HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

Kína lenyomta az aranyat

2014. június 24. 11:00

A jó kínai makroadat, valamint a részvénypiacok emelkedése tovább csökkentette a menedékeszközként funkcionáló arany iránti keresletet, így 1 300 dollár alá esett az árfolyam csütörtök reggel.

18 hónapja nem látott csúcspontjára emelkedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye, tovább növelve a kínai gazdaságba vetett bizalmat a piacon. A HSBC előzetes júliusi jelentése alapján 50,7 pontról 52,0 pontra növekedett a feldolgozóipari BMI, míg a piac csupán 51,0 pontra történő bővüléssel számolt. A jó adat hatására csökkent a nemesfém iránti kereslet az ázsiai piacokon, ráadásul a vezető részvényindexek is emelkedést mutattak.

Ettől különállóan ma reggel publikálta az aranykeresletre vonatkozó első féléves jelentését a Kínai Aranytársaság. A beszámoló szerint Kína kereslete 19,4%-kal zuhant vissza az év első hat hónapjában a tavalyi szinthez viszonyítva, azonban a kitermelés jelentősen nőtt. Kína tavaly vált a világ legnagyobb aranyfogyasztó országává, miután Indiában jelentős vámokat vetettek ki az aranyimportra, így csökkentve a nemesfém iránti keresletet.

Az azonnali szállítású arany árfolyama a kínai adatközlések után 1 300 dollár alá esett, és azóta sem tud feljebb kapaszkodni, magyar idő szerint csütörtök délelőtt 1 297,2 dollár körül mozog az unciánkénti jegyzés.


Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: