HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Aktuális aranypiaci elemzések

Előző tartalom betöltése

Aranyat tiszta forrásból! - Aranypiac videó

(2019.3.22.) Videó indítása

Aranyat tiszta forrásból!

Idén a Víz Világnapját március 22-én ünnepeljük. Az emléknap arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos természeti kincsünk a víz, és hogy milyen nagy kihívás ma a világban, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen az iható, tiszta víz.

2 milliárd ember, a Föld lakóinak negyede él vízhiányos területeken. Itt az emberek, állatok, növények nem jutnak elegendő és tiszta vízhez, ami pedig az élet forrása és alapvető feltétele. És ez a helyzet a környezetszennyezés és az éghajlati változások miatt jóformán évről évre csak romlik.

Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat tehát azon, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk vizeinket. Ez a kérdés pedig az arany kitermelését és piacát is közvetlenül érinti.

Tekintse meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

A Brexit és a Fed ad muníciót a héten az aranynak - A TrendFM rádió adása

(2019.3.21.)

Az arany árfolyama jelenleg beszűkült volatilitás mellett 1.305 dollár körül alakul, más szóval az utóbbi napokban nem volt különösebben nagy mozgás az árfolyamban. Sikerült megkapaszkodni 1.300 dollár felett miután a hónap elején ez alá a lélektanilag fontos árszint alá is benézett a jegyzés pár nap erejéig. Ugyanakkor nem sikerült határozottabban eltávolodni ettől a küszöbtől felfelé.

Mindeközben egy korrekció zajlik az árfolyamban. A tavaly év végi és az idei év eleji árfolyam-emelkedés során 1.350 dollárig jutott a jegyzés, majd onnét korrekcióba kezdett és visszaesett 1.280 dollárig. Amíg ebben az intervallumban tartózkodik a kurzus, addig ez a korrekció nem tekinthető lezártnak. Mindkét irányba, mind felfelé, mind lefelé folytathatja innét a pályáját az árfolyam.

A mostani megtorpanás és kivárás hátterében a Brexit és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülése áll. Mindkét témában van annyi robbanóerő, hogy a mostani holtpontról elmozdítsa az árfolyamot, sőt akár hevesebb kilengéseket is okozzon az arany piacán.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Az aranyár 10 év múlva - Aranypiac videó

(2019.3.20.) Videó indítása

Az aranyár 10 év múlva

Mindenkit, aki aranyat vásárol, foglalkoztat az a kérdés, hogy miként fog alakulni, hova fog fejlődni az arany árfolyama az elkövetkezendőkben. Például a következő 10 évben? Ezt a kérdést természetesen nem könnyű megválaszolni.

A tőzsdei árfolyamokat ilyen hosszú időtávon elemezni és előre jelezni rendkívül összetett feladat. Rengeteg befolyásoló tényező van, köztük olyan is – például kalkulálhatatlan véletlenek – amit a mai ismereteink alapján számba sem tudunk venni.

De ha leegyszerűsítve tesszük fel a kérdést, ha csak úgy kérdezünk, hogy a mostani árszinthez képest hol fog állni az aranyár: inkább feljebb vagy lejjebb? Akkor azért már bátrabban meg lehet próbálkozni egyfajta kitekintéssel a jövőbe.

Tekintse meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

A Brexit jegyében telik a hét az aranynál - A TrendFM rádió adása

(2019.3.14.)

Az arany árfolyamában bő két hete egy korrekció vette kezdetét. Ennek során 1.345 dollárról 1.280 dollárig ereszkedett vissza a jegyzés, így a hónap elejére ismét a lélektanilag fontos 1.300 dollár alá kerültünk. Ezt aztán visszakapaszkodási próbálkozások követték 1.300 dollár fölé.

Múlt hét pénteken a meglepően gyenge amerikai munkaerőpiaci adatok adtak egy löketet az árfolyamnak felfelé, tegnap este meg a sokadszorra elbukott Brexit szavazás a londoni parlamentben. Ennek eredményekét felpattant ismét néhány dollárt az árfolyam, így tegnap éjszaka 1.300 dollár felett tudott zárni a piac, és ma hajnalban is valamivel e felett nyitott.

Ebben a pillanatban 1.305 dolláron áll a jegyzés, de azért nagy kérdés, hogy a mai nap folyamán meg tudja-e tartani ezt az árszintet a sárga nemesfém.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Aranypiac: A tavaszt idén is ki kell bekkelni - Aranypiac videó

(2019.3.13.) Videó indítása

Aranypiac: A tavaszt idén is ki kell bekkelni

Az arany árfolyama az utóbbi években rendre megszenvedte a tavaszt. Miközben az évszak jelképe, az aranyvessző sárgába borította a keretek alját, addig az arany árfolyama évről évre következetesen lejtőre került a tavasz folyamán.

A március statisztikailag a legrosszabb hónap az arany éves szezonalitásában. A 70-es évek elejéig visszatekintve nemcsak az állapítható meg, hogy többször volt veszteséges a március, mint nyereséges, hanem az is, hogy a mínuszok jóval nagyobbak voltak, mint a nyereséges márciusokban a pluszok.

De vajon mire lehet számítani az idén: A tavasz ismét lehűlést hoz az arany piacán?

Tekintse meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Elfogyhat az arany Nagy-Britanniában? - Aranypiac videó

(2019.3.6.) Videó indítása

Elfogyhat az arany Nagy-Britanniában?

A Sharps Pixley egy nagy múltú brit aranykereskedő cég. A vállalkozás gyökerei a 18. századig érnek vissza. A patinás vállalkozás a kezdetek óta meghatározó szereplője az aranykereskedelem több évszázados központjának számító Londoni nemesfémpiacnak.

Nos, ez a Sharps Pixley éppen a napokban adott ki egy közleményt, amely szerint attól tart, hogy a Brexit következtében elfogyhat az arany Nagy-Britanniában. Elsőre talán meghökkentően hangzik ez közlemény. Sőt az is lehet, hogy csupán szenzációhajhász?

Az EU elhagyása nyilvánvalóan hátrányosan fogja érinteni az áruk, a tőke, a szolgáltatások és az emberek szabad áramlását Nagy-Britannia és az EU között. Ennélfogva és a pillanatnyilag teljesen ködös VÁM-jogi szabályozás tisztázásáig valóban érdekes kérdés, hogy a belföldi aranykitermeléssel nem rendelkező és ezért az aranyból importra szoruló szigetország, hogyan, honnét és milyen áron fog aranyhoz jutni a külföldi forrásokból.

Tekintse meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Megérdemelt pihenő az aranynál - A TrendFM rádió adása

(2019.3.6.)

Hónapok óta csak egy irányt ismert az arany árfolyama, jóformán korrekciók nélkül tört felfelé a jegyzés. A múlt hét vége felé azonban kifulladt az emelkedés, és – ami késik, nem múlik alapon – kezdetét vette egy komolyabb konszolidáció. Hátramenetbe kapcsolt a piac, aminek során 1.350 dollár magasságából 1.280 dollár közelébe rendeződött vissza az árfolyam. Itt hamarosan egy technikai támaszszint nyújthat kapaszkodót, de a most zajló korrekcióba bele kell kalkulálni egy akár 1.240 dollárig is visszavonuló árfolyamot.

A korrekció okai sokrétűek, mindig lehet több okot is találni, ha nagyon keres az ember. A legfőbb ok azonban elég nyilvánvalóan az, hogy ilyen mértékű aranyár drágulás után, amit tavaly ősz óta láttunk (1.170 dollárról indulva csaknem 200 dollárt rallizott felfelé az árfolyam), egyszerűen elfogynak a vevők. Aki venni akart aranyat, az már rég bevásárolt. Az 1.300 dollár felett újonnan érkezők vevők pedig már kisebbségben voltak az eladni szándékozókkal, akiket ugyanakkor leginkább az vezérel, hogy realizálják az eddig elért profitjukat.

Ezen kívül lehet említeni az ismét jobban teljesítő részvénypiacokat, ami egyértelműen elvonja a befektetők érdeklődését az aranytól. A világ tőzsdéin sikerült ledolgozni a tavaly ősszel elszenvedett nagy veszteségeket. Aztán ott van még az úgy nevezett kereskedelmi háború az USA és Kína között, amely enyhülni látszik. A rendezetlen Brexittel kapcsolatos félelmek is valamivel alábbhagytak. A brit parlament a jövő héten fog ismét szavazni erről, és ezúttal meglehet a többség Theresa May javaslatához a kilépés feltételeit illetően. Ha a hét végén még egy jó munkaerőpiaci adat is kijön az USA-ban, akkor az további eladói nyomást eredményezhet az aranynál.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Aranypiaci bikák ismét a csúcs előtt - A TrendFM rádió adása

(2019.2.27.)

Az aranyárfolyam tavaly augusztus óta egyre csak menetel felfelé. Akkoriban 1.170 dollárról indult az erősödés, majd a múlt hétre csaknem 200 dollárral került feljebb a jegyzés. Ezt a hosszú utat eddig csak kisebb korrekciók tarkították. Ahogy 1.250 dollár fölé került az árfolyam, begyorsult az emelkedés, aminek során többször is túlvett állapotba került a piac, de egy erőteljesebb eladó nyomásról ekkor sem lehetett beszélni.

Most ismét egy kisebb korrekció zajlik csupán, a héten 1.330 dollárig jött vissza az árfolyam a múlt heti 1.350 dollár környékéről. Ez persze kiteljesedhet még egy nagyobb korrekcióvá. Ugyanakkor karnyújtásnyi távolságra kerül az 1.375 dolláros ártartomány, amely évek óta vonzásában tartja az árfolyamot. 2016-ban, 2017-ben és tavaly is többször nekifutott ennek a jegyzés, de újra meg újra lefordult onnét. Elég valószínű, hogy előbb vagy utóbb ismét el fogunk jutni odáig, esélyt kapva arra, hogy ez az évek óta meghatározó technikai ellenállás végre megtörjön.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Az aranyár eddigi emelkedése további drágulásra ad reményt - Aranypiac videó

(2019.2.27.) Videó indítása

Az aranyár eddigi emelkedése további drágulásra ad reményt

Évek óta meggyőző sikerszériát produkál az arany az év első két hónapjában. A 2005 óta eltelt 15 évben – egy kivételtől eltekintve – évről évre jó döntésnek bizonyult a decemberi hónapokban bevásárolni a sárga nemesfémből.

A rendre kifogástalanul alakuló évkezdet 10 százalék körüli gyors hasznot hozott a befektetőknek és ettől az idei, 2019-es év sem marad el. A december eleji 1.230 dollárról mostanra több mint 100 dollárral került feljebb a jegyzés.

Ezért jogos a kérdés, ami most sok befektetőt foglalkoztat: Érdemes-e az eddig élért profitot már realizálni, tehát eladni, vagy futhat esetleg még tovább is a szekér?

Tekintse meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Mi lesz, ha a jegybankok újra adnak el aranyat? - Aranypiac videó

(2019.2.20.) Videó indítása

Mi lesz, ha a jegybankok újra adnak el aranyat?

A múlt héten felröppent egy hír, amit több hírügynökség és sajtóorgánum is terjesztett a világban, miszerint az olasz kormány az ország aranytartalékainak értékesítését fontolgathatja az olasz államháztartásban tátongó lyukak befoltozására. Ezt a lehetőséget a hatalmon lévő Északi Liga párt egyik parlamenti képviselője vetette fel.

De nem csak Olaszországból érkeztek hírek az utóbbi hónapokban esetleges aranyeladásról. A pénzügyileg nehéz helyzetben lévő Venezuela kormányzatát vagy éppen Törökországot is rendre hírbe hozzák az aranytartalékok kiárusításával kapcsolatban.

Mennyire kell az efféle híreket komolyan venni? Valóban kell számolni azzal, hogy a jegybankok belátható időn belül ismét az eladói oldalra válthatnak az aranynál?

Tekintse meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »
További tartalom betöltése

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: