú erőre kapása miatt. Az arany árfolyamából mindössze 15 dollárt vett el az amerikai deviza felértékelődése, a vesztségek maradékát az erre reagáló eladók generálták.

Ahhoz, hogy a hét végén megtört emelkedő trendtől ne kelljen végképp elbúcsúzni - figyelmeztetnek a MarketWatch elemzői - az arany jegyzésének legalább 25 dollárral kell emelkednie hétfőn. Ilyen arányú emelkedésre a továbbra is erősödő dollár mellett azonban vajmi kevés az esély.

A rövid távon romló kilátások ellenére a szakértők többsége továbbra is úgy véli, hogy hosszabb távon a bika uralkodik a nemesfém piacán, s az év végére is valahol az 1200-1400-as tartományok között volna reális az unciánkénti jegyzés. Ez pedig - állítják a MarketWatch szakértői - meg is valósulhat amennyiben a kurzus nem csökken tartósan 1140 dollár alá.

Forrás: Napi Gazdaság







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: