HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

Fontos szintet tört át az arany

2014. 02. 14. 11:19




2011 óta nem látott rali az arany piacán. Ismét pluszban zárhatja a hetet az olaj – foglalták össze a Quaestor elemzői.

2011 óta nem volt ilyen

Áttörte az 1 300 dolláros szintet a tegnapi kereskedésben az arany unciánkénti jegyzése, mely 2011 júliusa óta nem látott hosszúságú emelkedő sorozatot mutat – tegnap a rossz amerikai makroadatok erősítették az arany menedékszerepét.

Az Egyesült Államokban a szokásos heti foglalkoztatási adat, valamint a kiskereskedelmi forgalom januári alakulása is az elemzői várakozásoknál rosszabbul alakultak, további aggodalmakat keltve a piacon az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma a két héttel ezelőtti 331 ezer fő után 339 ezerrel nőtt a február 8-cal végződő héten, az elemzői konszenzus 330 ezer fő volt, míg a kiskereskedelmi forgalom a szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt 0,4%-is csökkenést mutatott a decemberi szinthez képest a várt stagnálás helyett.

Tavaly zuhant az árfolyam

Az arany árfolyama a tavalyi évben 1981 óta nem látott zuhanást mutatott, melynek hátterében gazdaság javulására utaló jelek, valamint a Fed kötvényvásárlási programjának szűkítésével kapcsolatos spekulációk álltak, a jegybank eszközvásárlási programjai eredményezték a nemesfém árfolyamának 70%-os emelkedését 2008 és 2011 között.

A nemesfém jegyzése ugyanakkor az idei évben 8,1%-os megugrást mutat, elsősorban a fizikai arany iránti kereslet növekedése, valamint a feltörekvő országok devizáinak rossz teljesítménye miatt.

Ralizik az olaj

Sorban az ötödik hetet is emelkedéssel zárhatja az olaj árfolyama, ilyen hosszú ralira egy éve nem volt példa, az Egyesült Államok keleti partvidékét sújtó újabb hóvihar és rendkívül hideg időjárás tovább élénkítette az energia iránti keresletet.

Elsősorban a desztillált olajfajták iránt nőtt meg az igény, az Energiaügyi Minisztérium statisztikai hivatalának szerdai jelentése szerint 731 ezer hordóval 113,1 millióra csökkent a raktáron lévő olajmennyiség a hideg időjárás miatt. Washingtonban a kormányzati hivatalok és az iskolák sem nyitottak ki a zord időjárás miatt, de New Yorkban és Bostonban is még jó pár centi hó eshet, Pennsylvaniában és New Englandben pedig fél méteres havat becsülnek az időjósok.

Az olaj árfolyamának emelkedését a közel-keleti hírek is támogatják, a líbiai állami olajvállalat jelentése szerint az ország olajkitermelése több, mint 100 ezer hordóval napi 460 ezer hordóra csökkent, miután sztrájkolók két fontos olajvezeték működését is leállították.

forrás: TőzsdeFórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: