HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Aktuális aranypiaci elemzések

Előző tartalom betöltése

Lesz év végi rally az aranynál? - Aranypiac videó

(2018.11.15.) Videó indítása

Lesz év végi rally az aranynál?

Az arany árfolyama két héttel ezelőtt eljutott a 200-napos mozgóátlagig, megpróbálta áttörni ezt a technikai ellenállást, de végül csak elvérzett ezen az akadályon. A technika ördöge persze nem egyedül gáncsolta el az aranyat. Volt egy erős segítőtársa, nevezetesen a felértékelődő dollár. Márpedig az erős dollár hagyományosan nem kedvez az aranynak.

Az arany árfolyama a hét elejére visszavonult 1.200 dollárig, ami lélektanilag akár támaszt is nyújthatna a sárga nemesfémnek. Tud-e élni ezzel az eséllyel az arany, lesz-e még rally az év végén az aranynál?

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Két lépés előre, egy hátra az aranynál - A TrendFM rádió adása

(2018.11.14.)

Október közepe táján úgy tűnt, hogy felrázza magát az arany árfolyama, és kitör abból a letargikus állapotból, amibe áprilist követően került, amikortól is 200 dollárt jött visszább a jegyzés nagyjából 1.370 dollár magasságából 1.170 dollárig. Október közepére megállt a lejtmenet, stabilizálódott az árfolyam és ismét tudtunk emelkedni. Előbb 1.200 dollár fölé, majd még tovább kitartott a lendület és 1.240 dollár fölé sikerült eljutni.

Itt két technikai ellenállás alkotott egy erős ellenállási klasztert, egyrészt a 200-napos mozgóátlag, másrészt egy vízszintes ellenállás parancsolt megálljt. Az tehát nem meglepő, hogy nem sikerült elsőre venni ezt a technikai akadályt. Mégis talán egy kicsit mélyre jött vissza jegyzés, tegnap 1.200 dollár alá is benézett az árfolyam, bár most ismét valamivel e lélektanilag is fontos kerek árszint felett áll, ismét jókora távolságra a 200-napos mozgóátlagtól. Amíg ez alatt van a jegyzés, addig egy csökkenő tendenciát kell valószínűsítenünk a továbbiakban.

A felelős nem csak a technikai helyzet az aranynál, hanem az erős dollár is, amely hagyományosan gyengíti az arany iránti keresletet, és ezzel nyomást gyakorol az arany és vele együtt általában a többi dollárban jegyzett árupiaci termék árára.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Az arany szerepe a világban - Aranypiac videó

(2018.11.07.) Videó indítása

Az arany szerepe a világban

Az arany, a misztikus sárga fém évezredek óta az emberek vágyainak tárgya, egyrészt szépsége, másrészt a birtoklásával járó gazdagság képzete miatt. Emellett a világ számos országában létezik mind a mai napig az a szemlélet, amely komoly jelentőséget tulajdonít az aranynak a tartalék- és kincsképzésben. Az aranyból készült ékszerek is kettős funkcióval bírnak: ékszerként díszítenek és egyben jelentős értékhordozó és értékmegőrző szerepet is képviselnek.

Az arany évezredeken keresztül töltött be különböző pénzfunkciókat: forgalmi, fizetési, felhalmozási és értékmérő funkciót is ellátott. Igazán központi szerepet az 1800-as évek második felében kialakult aranystandard rendszerben kapott, amit az aranykitermelés felfutása tett lehetővé a 19. század közepétől. Az arany népszerűsége évezredeket átível, és úgy tűnik, hogy minden pillanatnyi árfolyamkilengés dacára napjainkban is töretlen.

És hogy mit gondol erről az amerikai jegybank korábbi elnöke Alan Greenspan? Ebből a videóból ez is kiderül!

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Aranyhónap volt az október - A TrendFM rádió adása

(2018.11.07.)

Az október hagyományosan nem számít egy különösebben jó hónapnak az aranynál. Az évtizedes statisztikák inkább azt mutatják, hogy szeptemberben drágul valamelyest az arany, majd októberben következik ennek a korrekciója.

Idén ez másként alakult. Az október csaknem 4 százalékos felértékelődést hozott az arany árfolyamában, 1.190 dollárról 1.240 dollár közelébe sikerült eljutni a jegyzésnek. Ott aztán egy technikai ellenállás parancsolt megálljt, és most ezzel küzd az árfolyam.

A magyarázat az aranyár emelkedésére ezúttal kézenfekvő. Az 1.200 dollár alatti mélyebb árszinten egyrészt megcsappant a kínálat, másrészt pedig kifejezetten erős kereslet volt tapasztalható. Vették az aranyat a kisebb pénzű magánbefektetők és rég nem látott mértékben bevásároltak a jegybankok is.

De megtalálhatták az aranyat az amúgy a részvénypiacokon aktív befektetők is. Legalábbis erre utal a részvényindexek októberi bezuhanásával szinte tükörképszerűen ellentétes mozgású aranyár. Az általános elemzői vélekedés szerint a részvények már túlértékeltek, a részvénypiacok az egy évtizedes növekedést követően túlérett állapotban vannak. Az ott aktív befektetők is tudatában vannak ennek, ezért amikor a részvények nagyobbat zuhantak október elején, akkor felerősödhetett az arany menekülőeszköz szerepe is jobban. Ez is növelhette a keresletet és drágította ily módon az arany árát.

Egyfelől biztató az az emelkedés, amit az utóbbi hetekben láttunk az aranynál, másfelől viszont azért kevés még az üdvösséghez. Nagyot sikerülne előre lépni, ha 1.250 dollár fölé sikerülne küzdenie magát az árfolyamnak, mert ezzel ismét a 200-napos mozgóátlag fölé kerülhetne az uncia árazása, és ez egy olyan pozitív jelzés lenne, ami még további beszállókat hozhatna a piacra.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Őszi ragyogás az arany piacán - Aranypiac videó

(2018.10.31.) Videó indítása

Őszi ragyogás az arany piacán

Nem is olyan rég a részvénypiacok jelentették még az élet napos oldalát. A dicsfényt azonban gyorsan elmosták vagy legalábbis árnyalják a világ tőzsdéin végigsöprő őszi zivatarok, melyek eredményeként az arany, mint biztos menedék most ismét jobban előtérbe került.

Hogy mivé növi ki magát a folyamatban lévő részvénypiaci korrekció, azt ebben a pillanatban nehéz megjósolni. amennyiben ez az áreső már a globális gazdasági növekedés lassulásának, vagy netán egy világmértékű recessziónak lenne az előjele, akkor az arany jelentős felértékelődése is következhet az elkövetkezendő években.

Persze recesszióról most még szó sincs. Ám ha már áresőről beszélünk, akkor az is ide kívánkozik, hogy az esernyőt célszerű még időben, a majdani zivatar előtt beszerezni.

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Ha baj van, drágul az arany - A TrendFM rádió adása

(2018.10.24.)

Két hete drágul már az arany annak ellenére, hogy a dollár is igen erősen tartja magát. Az arany drágulása mögött ezúttal ismét a „biztonságos menedék” funkció áll, miután a világ tőzsdéi ugyanebben az időszakban egy komolyabb korrekcióba kezdtek. A tőzsdéket riasztja a kereskedelmi háború veszélye, a Brexit, az olasz államháztartás hiánya, a szaúd-arábiai újságíró meggyilkolásával kapcsolatos vita, valamint a vállalati gyorsjelentések, amelyek az előzetes várakozásokhoz képest rosszabbak lehetnek.

Ugyanakkor sem a tőzsdei korrekcióba, sem az aranyár drágulásába nem szabad még többet beleképzelni, mint ami. Az aranyár eddig alig több mint egy harmadát dolgozta vissza az április óta látott árfolyamesésnek. Emelkedhet az árfolyam egyelőre még tovább, de 1.250 dollár környéken erős technikai ellenállások sorakoznak, ezekről elsőre valószínűleg le fog fordulni a jegyzés.

A hosszabb távú kilátások mindazonáltal felemásak. Az aranyár két éve próbál már magára találni több-kevesebb sikerrel. A sárga nemesfém piacán továbbra is erős ellenszél fúj az erős dollár és a tengerentúlon emelkedő kamatok felől, ezzel szemben kell talpon maradni.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Gyarapodik a nemzet aranya …avagy mi szükség van aranytartalékra? - Aranypiac videó

(2018.10.25.) Videó indítása

Gyarapodik a nemzet aranya

A 2008-as, 2009-es globális pénzügyi- és hitelválság a teljes pénzügyi rendszerbe vetett bizalom megrendülését okozta, és alapjaiban írta át a jegybankok aranytartalékokkal kapcsolatos magatartását is. Az új tendenciák az aranykészlet tartása, gyarapítása, és a külföldi tárolás estében a hazaszállítás lettek.

Újra jelentősége lett annak, hogy az arany ne pusztán egy legyen a befektetési termékek közül. Az arany, mint tradicionális, hitelkockázattól mentes tartalékeszköz újra és erősödő mértékben gazdaságstratégiai szereppel is bír, mivel olyan eszköz, amely alkalmas az ország iránti bizalom erősítésére külföldön és belföldön egyaránt.

Ennek a felismerésnek az eredménye az, hogy 2018 márciusában az MNB hazaszállította Londonból az ország 3,1 tonna aranyát, majd a devizatartalékok átcsoportosításával a tízszeresére növelte az aranyrudakban tartott tartalékok volumenét.

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Drágul az arany. De miért épp most? - Aranypiac videó

(2018.10.17.) Videó indítása

Drágul az arany. De miért épp most?

A múlt héten temetői hangulat lett úrrá a részvénypiacokon világszerte. Temetni, úgy tűnik, hogy az egy évtizede futó bikapiacot kell a részvényeknél. De miért pont most üt az óra a világ tőzsdéin, és mi köze van mindennek az aranyhoz?

A múlt héten a részvények drámai hirtelenséggel nagyobb mértékben esni kezdtek, és ezzel nagyot veszítettek a relatív vonzerejükből. Reakcióként a részvénypiaci turbulenciákra, az arany árfolyama a múlt héten masszív volumennel áttörte a technikai ellenállást 1.215 dollárnál, és e felett is zárta az elmúlt hetet. Ez jelzi, hogy a befektetők mennyire átérzik a veszélyt, amely a tőkéjükre leselkedik a részvények irányából.

Az aranynál most következő technikai árfolyamcélok 1.240-50 dollár környékére, majd e felett, következő lehetséges lépcsőfokként 1.300 dollár környékére tehetőek. Hogy eljut-e eddig az árfolyam az elkövetkezendőkben, az nagyban függ attól, hogy miként alakul a részvénypiaci korrekció a továbbiakban.

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Aranyat vett a Nemzeti Bank - A TrendFM rádió adása

(2018.10.17.)

A Magyar Nemzeti Bank tegnap bejelentett aranyvásárlását címoldalon hozza a nyomatott és elektronikus sajtó. A jegybank közleménye szerint az aranytartalékok növelése támogatja a pénzügyi stabilitást és tovább erősítheti a Magyarország iránti piaci bizalmat. A vásárlás értéke mintegy 1,24 milliárd dollár. A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euroövezeti közép-kelet-európai országok átlagának.

Magyarország mellett egy másik Európai Uniós tagország, Lengyelország is vett aranyat az utóbbi hetekben. Ezenkívül számos jegybank vásárol folyamatosan aranyat, ami egy fontos támaszát adja az arany árfolyamának. Mindazonáltal a kereslet döntő hányadát továbbra is a lakossági aranyvásárlások jelentik, amelyben Kína és India jár az élen.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Zajlik az adok-kapok az aranynál - A TrendFM rádió adása

(2018.10.10.)

Hovatovább két hónapja táncol az arany árfolyama 1.200 dollár körül. Ez éves mélypontját augusztus közepén érte el az árfolyam 1.170 dollárnál, majd onnét ismét 1.200 dollár fölé került, és eljutott 1.215 dollárig augusztus végére. Azóta ebben az igen szűk, 45 dolláros tartományban zajlik a kereskedés. Felülről tehát egy 1.215 dollárnál húzódó technikai ellenállás, alulról pedig egy 1.170 dollár környéki technikai támasz közé van beszorulva a jegyzés.

A piacot uraló témák egyrészt az utóbbi időszakban ismét jobban erőre kapó dollár és a növekvő kamathozamok az Egyesült Államokban. Ezek az arany ősellenségeinek számítanak, így az elemzők főként az ő számlájukra írják az aranyár ez évi rossz teljesítményét. A piac mindemellett túladottnak tűnik, ezért egy technikai jellegű drágulásnak lenne létjogosultsága az aranynál. Igazán fellélegezni azonban csak 1.300 dollár felett lehetne.

Ugyanakkor van egy divergencia az árfolyam negatív alakulása és a fizikai kereslet között. Augusztus vége óta egyértelműen erőre kapott például a hazai kereslet, és különösen a nagyobb befektetési aranyrudak 100 gramm fölött jobban fogytak az utóbbi időszakban megszokottnál.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »
További tartalom betöltése

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: