HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

Ezer dollárig is eshet az arany

Szerda, 2014 január 8.

Napi Gazdaság

Az elmúlt napokban háromhetes csúcsára emelkedett az arany ára. A drágulás azonban itt véget is érhet, ugyanis fundamentális oldalról nincs alapja az ár emelkedésének és technikai alapon is csökkenő trendben mozog az árfolyam.

Háromhetes csúcson állt az arany árfolyama kedden, azt követően, hogy hétfőn egy megingást gyorsan visszakorrigált az árfolyam. Piaci szakértők szerint így csak egy tüske alakult ki az árfolyam görbéjén, ami nem okoz változást a korábbi folyamatokban. Arról viszont egyelőre csak találgatások vannak, hogy mi okozhatta hétfőn estefelé a gyors áresést az arany árfolyamában. Egyesek szerint egy “fat finger” történhetett, azaz valamelyik bróker üthetett el valamit, és ennek hatására esett percek alatt 1248-ról 1213 dollárig az árfolyam. Az elütés mellett ugyanakkor az is egy lehetséges szcenárió, hogy a derivatív ügyleteknél benchmarkként szolgáló londoni fixing árfolyamot manipulálták, de vannak, akik szerint csupán egy nagyobb eladó szabadult meg a pakettjétől, kiütve jó néhány stopot is.

Egy biztos, erős lefelé mozgó trendben van az arany árfolyama, amiből csak az amerikai vagy a világban megjelenő infláció tudná kimozdítani a nemesfém értékét − mondta a Napi Gazdaságnak Saághy Pál, az Equilor kereskedője. Fundamentális oldalról ugyanis az egyetlen kérdés az infláció, az arany ugyanis elsősorban ez ellen nyújthat menedéket a jelenlegi helyzetben. Most azonban minden az infláció megjelenése ellen szól, és ezt mutatja a legfrissebb eurózónás inflációs adat is. Decemberben ugyanis újra visszaesés volt az eurózónás fogyasztói árakban, vagyis a dezinflációs nyomás egyelőre nem szűnt meg. Nagyjából ugyanez a helyzet az Egyesült Államokban is, hiszen a munkanélküliségi adatok mellett elsősorban a dezinflációtól fél az amerikai jegybank − hívja fel a figyelmet Saághy. Ráadásul a pénznyomtatás csökkentése is az arany árának az emelkedése ellen szól, így rövid távon maximum a csökkenő trendcsatorna vonaláig emelkedhet az arany jegyzése. Ez jelenleg az 1240 dolláros szintnél található, így figyelembe véve, hogy ezen a szinten van az árfolyam, túl nagy emelkedés az arany árában már nem várható.

Lefelé ugyanakkor az 1160−1180 dolláros szint állhatja az útját az esésnek rövid távon, amennyiben azonban ezen a szinten is átesik az arany árfolyama, az azt jelenti, hogy extrém esetben akár 1000 dollárig is csökkenhet az ár. Itt azonban már komoly ellenállás lehet, hiszen ezen az árszinten már nem éri meg kitermelni az aranyat. Mindez azt jelenti, hogy ha eddig leesik az ár, már a termelés mennyiségének a csökkentésére vagy akár bezárásokra is kényszerülhetnek az aranybányák. Mindez pedig azt jelenti, hogy ezen az árszinten már inkább vásárolni kell az aranyat, illetve azt is, hogy a múlt évihez hasonló nagy zuhanásra már nem kell számítani, még akkor sem, ha a jelenlegi szintekről az ezerdolláros szint elérése 24 százalékos csökkenést jelentene.

A nemzetközi elemzők is hasonló véleményen vannak. A Reuters közlése szerint a szakértők csak korrekciónak látják az arany árának emelkedését. Az alacsony infláció mellett az erősödő dollár is az árfolyam növekedése ellen szól. Az elmúlt napok drágulása mögött a nemzetközi szakértők szerint az állhatott, hogy az alapok vásároltak az aranyból, mert az ár esése miatt a portfólióikban jelentősen csökkent az aránya. Az elemzők szerint az árfolyam szempontjából ugyanakkor nagyon fontos lesz, hogy szerdán milyen munkaerő-piaci adat jelenik meg, illetve komoly hatással lehet a Fed jegyzőkönyvének a tartalma is.

Még egy fontos dologra érdemes odafigyelni az aranyvásárlásra készülőknek, mégpedig hogy az arany árfolyamának alakulása is ciklikus. A nemesfém általában júniusban és júliusban a legolcsóbb, míg az év elején a legdrágább. Mivel a nemesfémbányák kapacitása egész évben egyenletes, a kereslet kiugrási pontjai hónapról hónapra jól kimutatható emelkedést és esést okoznak az arany árában. Az aranyat elsősorban az ékszerkészítésben használják fel, az indiai és a kínai ékszerpiac szívja fel a kínálat mintegy 55-60 százalékát. Így egyértelmű, hogy ez a két piac szinte minden más tényezőtől függetlenül jelentős hatással van a világpiaci árra, melyet a nagy ünnepekhez kapcsolódó aranyigény alakulása tart mozgásban. Az egyik legjelentősebb ünnep, a kínai holdújév az év elején van, ezért magasabb az ár ilyenkor, a másik az indiai esküvői szezon, amely ősszel, a monszun után kezdődik.

Indiában ugyanakkor tavaly jelentősen megemelték az arany importvámját, ami jelentősen csökkentette a behozatalt. Erre azért volt szükség, hogy az ország kereskedelmi mérlegének az egyensúlyát javítsák, aminek már vannak is látható jelei. Ugyanakkor most Indiában arra irányulnak kezdeményezések, hogy csökkentsék a rekordmagas behozatali vámot az arany esetében. A magas vámok mellett ugyanis teret hódított a csempészet, ami egyre aggályosabb méreteket ölt. Egyes vélemények szerint ennek tudható be, hogy tavaly Kína felváltotta Indiát mint a világ legnagyobb aranyrúd-felhasználója az Aranyvilágtanács (WGC) adatai szerint.

Deák Bálint

Forrás: Napi Gazdaság







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: