HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

Hivatalosan is Kína a világ legnagyobb aranyfogyasztója.

2014. 02. 18. 10:32




Hivatalosan is Kína a világ legnagyobb aranyfogyasztója. Emelkedik az olaj ára – tájékoztattak a Quaestor elemzői.

Profitrealizálás az aranypiacon

Az arany árfolyamának több napos emelkedése után profitrealizálásba kezdtek a befektetők, így kisebb csökkenést mutat a jegyzés három és fél hónapos csúcsáról.

Az amerikai gazdaság állapotáról érkező rossz adatok hatására három napon keresztül emelkedett az arany jegyzése, megnőtt ugyanis a nemesfém menedékszerepe a befektetők szemében. Az arany elsősorban alternatív befektetési forma a kockázatos részvénypiaccal szemben, az idei évben pedig már 10%-os emelkedést mutat a jegyzés a feltörekvő piacokról való tőkekivonás és a részvényindexek gyenge teljesítménye miatt.

Az Arany Világtanács (WGC) mai jelentése szerint bár az arany iránti fogyasztói kereslet rekord szintre emelkedett a tavalyi évben, az aranyalapú befektetési alapokból kiáramló tőke ugyanakkor a teljes kereslet 15%-os zuhanását eredményezte a 2013-as évben – ebből kifolyólag láthattunk 32 éve nem látott mértékű éves zuhanást. A WGC emellett bejelentette, amit már egy ideje sejteni lehetett, miszerint Kína átvette India szerepét, mint a világ legnagyobb aranyfogyasztója. Az ázsiai ország teljes tavalyi évi kereslete 1 065,8 tonna volt, melyet elsősorban a kínai ékszerkereslet 29%-os, és az érmék és rudak iránti kereslet 38%-os emelkedése eredményezett. Az intézmény várakozásai szerint a kínai kereslet az idei évben maradhat ezen a szinten, nem várnak további emelkedést.

A spot arany árfolyama átlépte az 1 330 dolláros unciánkénti szintet is, ugyanakkor innen kisebb csökkenésnek indult, jelenleg 1 319,67 dolláron van a jegyzés.

Spekulálnak az olaj emelkedésére

A piaci szereplők az olaj árának növekedésére spekulálnak, a vélekedések szerint a tengerentúli hideg időjárás tovább növelheti az üzemanyagok iránti keresletet.

Az amerikai időjárás előrejelzések szerint az Egyesült Államok keleti részén várható nagyobb mértékű havazás. Chicago városára mintegy 20 centiméternyi friss hó eshet. A városvezetés eddig már több, mint 1000 repülőjáratot törölt, valamint Illinois állam egyes részein nincs áramszolgáltatás. New Yorkban és Bostonban is egyaránt 10-12 centiméternyi hó várható.

A rendkívüli időjárás miatt az elmúlt időszakban megemelkedett többek között a fűtőolaj iránti kereslet, amely támogatta az olaj árának növekedését. Az amerikai ásványolaj szövetség (API) mérése szerint a dízel és a fűtőolaj készletei az elmúlt héten immár sorozatban 5. hete estek. A készletek szintje tavaly november óta nem látott mértékre, 113,1 millió hordóra zsugorodtak.

Ian Talyor, a világ legnagyobb független olajkereskedő vállalatának vezérigazgatója szerint az Afrikából és a Kaszpi-tenger felől érkező olajt is számításba kellene venni a Brent olaj benchmarkjánál. Taylor úgy nyilatkozott, hogy az északi-tengeri termelés csökkenése a Brent olaj benchmarkjának hatékonyságát ronthatja.

Forrás: TőzsdeFórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: