HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

Hogyan függ össze a dollár és az arany ára?

Hogyan függ össze a dollár és az arany ára?

(2009.12.04. 06:30)

aranypiacÖsszefüggések egyszerűen, érthetően: dollár, arany, olaj.

A dollár és az arany alapvetően fordított irányban szoktak mozogni. Ez nem olyan meglepő, az árupiacokon más, szintén dollárban jegyzett terméknél, például az olajnál is megfigyelhető ez az összefüggés. Vagyis, ha egy leegyszerűsített magyar példából indulunk ki, ha egy liter benzin 1 dollárba kerül, akkor 300 forintos dollárnál 300 forintért tankolhatunk, 180 forintos dollárnál pedig 180 forintért.

Ha olcsóbb a benzin, többen engedhetik meg maguknak, vagyis nő a benzin iránt a kereslet, ha az aktuális kínálathoz képest nő a kereslet, drágulhat a jegyzés. Így van ez az aranynál is.

Egyelőre rugaszkodjunk el az arany fő jellemzőjétől, a megtakarítási szereptől, és nézzük a valós felhasználást! A világ aranytermelését csak kisebbrészt dollárban fizető országok használják fel, de a világpiaci jegyzések dollárban vannak. Ha gyenge a dollár, akkor több aranyat vesznek a főfelhasználók, India, Kína, Törökország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Vietnam, illetve két fejlett állam, Olaszország és az Egyesült Államok.

A fundamentális (nem befektetés jellegű) aranyfelhasználás az ékszergyártáshoz kötődik. Olyan országok vesznek sok aranyat, ahol tradíciója van az arany ékszereknek, nagy a népességük, és a felsorolt országokban nagyon fontos keresletmeghatározó paraméter a GDP alakulása és a házasságkötések száma.

Ha nagyobb a gazdasági kibocsátás, ha több a házasság, az segít a keresletnek. A felsorolt országok nagy és fiatal népességgel rendelkeznek, ráadásul jellemzően a válság sem tépázta meg őket (a Dubaiból érkező híreket olvasva, ez csak korlátozottan igaz). Az aranyat emellett főleg megtakarítási szempontból keresik, minél gyengébbek a viszonyítási alapul szolgáló hozamok, annál nagyobb az arany iránti kereslet, ezért is volt az elmúlt egy évben óriási rally (a jegyzés az unciánkénti 700 dollárról 1170 dollárig emelkedett).

Vagyis egykilónyi aranytömb (ami mintegy 32 uncia) meghökkentően kis térfogatú, akkora, mint egy névjegytartó, jelenleg 6,8 millió forintot ér. A tőkepiaci turbulencia, a gyenge dollárkamatok mellett sokan menekülnek befektetéseikkel aranyba. Vagyis összességében a fundamentális felhasználási és a befektetési szempontok (a gyenge dollár) is támogatták az aranyár emelkedését.

Ugyanakkor a jelenlegi árszint mellett, még az esetlegesen tovább gyengülő dollár mellett is, sok a vészjelzés. Az elemzők szerint túlzott volt az aranyár-emelkedés, miközben hasonló árupiaci termékek, ezüst, platina, réz sokkal kevésbé drágultak, ezek az áruk ma már ígéretesebbek.

Másrészt van egy nagyon régi amerikai tapasztalat, ez az úgynevezett arany/olaj hányados szabály, eszerint egy uncia arany árának és egy hordó kőolaj árának dollárban vett hányadosa 7 és 20 közé esik. Ha alacsony a szám, akkor olajárcsökkenés és/vagy aranyár-emelkedés várható. Ha magas a mutató, akkor az arany ára fog csökkenni és/vagy az olaj ára fog emelkedni. Nos, jelenleg az 1170 dolláros arany és a 75 dolláros olaj ismeretében 15,6. Ez nem irreális, de inkább a magas régióba esik, vagyis egyfajta aranyár-korrekciót sejtet.

Forrás: Fn.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: