HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

Tovább fűtik az aranypiacot - Nincs megállás?

Tovább fűtik az aranypiacot - Nincs megállás?

2010. november 9., 15:31
Sándor Dávid

Tovább szárnyal az arany árfolyama, mely az 1,400 dolláros szintek felett ma újabb történelmi csúcsot állított fel. Az aranysztori még mindig töretlen, hiszen a Fed likviditásfokozó intézkedéseinek hatására a spekulatív tőke folyamatosan érkezik a piacra, miközben a 0% körüli amerikai állampapírpiaci hozamszintek továbbra sem jelentenek konkurenciát a manapság értékőrző szerepe miatt kedvelt nemesfémnek. A dollár gyengülésére vonatkozó piaci várakozás pedig csak hab a tortán.

A Fed múlt héten újabb likviditásfokozó intézkedésekről döntött, melynek hatására a dollár gyengülésére vonatkozó piaci várakozások felerősödtek, ami a dollárban denominált eszközök piacán árfelhajtó tényezőként érvényesül azok reálértékének tartása érdekében. Részben emiatt is erősödik fokozatosan az arany árfolyama dollárban, és stagnál az utóbbi napokban euróban mérve.

Tovább fűtik az aranypiacot - Nincs megállás?

Tovább fűtik az aranypiacot - Nincs megállás?

A Fed laza monetáris politikája persze más csatornákon keresztül is érezteti hatását. A dollár gyengülésétől és inflációs veszélyektől (a pénzük elértéktelenedésétől) tartva a befektetők/lakosság aranykereslete egyre tekintélyesebb részt hasít ki a nemesfém keresleti oldalán. Dollárból a jegybank annyit nyom, amennyit csak akar, azonban ugyanez az arany piacán nem történhet meg - hangzik a mostanában egyre divatosabb mondás. Ráadásul a világban dúló árfolyamháború miatt félő, hogy az amerikai pénznyomtatás által keltett inflációt más országok is "importálják" majd.

Tovább fűtik az aranypiacot - Nincs megállás?

Eközben persze a dollár, mint elsőszámú tartalékvaluta szerepe is megkérdőjeleződik, a világbank elnöke az aranystandard rendszer újbóli felállításáról értekezett a minap az FT hasábjain. Az eddig elsősorban dollártartalékokat felhalmozó fejlődő piaci jegybankok lépéseiből is hasonló következtetés vonható le, gondoljunk csak a tavalyi indiai 200 tonnás aranyvásárlásra. Emiatt a piaci szereplők azt várják, hogy diverzifikációs céloktól vezérelve a hatalmas tartalékokon csücsülő Kína is megjelenik majd az arany piacán.

Tovább fűtik az aranypiacot - Nincs megállás?

Az amerikai államkötvények ugyanis egyre kisebb vonzerőt jelenthetnek számukra. Ugyanis miközben az USA hatalmas adóssághalmokon ül, a Fed állampapírpiaci vásárlásainak köszönhetően a hozamok egyre közelebb kerülnek a 0%-os szinthez. Ilyen alternatívák mellett az értékőrző funkciójáról elhíresült arany piaca egyre versenyképesebb lehet.

A Fed likviditásnövelése a spekulatív tőkeáramlásnak is kedvez, az utóbbi időszakban is emelkedett a nettó vételi pozíciók száma az arany piacán. Bár rövid távon már talán túlzónak találhatjuk az aranyár szárnyalását, amennyiben a 10 éves TIPS hozamokhoz viszonyítjuk az aranypiaci spekulatív long pozíciók alakulását, úgy jelenleg túlvett piacról még egyáltalán nem beszélhetünk. A Blackrock alapkezelője szerint azért sem beszélhetünk a piac túlvettségéről, hiszen az utóbbi tíz évben az arany kitermelése lényegében stagnált, egy új bánya alapításának költsége viszont folyamatosan emelkedett.

Tovább fűtik az aranypiacot - Nincs megállás?

Tovább fűtik az aranypiacot - Nincs megállás?

Az emelkedő trend mindenesetre igen erős, az IMF szeptemberben újabb 32.3 tonnányi aranytartalékát dobta piacra de az árfolyam meg sem rezzent. Ezen felül már "csupán" 70 tonnányi eladandó aranya van az IMF-nek abból a 403-ból, melynek eladását még tavaly jelentette be. Amennyiben az IMF lendülete kitart, az eladások akár már év végére is kifogyhatnak majd.

Az utóbbi hónapokban a piacon mindenesetre egy szezonális hatás is segíthette felszívni az IMF által felkínált mennyiséget. Az indiai fesztiválszezon miatt ugyanis az ország aranyimportja ebben az időszakban jellemzően megnő, a múlt héten például 25%-kal emelkedett 20 tonnára, köszönhetően az ékszerek iránt fokozódó keresletnek. Mivel a szezonhatás a következő hetekben egyre gyengébben érvényesül majd, a Commerzbank elemzői szerint az arany árfolyama a negyedik negyedévben a jelenlegi szintek alatt, átlagosan 1,350 dollárnál állhat.

Tovább fűtik az aranypiacot - Nincs megállás?

Az elmúlt időszak jelentős áremelkedését követően nem árt az óvatosság, a pozitív szezonhatás kiesésével megtorpanhat a lendület, míg az ír adósságproblémák miatti piaci feszültség további fokozódása (ami a dollár árfolyamának erősödését válthatná ki) növelhetik az árfolyam korrekciójának lehetőségét.

Tovább fűtik az aranypiacot - Nincs megállás?

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: