HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

Erősödött az olaj és az arany

2014. április 08. 11:00

A piaci szereplők kiemelt figyelemmel követik a Fed kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyv holnapi publikálását, a konszenzus már a keretösszeg újabb 10 milliárd dolláros lefaragásával számol. Az amerikai-orosz diplomáciai feszültség nyomán emelkedett az arany – írták a Quaestor elemzői.

Felfelé indult a sárga nemesfém

A sárga nemesfém árfolyama a mai kereskedés alatt visszatalált az 1300 dolláros unciánkénti szintek felé, a dollár gyengülése mellett erősödik az arany árfolyama. A nemesfém menedékeszköz szerepe is emelkedni látszik, a piaci szereplők Ukrajnával kapcsolatos aggodalmai újból erősödni látszanak. A spot arany árfolyama jelenleg 1309,6 dollár körül ingadozik unciánként. A júniusi szállítású nemesfémmel 1309,5 dolláron kereskednek.

Az amerikai és az orosz külügyminiszter hétfőn tartott tárgyalásán sem jutottak közelebb a nagyhatalmak az ukrán válság megoldását illetően. Az amerikai fél továbbá figyelmeztette Szergej Lavrov orosz kollégáját, hogy zárkózzanak el a belpolitikai válság beavatkozása elől, emellett óva intette bármilyen katonai megmozdulástól is. Az amerikai kormány szerint bizonyítékuk van arra vonatkozóan, hogy a harkivi és donyecki kormányellenes tüntetők közül többen kaptak fizetést tevékenységükért. Emellett újabb szankciók kivetését helyezte kilátásba a Fehér Ház szóvivője.

A Fed-re figyelnek szerdán este

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét szerda este publikálják, a piac ezzel kapcsolatban további pontosításokra vár, elsősorban a tagok kötvényvásárlási program szűkítéséről alkotott véleményét figyelik majd a befektetők. A jelenleg havi 55 milliárd dolláros program lefaragásának szüneteltetése továbbra sincs napirenden, így a fő kérdés ennek mértékével kapcsolatos, hiszen az elmúlt időszakban többen is a jelenleg havi 10 milliárdos csökkentés gyorsítására utaltak.

További pontosításokra számítunk emellett a makrogazdasági előrejelzéseket, valamint a munkaerőpiacot illetően, több Fed hivatalnok is úgy nyilatkozott ugyanis, hogy a munkanélküliségi rátán túl számos egyéb adatot is figyelemmel kísérnek a foglalkoztatási helyzet monitorozásakor, például a tartós munkanélküliek és a részmunkaidőben dolgozók számát. A Fed-től többen is aggodalmukat fejezték ki az alacsony inflációval kapcsolatban, ugyanakkor a gazdasági bővülés gyorsulásával az infláció is növekedésnek indulhat.

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: