HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

Adják-veszik a jegybankok az aranyat - de mennyi van Magyarországnak?

2014. június 30., 11:00

http://privatbankar.hu/static/pb/i/img-logo.pngNémetországé a világ második legnagyobb aranytartaléka - májusban viszont inkább eladóként léptek a piacra, Ukrajnához hasonlóan. Oroszország és Kazahsztán viszont folytatta tartalékainak feltöltését. A magyar jegybank tartalékának mindössze 0,3 százaléka áll aranyban - a rendszerváltás előtt még 65 tonnás készletünk volt.


A németek és az ukránok eladtak, az oroszok vettek

Németország, amelynek az aranytartalékát csak az Egyesült Államoké múlja felül, a múlt hónapban 69 ezer uncia (bő 2,1 tonna) nemesfémet adott el, de még így is maradt 108,8 millió uncia (3 384 tonna) - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint.

Oroszország, amely tradicionálisan jelentős felvásárlója az aranynak a belföldi piacon, 306 ezer unciával 34,7 millió unciára növelte aranytartalékát, míg Kazahsztán 87 ezer unciával mintegy 5 millió unciára bővítette.

Májusban a vevők között volt még Mexikó is, amelynek a tartalékszintje a nemesfémből 11 ezer unciával 4 millió unciára emelkedett, de Portugália is vásárolt 3 ezer unciát és ezzel a jegybanki tartalékszint 12,3 millió unciára nőtt.

Az IMF adatai szerint az ukrán központi bank 90 ezer unciával 1,3 millió unciára csökkentette aranytartalékát - írja az MTI.

Figyeld a jegybankok kezét!

A jegybankok aranytartalékainak az alakulása iránti figyelem azóta nőtt meg, hogy a központi bankok 2010-ben nettó aranyvásárlókká váltak, miután csaknem két évtizeden át nettó eladók voltak.

A jegybankok aranyvásárlásai vagy éppen eladásai jelentősen befolyásolják a nemesfém világpiaci árát. Tavaly áprilisban például arra a hírre, hogy a komoly pénzügyi válságban lévő Ciprus eladja kevesebb mint 15 tonna aranytartalékát, az arany azonnali ára 30 év óta a legnagyobb eséssel reagált.

Az MTI összefoglalója szerint a jegybankok 2012-ben 544,1 tonna aranyat vásároltak, 48 éve a legtöbbet, tavaly ez hároméves mélypontra, 368,6 tonnára csökkent.

Mennyi aranya van a Magyar Nemzeti Banknak?

A Magyar Nemzeti Bank a nemzetközi tartalék részét képező arany értékét euróban illetve dollárban teszi közzé havi rendszerességgel honlapján, nem pedig unciában. Hogy mennyi aranya van a jegybanknak, azt azért nagyjából lehet tudni: Matolcsy György elnök tavaly egy parlamenti kérdésre adott válaszban elárulta: a jegybank aranytartaléka 2013. április 30-án 111 millió eurót tett ki, mennyisége 99 ezer uncia, ami bő három tonnának felel meg.

A Világgazdaság beszámolója szerint Matolcsy arra is emlékeztetett, hogy 1989-ben az MNB akkori vezetése a nemzetközi tendenciákkal összhangban azt a stratégiai döntést hozta, hogy a jegybank aranykészleteit a technikailag szükséges minimális szintre csökkenti. A döntés következtében a nemzetközi aranypiacon történt értékesítések után 1989 májusától 1992 októberére az MNB aranykészlete 65 tonnáról a mostani 3 tonnára csökkent.

2014. május végén a jegybank aranya már csak 91 millió eurót ért - mivel azonban a két időpont között az arany ára euróban mérve éppúgy 19 százalékkal esett, mint az MNB aranykészletének euróban kifejezett értéke, nagy valószínűséggel nincs változás a mennyiségben, továbbra is 99 ezer uncia lehet a tartalékban lévő arany mennyisége.

A 91 millió euró értékű arany a teljes, 36 milliárd euró értékű tartaléknak kevesebb mint fél százaléka.

Forrás: Privátbankár







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: