HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

A kínai piac hozta mozgásba az aranyat

2014. 02. 07. 11:02 | forrás: TF-információ

TőzsdefórumA kínai piac újbóli kinyitásával élénkült az arany iránti kereslet, emellett a befektetők már a délutáni átfogó munkaerő-piaci adatokra várnak az Egyesült Államokból. Csökken az olaj a fontos amerikai adatok előtt – írják összefoglalójukban a Quaestor elemzői.

ARANY

Kínában a holdújév miatti egy hetes szünet után ismét kinyitottak a piacok, így a világ legnagyobb aranyfogyasztó országának köszönhetően ismét élénk a nemesfém iránti ázsiai kereslet. A befektetők ugyanakkor fél szemmel már a délutáni amerikai foglalkoztatási adatokra tekintenek, ami újabb információt szolgáltathat majd a világ legnagyobb gazdaságának állapotáról.

Bizakodóbbak lettek a befektetők

A decemberi rossz foglalkoztatási adatok után a januári adatokkal kapcsolatban optimistábbak a befektetők: a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma a várakozások szerint a decemberi 74 ezer fő után 180 ezerrel nőhetett, míg a munkanélküliségi ráta 6,7%-on stagnálhatott. Egy esetleges jó adat erősítheti azokat a várakozásokat, melyek szerint a Fed tovább folytatja kötvényvásárlási programjának szűkítését, ami az arany árának további csökkenését eredményezheti.

A spot arany árfolyama emelkedést mutat ma reggel, a tegnapi 1 254 dolláros záróár után jelenleg 1 262 dollár körül mozog a jegyzés, míg az április szállítású nemesfémmel 1 261,5 dolláron kereskednek.

OLAJ

Természetesen az olaj piacán is a vezető hírt a délutáni amerikai foglalkoztatási adatok szolgáltatják, hisz egy jó adat hatására erősödhetnek a gazdaság talpra állásával, ezáltal pedig az olaj iránti kereslet növekedésével kapcsolatos spekulációk. Nagy ingadozás így nem várható az olaj árfolyamában a 14:30-as amerikai adatközlésig.

A készletek alakulásával kapcsolatban továbbra is az időjárás játssza a legnagyobb szerepet, az előrejelzések szerint pedig egy újabb téli vihar, ezáltal pedig újbóli lehűlés érkezhet a hétvége során az Egyesült Államok északkeleti partvidékére, ahol gyakorlatilag még mindig takarítják a két héttel ezelőtti havat. A fűtőolajat is magába foglaló desztillált olajfajtákat illetően a hideg miatt újbóli készletzsugorodást tapasztaltak.

Bezártak az olajfinomítók

Az amerikai olajfinomítók csökkentették kapacitásukat, a múlt héten tapasztalt 86,1%-os ráta október óta nem látott alacsony érték, ugyanakkor ez ilyenkor normális, a finomítók a novemberi-decemberi fűtési szezon után visszavesznek a kapacitásból, a hideg ellenére is. Számos olajfinomítót bezártak karbantartás miatt a tengerentúlon, ami által csökkenhet a nyersolaj iránti kereslet.

A márciusi szállítású WTI olaj árfolyama kisebb csökkenést mutat ma reggel, jelenleg 97,4 dollár körül mozog a hordónkénti jegyzés. A szintén márciusi szállítású Brent olaj tegnapi záróértékéhez képest minimális elmozdulást mutat, 107,3 dolláron kereskednek vele.

forrás: TőzsdeFórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: