HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum



2010

Előző tartalom betöltése

Jövőre is drágulhat az arany

Jövőre is drágulhat az arany

2010. december 28. 13:54

www.aranypiac.huÉv végi elemzések szerint, az arany drágulása egészen 2012-ig kitarthat

Tizenegy éve drágul az arany, az idén euróban számolva 37 százalékkal emelkedett az ára, és a lendület egészen 2012-ig kitarthat - ez derül ki a kedden megjelent év végi elemzésekből. Az arany ára az idén több hullámban emelkedett. Először májusban szökött fel történelmi csúcsra, az eurót is megrendítő görög adósságválság elmélyülésével párhuzamosan.

A 110 milliárd eurós görög mentőcsomag összeállítása aztán enyhülést hozott, augusztus elején viszont ismét meglódult az arany ára, amikor az euróövezet más tagjain, például Írországon és Portugálián is kiütköztek a válság tünetei, és világossá vált, hogy a Görögországot a csőd széléről visszarántó mechanizmus átmeneti, csak 2013-ig maradhat fenn. Az idén euróban számolva 37 százalékkal, dollárban kifejezve 26 százalékkal drágult az arany.

A nemesfém válságos időkben a "legkeményebb valuta", biztonságos "befektetési menedék" - mondják elemzők, akik szerint a már tizenegyedik éve többé-kevésbé folyamatos drágulás jövőre is folytatódhat. Mindenekelőtt a fejlett ipari államok - benne az euróövezet - elhúzódó válsága és az amerikai monetáris politika úgynevezett mennyiségi enyhítő lépései miatt; a pénzpiacokat elárasztó dollármilliárdok a viszonylag alacsony kockázat mellett jelentős hozamot ígérő aranyban találhatják meg a helyüket - mondta Eugen Weinberg, a német Commerzbank elemzője.

A piaci szerkezet átalakulása is a drágulás irányába hat. Korábban a jegybankok a kínálati oldalt erősítették, az idén viszont már a vásárlók között voltak, és várhatóan ott is maradnak. A következő hónapokban elsősorban a kínai központi bank növelheti aranykészletét - jósolja Ronald Stöferle, az Erste ausztriai aranypiaci szakértője. A kitermelésben érvényesülő folyamatok is emelik az arany árát.

Az ágazat közel egy évtizede érte el a csúcsot, amikor évi 2.590 tonna körül alakult a kitermelés, azóta pedig stagnál, a források pedig apadnak - utalt Jochen Hitzfeld, az Unicredit németországi elemzője az amerikai földtani intézet (US Geological Survey) adataira, amelyek szerint a 2002-ben világszerte 50 ezer tonnát kitevő készlet 2009-re 47 ezer tonnára csökkent. Jelenleg 1.375 dollárt - 1.045 eurót - ér egy uncia (31,1 gramm) arany.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank előrejelzése szerint 2011 közepén 1.565 dollár, az év végén kevéssel 1.700 dollár alatt lehet az unciánkénti ár, és számottevő csökkenésre legkorábban 2012-ben lehet számítani.

Forrás: hirado.hu/MTI

Bővebben »

Ékszerben nem jó befektetés az arany, tömbben érdemes venni

Ékszerben nem jó befektetés az arany, tömbben érdemes venni

2010.12.25.

wikipedia.orgAz ékszerarany nem, csak a tömbarany, az arányérme az, ami hosszú távú befektetést jelent, hiszen az ékszerarany - esetleg gyorsan csökkenő - értékét a divat határozza meg.

Befektetési céllal igazán tömbaranyt érdemes vásárolni, amire már részletekben is van lehetőség. Van olyan kereskedő ugyanis, amelyik meghatározott futamidő alatt befizetett kisebb összegekkel ad lehetőséget tömbarany unciánkénti vásárlására.

A befektetési célú nemesfém kereskedelem engedélyhez kötött, mint ahogy minden nemesfémből készült ékszer, díszmű és egyéb tárgy. Az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósága adja ki - mondta Teleszky János, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak kereskedelmi, piacfelügyeleti valamint nemesfémvizsgáló és hitelesítő hatósági feladatokkal megbízott igazgatóhelyettese.

Teleszky János elmondta, hogy jelenleg 2 593 engedélyes van, és az ellenőrzési tapasztalatok alapján mintegy 80-85 százalékuk aktív. Az ékszerkészítők száma néhány száz, de a jelentősnek számító hazai gyártók jóval kevesebben vannak.

A befektetési célú aranyat a általános forgalmi adóról szóló törvény határozza meg. Eszerint az ilyen arany legalább 995 ezrelék, vagy azt meghaladó tisztaságú, a nemesfémpiacokon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú, rúd vagy lemez formájú arany. Az 1 800 után vert aranyérme is befektetési arany, ha anyaga legalább 900 ezrelék vagy azt meghaladó tisztaságú és az érmét kibocsátó államban törvényes fizetőeszköz, vagy az volt, feltéve, hogy az érme értékesítésének szokásos piaci ára legfeljebb 80 százalékkal haladja meg az érme aranytartalmának nemesfémpiacokon kialakult szabadpiaci értékét. Még egy esetben beszélhetünk befektetési aranyról, ha az szerepel az Európai Unió úgynevezett Héa-irányelv 345. cikke szerint közzétett éremlistán.

A befektetési célú aranyat nem kell fémjelezni, sem névjelezni, azaz hatóságilag igazolni. A hatóság az ilyen arany tárgy esetében csak a kereskedési jogosítvány és a feltüntetett nemesfémtartalom meglétét ellenőrzi, az értékesítés folyamatát azonban nem.

A befektetési célú aranytárgyakat meghatározó módon, két nagyobb gyártó állítja elő Magyarországon, de számos márkás külföldi gyártó termékei is kaphatók a magyar piacon. A kereskedelmi tevékenység ellenőrzését, beleértve a befektetési arany forgalmazását a hatóság a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsokságával (VPOP) együtt végzi. A rutin ellenőrzések során vizsgálják az engedély és a termék kötelező jelzéseinek meglétét valamint azt, hogy az ékszer vagy annak finomságára vonatkozó tanúsítás hamis-e. A fogyasztók az ékszer finomságára, a fémjelzés eredetisége vonatkozó panasszal a hatósághoz fordulhatnak.

A befektetési célú arany növekvő forgalmával együtt a hatóság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) együtt fokozni kívánja az ellenőrzéseket.

Binder István, a (PSZÁF) szóvivője elmondta, hogy az aranykereskedelem nem tartozik a tőkepiaci, illetve a befektetési és az árutőzsdei vállalkozásokról szóló törvények hatálya alá. Ennek ellenére a felügyelet figyelemmel kíséri a befektetési célú arannyal folyó kereskedést, mert ha meghatároznak futamidőt, értéknövelt visszavásárlási garanciát vagy bármilyen hozamot, az - engedély hiányában - jogosulatlan pénzügyi tevékenységet jelent.

Binder István arra felhívta a figyelmet, hogy visszavásárlási garancia nélkül a tömbaranyat csak a törtarany árában lehet értékesíteni, ami jócskán csökkenti annak értékét.

Teleszky János az aranykereskedelmet felügyelő hatóság igazgató-helyettese arról beszélt, hogy drasztikusan csökken az aranytárgy piac gazdasági válság hatására jelentősen visszaesett vásárlóerő és az arany árának emelkedése miatt. Megváltoztak a fogyasztói szokások is, ajándékként manapság inkább tartós fogyasztási cikkeket vásárolnak. A piac szűküléséhez hozzájárult az is, hogy az arany ára néhány év alatt majdnem háromszorosára emelkedett, így a vásárlók érdeklődése inkább az olcsóbb ezüst ékszerek felé fordult.

A magyar aranypiac nagyságáról csak szakértői becslések léteznek, ami szerint a piac nagysága mintegy 20-25 milliárd forint, amiből ötmilliárd forint körül van a befektetési célú arany forgalma.

Forrás: Deluxe.hu

Bővebben »

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár (TOP 10 sztori - 8.)

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár (TOP 10 sztori - 8.)

2010. december 22. | 08:10

Hiába az utóbbi évek folyamatos száguldása, az arany árfolyama az idei évben újabb történelmi csúcsot állított fel 1430 dolláros magasságban. A befektetők továbbra is szívesen "menekítik" pénzüket a nemesfém piacára, miközben a híradások a legnagyobb fejlett országok eladósodottságától hangosak. A jelentős tartalékokkal rendelkező Kína továbbra is nagy potenciált tartogathat, amennyiben diverzifikációs céloktól vezérelve jelentősebb vételekkel jelentkezne a piacon.

Az európai adósságválság miatti félelmektől hajtva idén újabb, 1430 dolláros csúcsra futott az arany árfolyama, így tavaly év vége óta 26%-kal került feljebb. A nyerő széria már tíz éve, a 2000-es évben tapasztalt mérsékelt csökkenés óta tart, ami eddig nem tántorította el a nagyobb szereplőket az aranypiaci vásárlásoktól. Sőt, a tavalyi és az idei év is leginkább olyan méltán híres hedge fundok vételeiről szólt, mint a BlackRock, a Soros Fund, vagy John Paulson alapja.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

Bár az arany szárnyalása szembetűnő, olyan nemesfémek mint az ezüst vagy a palládium, az aranynál jelentősebb mértékben tudtak drágulni az idei év során.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

Az aranyár emelkedését hajtó tényezők idén a következők voltak:

- Az arany árfolyamának egyre nagyobb csúcsok felé törése a nemesfém iránti befektetési jellegű kereslet megugrásának tudható be. Míg 2007-ben az ilyen jellegű kereslet az arany iránti összigényből kevesebb mint 20%-ot hasított ki, mostanra ez az arány megközelítette a 37%-ot.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

A befektetők a fejlett világ eladósodottságával kapcsolatos félelmeik miatt olyan, válságos időkben is menedéket jelentő eszközöket keresnek, mint például az ilyen téren már többször is jól bizonyított arany. Jó példa erre az idei év is, hiszen kezdetben a görög, majd később az ír problémák miatt lángoltak fel az európai adósságproblémákhoz köthető félelmek, miközben a fizikai arany iránti igény negyedévről negyedévre emelkedett.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- A pozitív külker mérleggel bíró fejlődő országok jegybankjai dollártartalékaik diverzifikálására törekszenek. India egy évvel ezelőtt vásárolt az IMF-től 200 tonna aranyat (+56%), de 2009 második negyedévében a Kínai tartalékok is híztak 450 tonnával (+76%), és az oroszok is töretlenül halmozzák fel a nemesfémet.

Eközben a fejlett országokban megtorpantak a jegybanki aranyértékesítések, így húsz éve először 2009-ben nettó vásárlóként jelentkeztek az intézmények a piacon, mely tendencia az idei évben is kitartott.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- Miközben a fejlett országok nem adnak el, a feltörekvő piaci jegybankok vásárlásai óriási potenciált jelenthetnek az arany piacán. Hiába vásároltak ugyanis jelentős tételeket az utóbbi években, az összes jegybanki tartalékon belül még mindig elhanyagolható mértékben tartanak aranyat. Kína jelentős potenciállal bír, ezt példázza, hogy az idei első tíz hónapban az aranyimport ötszöröse volt a tavalyi ugyanezen időszakinak a Shanghai aranytőzsde számai alapján.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- A jegybanki monetáris politika más szempontok szerint is nagy hatással lehet az arany piacára. A rendszerben levő pénzmennyiség növelése ugyanis az arany iránti kereslet élénküléséhez vezet. Amennyiben a fölös pénzt túl sokáig tartják majd a piacon a jegybankok, az a gazdasági növekedéssel párhuzamosan inflációs nyomást eredményezhet, mely ellen a befektetők olyan reáleszközökbe menekülve tudják megvédeni vagyonukat, mint az arany.

- Az adósságfélelmektől csendes időszakokban a dollár árfolyama gyengül, mely kedvez a dollárban denominált arany számára. Idén az európai adósságválság terjedése miatti feszültségek közepette a dollár árfolyamának erősödése (mely normálisnak számító piaci környezetben az aranyár csökkenését vonja maga után) sem tudta letörni az aranyár iránti vonzalmat, hiszen mindkét eszközt biztonságos befektetési funkciója miatt keresték a befektetők.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- A fejlett országok államkötvény piacai a rekordalacsony hozamok mellett mérsékeltebb tőkeelszívó hatással bírnak a arany piacáról. Ahogy az amerikai 10 éves TIPS hozamok esnek, a COMEX-en a nettó spekulatív long pozíciók száma egyre magasabbra kapaszkodik, hozzájárulva az árfolyam erősödéséhez. Az elmúlt hetekben megfigyelhető hozamemelkedéssel párhuzamosan megfigyelhető volt a spekulatív pozíciók csökkenése is.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- Az arany keresleti oldalán az ékszergyártók felőli igény szintén jelentős, ráadásul az idei évben a keresleti oldalon való hozzájárulások nagyobb volt, mint tavaly.

Megállíthatatlanul tört előre az aranyár  (TOP 10 sztori - 8.)

- A nagyobb bányavállalatok idén tovább csökkentették fedezeti pozícióik mértékét, vagyis kisebb jövőben termelt mennyiségeket értékesítenek derivatív ügyleteken keresztül. Az arany kilátásait illetően továbbra is optimistának mondhatók, a PWC bányavállalatok vezetői körében végzett felmérése szerint a megkérdezettek 73%-a további áremelkedést vár a következő egy évben, 40%-uk 1500 dollár körüli rekordokra számít.

A legtöbb elemzés és prognózis a következő évet illetően is optimista, hiszen az adósságválságok miatti félelmek időszakos visszatérése és a rendkívül laza fejlett piaci monetáris poltika is az arany malmára hajtja a vizet. A legtöbben az 1600-1800 dolláros szinteket emlegetik, melyeket jövőre elérhet majd a nemesfém.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Négyszáz tonna aranyat adott el az IMF tavaly ősz óta

Négyszáz tonna aranyat adott el az IMF tavaly ősz óta

MTI - 2010.12.22. 07:51

Fotó: MR/Neubauer RudolfPénzügyi helyzetének stabilizálása érdekében az IMF 2009 októbere óta több mint négyszáz tonna aranyat adott el. Az aranytartalék csökkentése mellett az IMF lefaragja kiadásait. A következő három évben 100 millió dollárt takarítanak meg így a tervek szerint.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) bejelentette kedden, hogy befejezte aranykészlete egynyolcadának - 403,3 tonnának - az eladását.

A tagállamok két évvel ezelőtt határozták el, hogy a világszervezet váljon meg készlete egy részétől, és az IMF tavaly októberben kezdte meg a program végrehajtását. Nem közölték, hogy kik voltak az utolsó vevők, és azt sem, hogy a szervezet mekkora nyereségre tett szert.

Az IMF egy korábbi bejelentése szerint 19,5 tonna aranyat értékesített októberben. Akkor azzal a mennyiséggel az idei évre tervezett 191,3 tonnás értékesítésből 148,6 tonnát teljesített. Az IMF az akció kezdetén 3217 tonna arannyal, a világ harmadik legnagyobb készletével rendelkezett.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója tavaly a bevételi modell reformjának nevezte az aranyeladási programot. A reform célja, hogy szilárd pénzügyi alapra kerüljön a szervezet. Az aranytartalék csökkentése mellett az IMF lefaragja kiadásait, és csökkenti személyi állományát is. A következő három évben 100 millió dollárt takarítanak meg így a tervek szerint.

Az IMF - amely az 1990-es években hitelprogramokat szervezve központi szerepet játszott a válságba került ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok megsegítésében - eddig főleg a hitelezésből élt. A 2000-es évek első felében viszont kevesebb krízis volt, ezért az IMF bevételei csökkentek, és megnőtt a deficitje. A 2008-ban kiteljesedett világméretű gazdasági válság kezelése azonban ismét nagy kihívások elé állította a nemzetközi pénzügyi szervezetet.

Forrás: MR1 Kossuth Rádió

Bővebben »

2010 az arany éve volt - történelmi csúcson a nemesfém

2010 az arany éve volt - történelmi csúcson a nemesfém

2010. december 21. kedd 13:10:59

Az év legfontosabb történéseit összefoglaló listánk 9. helyére az aranyár szárnyalása került. Ugyan a válságból a világgazdaság megkezdte a kilábalást, ám az időről időre megjelenő lokális problémák óvatosságra intették a befektetőket. Ennek is betudható, hogy az arany tartalékfunkciója előtérbe került, és gyakorlatilag hónapról hónapra újabb csúcsokat ért el a nemesfém tőzsdei ára.

Már 2009 végén is 1000 dollár felett állt az aranyár, mely a tavasszal kirobbant görög válság hatására kapott újabb lendületet. Az elemzők már akkor azt nyilatkozták, hogy a nyereségvágy és a félelem hajtja felfelé az arany árát. A Commerzbank elemzői akkor azt valószínűsítették, hogy az arany ára a kereslet további élénkülésével újabb csúcsokra emelkedhet, főként a görög adósságválság körüli bizonytalanság fokozódása miatt, és azért, mert az Európai Központi Bank (EKB) nem változtatott rekord alacsony irányadó kamatán, ami tartósan alacsony kamatszintet valószínűsít, és így csökkenti a befektetési alternatívák vonzerejét - állt az elemzésben.

Igaz az év elején még voltak óvatosabb elemzők is, így például Goldman Sachs a reálkamatok emelkedésére hivatkozva az unciánkénti 1265 dollárról 1165 szállította le az arany 2010 évi árával kapcsolatos várakozásait (ami mint tapasztaltuk nem jött be – a szerk.). Igaz a bankház a nemesfémtől a jövő évre is további menetelést várt akkor, és azt jelezték előre, hogy 1350 dollár lehet az arany 2011 évi ára. A pontos árakat ugyan nem találta el a bank, ám a folyamatokat ők is jól jelezték előre, hiszen azon a véleményen voltak, hogy az arany ára emelkedő tendenciát mutat majd, mert alacsony kamatláb-környezetben emelkedik az olyan, nem kamatozó eszközök iránti kereslet, mint amilyen a nemesfém.

Az arany kurzusa aztán májusban és június első felében szinte napról napra új csúcsra tört. Május első napjaiban az 1170 dolláros technikai szint áttörése után előbb megközelítette a lélektani 1200 dolláros szintet. Igaz akkor az elemzők a korrekciótól óvtak, és úgy látták, hogy csak az 1230 dolláros szint áttörését követően lehet újabb ugrásra számítani.

www.aranypiac.hu

Érdekes, hogy a nagybefektetők mellett az átlagemberek figyelme is az arany fele fordult, amelyet olyan tények jeleztek, mint a kisméretű befektetési aranyak forgalmának növekedése. Keresettek lettek ugyanis a 100 és 250 grammos aranyrudak, és kisebb volumenben az olyan negyed unciás (7,78 gramm színsúly) érmék is, mint a svájci 20 frankos. A szakértők a folyamatokat azzal magyarázták, hogy az emberek egyre bizalmatlanabbak a papírpénzekkel szemben, ezért fektetnek egyre nagyobb mértékben aranyba. Miután május közepén az arany áttörte az 1200 dolláros szintet lapunk elemzése azt állapította meg, hogy technikailag reálissá vált az 1300 dolláros szint elérése is, mely mint tudjuk meg is történt később.

A növekvő aranyárak hatására az IMF ugyan év közben több alkalommal is nagy mennyiségű aranyat dobott piacra, ám ennek nem volt komoly hatása az árakra. Ebben talán szerepet játszott az is, hogy az aranytermelők nem növelték érdemben a piacra szánt kapacitásaikat, sőt az egyik legnagyobb készlettel rendelkező Oroszországban az első negyedévben még csökkent is a felszínre hozott arany mennyisége.

Júniusban aztán tovább szárnyalt az arany, a hónap második felében áttörte az 1250 dolláros szintet, és június 21-én egy uncia (31,1 gramm) arany ára 1262,30 dollárra emelkedett a londoni fémtőzsdén, meghaladván az előző, múlt pénteki rekordot, a 1261,90 dollárt. Ezen a napon érte el lokális csúcsát is az árfolyam, az aranyat ekkor 1264,90 dolláron jegyezték. A magyarázat nem volt új, az elemzők azt mondták, a befektetőket változatlanul aggasztja az európai adósságválság. Ráadásul a dollár is gyengült, miután a kínai vezetés jelezte, rugalmasabb árfolyampolitikát folytat majd, ami lényegében a jüan lassú erősödéséhez vezető út kezdete. Ezt követően egy csendesebb időszak következett, és a kurzus lefele vette az irányt. Július közepén 1205,60 dollárra csökkent az arany unciánkénti ára a londoni tőzsdén. Az elemzők a csökkenés okának egyértelműen a nyári hónapokra jellemző lanyhuló aranykeresletet jelölték meg, ami megszokottnak mondható. Akkor azt valószínűsítette aranypiac.hu elemzése, hogy az arany unciánkénti 1190-1200 dollár körüli ára elég erős támasz ahhoz, hogy a kurzus további esését meggátolja, ám amennyiben mégis elesne ez a védvonal, úgy gyors iramban 1160, sőt 1100 dollárig is zuhanhat a sárga fém árfolyama. Azt is leszögezték ugyanakkor, hogy októberben szinte bizonyosra vehető az arany keresletének élénkülése, s így tőzsdei árfolyamának emelkedése is, mivel ekkor megnő a házassági szezon miatt az indiai ékszerpiaci kereslet, ami 70 százalékát jelenti a világ ékszerpiaci forgalmának.

A Reuters hírügynökség által a nyár folyamán piaci szakértők körében végzett felmérése is azt mutatta, az arany ára az idén is és jövőre is tovább emelkedik. Jövőre az arany ára már sorban a tizenegyedik egymást követő évet zárhatja nyereséggel, amennyiben az előrejelzések helyesnek bizonyulnak, állt az akkori előrejelzésben.

Augusztus végén aztán ismét lendületet vett a nemesfém, és előbb az 1225 dolláros szintet hagyta ismét maga mögött, majd szeptemberben a korábbi, júniusban felállított rekordját is átadta a múltnak. Szeptember végén azután kézzelfogható közelségbe került az 1300 dolláros szint. Szeptember 24-én ugyanis az arany ára a globális gazdaság kilátásaival kapcsolatos bizonytalanságokra elérte az 1295 dolláros szintet, miközben az ezüst ára 30 éves csúcsra került. Az ezüstöt ekkor 21,30 dolláron jegyezték ugyancsak unciánként (31,1 gramm), utóbbi ára 1980 októbere óta nem állt ilyen magasan. Szeptember utolsó napjaiban azután 1313 dollár is volt a piaci ár, köszönhetően a dollár gyengülésének, melyet az amerikai jegybanktól, a Fedtől várt mennyiségi monetáris lazítás miatt adtak el a befektetők.

Nem véletlen, hogy ezt követően a nagy vásárlókról is számos hír jelent meg. A világ leggazdagabb emberei a válság miatt rúdszám veszik az aranyat - de van aki már tonnában számol -, hogy kimenekítse vagyonát a bizonytalanná vált nemzetközi pénzügyi rendszerből - fejtette ki az egyik legnagyobb európai bank, a svájci UBS egyik igazgatója. Josef Stadler azt mondta, hogy a folyamat egyszersmind önmagát erősíti, hiszen a magas ár vásárlásra sarkallja a befektetőket az elbizonytalanító világgazdasági helyzetben, további áremelkedést gerjesztve. Ugyanakkor a bankárok arra is rámutattak, hogy nem tanácsos túl nagy vagyont aranyban tartani, mert az aranynak nincs hozama, másrészt emelkedő kamatperiódusban nem versenyképes befektetői forma. Érdekesség, hogy a jegybankok, melyek korábban leépítették portfoliójukból a nemesfémeket idén inkább a vásárlói oldalon tűntek fel. Több nemzeti bank is növelte aranykészletét az Arany Világtanács (WGC) szeptember végi jelentése szerint, ugyanakkor a magánbefektetők kezében először van több befektetési arany, mint a világ nemzeti bankjainak együttes aranytartaléka.

Novemberben azután újabb korrekció következett be az árfolyamban, ám az elemzők optimizmusa töretlen, és decemberben az árak újra felfele mozdultak. Ami a jövő évet illeti, a szakértők többsége továbbra is szárnyaló aranyárat vár. A papíralapú megtakarítások értékvesztésétől való félelem miatt az arany világszerte egyre növekvő népszerűségnek örvend, jóllehet szakértők szerint rövid távon elképzelhető, hogy az 1370-1390 dollár körüli ár 1350-1330 dollárra csökken unciánként. A hónap második felében még várható fellángolás, hiszen a fundamentális árfolyam befolyásoló tényezők továbbra is kedvező képet mutatnak. Írország és Portugália adóssággondjai, valamint a bizonytalan európai válságkezelés miatt közép- és hosszútávon emelkedő aranyárfolyamra lehet számítani, áll egy napokban közzétett elemzésben.

Az egyik legoptimistább elemzés az elmúlt időszakban a Barclays Capital tette közzé, szerintük az arany ára 1850 dollárig emelkedhet 2011 végére. A bank a várakozását azzal magyarázta, hogy a világgazdaság alakulásával kapcsolatos bizonytalanság miatt a központi bankok növelik majd aranyvásárlásaikat jövőre.

Forrás: Menedzsment Fórum

Bővebben »

Nő az arany népszerűsége

Nő az arany népszerűsége

2010. december 20., hétfő, 11:03

www.aranypiac.huA papíralapú megtakarítások értékvesztésétől való félelem miatt az arany világszerte egyre növekvő népszerűségnek örvend, jóllehet szakértők szerint rövid távon elképzelhető, hogy az 1390-1368 dollár körüli ár 1350-1330 dollárra csökken unciánként.

A Magyar Aranypiac Kft. elemzése szerint a tartós árfolyamveszteség nem tűnik valószínűnek, mert a brüsszeli csúcson most hozott intézkedések erőtlenek a jövő évben várhatóan még fokozódó európai adósságproblémával szemben. A pénzügyi mentőöv valószínűleg további, ma még beláthatatlan forrásokat fog igényelni fedezetlen euró-milliárdok formájában ahhoz, hogy államkötvényeket vásároljanak fel a piacokon, mint ahogy azt időközben már az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet, valamint a Nemzetközi Valutaalap is javasolja.

A kft. közleménye idézi a King World News hasábjain a napokban nyilatkozó Robin Griffithst, aki a brit királyi család befektetési tanácsadójaként inkább hisz az aranyban, mint a részvényekben, és ezt tanácsolja koronás ügyfeleinek is. „Az arany az elmúlt 10 évben közel 250 dollárról 1.400 dollárra emelkedett, és még mindig az árfolyamgörbe lineáris szakaszában van. De ha idővel exponenciálisra fordul az emelkedés, akkor az árfolyam több száz százalékkal fog magasabban állni, mint ahol most van” - vélekedett.

Az arany az előző héthez hasonlóan csekély forgalom mellett ismét enyhe mínusszal zárta az elmúlt kereskedési hetet. Annak ellenére, hogy a december szezonálisan erős az aranypiacon, az év utolsó hónapja eddig nem hozott érdemi előrelépést az árfolyamokban. A hónap második felében még várható fellángolás, hiszen a fundamentális árfolyam befolyásoló tényezők továbbra is kedvező képet mutatnak. Írország és Portugália adóssággondjai, valamint a bizonytalan európai válságkezelés miatt közép- és hosszútávon emelkedő aranyárfolyamra lehet számítani.

Az arannyal ellentétben az ezüst árfolyama csaknem mozdulatlan. Valamelyest visszavett az utóbbi idők dinamikus emelkedéséből, de továbbra is a stabilan a felfelé ívelő trend jellemző rá. Az elemzés szerint kisebb veszély akkor leselkedne az árfolyamra, ha 28 dollár alá esne a jegyzés. Ebben az esetben akár 27 dollárig is eshet az unciánkénti ár azután, hogy a hónap elején még valamivel 30 dollár felett járt.

Forrás: HVG

Bővebben »

Az arany lesz a világ valutája?

Az arany lesz a világ valutája?
Világszerte fogy a bizalom a papírpénz iránt

MTI| 2010. december 13.

www.aranypiac.huA The Washington Post két szakértője egymással ellentétes véleményét közölte azzal kapcsolatban, hogy a befektetőknek most venniük, vagy eladniuk kell-e az aranyat. Az elmúlt hetekben az ára minden rekordot megdöntött és már úgy tűnt, hogy célba vette az unciánkénti 1500 dolláros árfolyamot. Az arany szárnyalását a múlt héten visszavetette az a spekuláció, hogy Kína kamatot emelhet.

Andrew Tanzer, a Kiplinger befektetési magazin társfőszerkesztője szerint teljesen érthető, hogy az aranyár az unciánkénti 1400 dollár közelébe emelkedett. Úgy véli, jó okkal fogy a bizalom a papírpénz, így a dollár iránt, mert az amerikai monetáris és fiskális politika rendkívül laza, lerontja a valuta értékállóságát, ami előre vetíti az infláció kísértetét. A Fed igazgatósága továbbra is pumpálja a pénzt a gazdaságba, és az amerikai állam drámaian növekedő pénzügyi kötelezettségei miatt beláthatatlan ideig fennmarad a hatalmas költségvetési hiány.

Martin Murenbeeld, a kanadai DundeeWealth Economics befektetői tanácsadó cég közgazdásza kimutatta, hogy az elmúlt évtizedben az arany ára szinte karöltve haladt globális likviditás - az amerikai pénzkínálat, és a tengerentúli devizatartalékok - bővülésével. Tíz év alatt mindkettő az ötszörösére növekedett.

Az amerikai kormány - csakúgy, mint az európai és a japán kormányok - olyan járadékokat ígért a választóknak, amilyeneket nem tud teljesíteni. Tűzoltás gyanánt a politikusok pénznyomtatásra kényszerülnek, ami egyszerűbb megoldás, mint a kiadások csökkentése és a meredek adóemelés. A szigorú és racionális gazdaságpolitika hiánya felhajtja az arany árát.

Az arany iránt az Egyesült Államokon kívül is egyre nő a kereslet. A kínaiak és az indiaiak a gyorsan növekvő jövedelmüket arra használják, hogy arany ékszereket vásároljanak, és hogy nemesfémbe fektessenek be. Számos feltörekvő ország központi bankja az arany nagy felvásárolójává vált, devizatartalékának diverzifikálása érdekében.

Az arany fedezetet nyújt az infláció, a valuta gyengesége és pénzügyi válság esetén. Az arany nem mozog szinkronban a részvényekkel vagy kötvényekkel, így jó eszköz a befektetésre. Tanzer szerint mindenkinek fontolóra kellene vennie, hogy aranyba fektessen.

Bob Frick, a Kiplinger vezető szerkesztője ezzel szemben azzal érvelt, hogy az elmúlt tíz évben két, válságba torkolt befektetési mánia söpört végig Amerikán.

"A mánia akkor kezdődik, amikor egy befektetési eszköznek felfut az ára és vonzza a vásárlókat. Ez további áremelést szül és még több vevőt vonz. És így tovább. Egy pont elérése után nincs vásárló, akit racionálisnak lehetne nevezni" - írta Frick.

Emlékeztetett rá, hogy a 90-es évek internetmániája idején a részvények árfolyama messze felülmúlta a vállalatok valós teljesítményét. A legutóbbi amerikai ingatlanpiac-mánia idején pedig az otthonok árai messze a kereslet és a felfújt hitelpiacok tűréshatára fölé emelkedtek.

A legújabb mánia az arany. Az áremelkedésre spekulálók azt mondják, az arany lesz a világ tényleges valutája, a dollár szertehull, az Egyesült Államok és más fejlett országok még több pénzt fognak nyomtatni, hogy kifizessék hatalmas adósságaikat. Az ilyen lépések gerjesztik az inflációt, az arany "nagy barátját", állítja Frick, aki szerint ezzel szemben a valóság az, hogy az arany nem képes betölteni a világvaluta szerepét, mert nem állnak rendelkezésre belőle elegendő készletek, és mert az értéke rendkívül változékony. Az arany ára inflációs időkben is csökkenhet. Mindemellett az arany, más árubefektetésektől eltérően nem fizet osztalékot. A többi áruval ellentétben, az arany ipari felhasználhatósága csekély. Egyfajta biztonsági menedék, biztosíték a politikai és a gazdasági zavarok ellen.

"Igen, sok minden félelmetes a mai válság sújtotta világgazdaságban, de vannak jobb eszközök is a befektetésre, mint az arany, különösen, ha annak ára a buborék-sávba emelkedett. És amikor a fejlett gazdaságok majd összehangolják gazdasági lépéseiket, a hangos süvítés, amit hallani lehet majd, a félelem lesz, amit az aranyárból kieresztenek " - állította Bob Frick, aki saját bevallása szerint egyetlen krugerrandot rejteget a zoknis fiókjában.

Forrás: Népszabadság Online

Bővebben »

Egyelőre nem esik tovább az arany ára

Egyelőre nem esik tovább az arany ára

2010. 12. 13. 06:00

Jövőre még ragyogóbb jövő előtt állhat az aranypiac

www.aranypiac.hu

A múlt héten elért 1430 dolláros rekordszintről való korrigálás után várhatóan szinten marad az arany ára, ugyanis a hét utolsó két munkanapján tapasztalt eladási hullámot követően 1370–1400 dollár közé tehető a nemesfém unciánkénti ára – számolt be a Reuters szingapúri elemzőkre hivatkozva. A kereslet azonban még mindig jelentős lesz a piacokon, ugyanis úgy tűnik, a befektetők számára szinte nincs más termék, mint a nemesfémek, így ez a szint továbbra is biztosra vehető – teszi hozzá az elemzés.

Az arany ára a javuló befektetői kockázatvállalás okán a biztonságos eszközökből felszabadított összegek miatt csökkent pénteken: az európai tőzsdezárást követően a legközelebbi szállítású határidős jegyzés 1379,50 dollár unciánként, 13,30 dollárral, 0,95 százalékkal alacsonyabb a csütörtöki amerikai zárásnál.

A nemesfém távolabbi kilátásairól szólva az elemzők hozzáteszik: a Fed már korábban bejelentette, a 600 milliárd dollár értékű intézkedésen felül egy újabb kötvényvásárlási programról egyeztet majd, ez a dollár további gyengüléséhez vezet, így biztosan szép jövő előtt áll az arany, a nemesfém nagy menetelésére számítanak a piacok a jövő év elején.

Forrás: Világgazdaság

Bővebben »

Óriási lufit fújtak az arany piacán, nagyot szólhat a durranás (Natixis)

Óriási lufit fújtak az arany piacán, nagyot szólhat a durranás (Natixis)

2010. december 5. | 10:28

www.aranypiac.huA Natixis elemzői szerint lufit fúj az aranypiac, ami ha egyszer kidurran, az 1980-as években látott éles visszaeséshez hasonlót válthat ki a nemesfém árfolyamában. A francia bank elemzői szerint a kínai befektetők aranypiaci vásárlása irracionális magatartásnak tekinthető, de az európai fiskális fegyelem irányába való elmozdulás is az árfolyam emelkedés ellenében hat.

A Natixis a következők miatt véli úgy, hogy lufit fúj az aranypiac:

1, Az európai adósságválság újabb országok (úgymint Portugália, vagy Spanyolország) felé való terjedése nagyban hozzájárult az aranyár utóbbi hetekben mutatott szárnyalásához. Mivel az európai országok várhatóan további költségvetési megszorításokhoz folyamodnak majd az adóssághegyek lefaragása érdekében, mindez lassan negatív hatással lehet az arany árára is.

2, Az amerikai befektetők számára az arany vonzalmához az alacsony kamatszintek járulnak hozzá, mivel sokan emiatt az infláció elszabadulásától tartanak. Mivel azonban az arany árfolyama már jelentősen eltávolodott a kitermelési költségeitől, a nagy bányavállalatok még az energiaárak és munkaerőköltségeik megemelkedése mellett is profittal tudnának aranyat termelni.

3, A kínai befektetők jelentős mennyiségben vásárolják az aranyat, mint a részvények és ingatlanpiaci eszközök egyfajta kiegészítőjét. Ez a viselkedés azonban irracionálisnak tűnik, hacsak nem várják azt, hogy az infláció emelkedése a jüan gyengülésében fog testet ölteni. Ezt azonban a bank megkérdőjelezi, hiszen a kínai fizetőeszköz a jelenlegi szinteken továbbra is roppant alulértékelt a dollárhoz képest.

Mindezeket figyelembe véve a Natixis szakértői szerint tisztán kivehető jelei vannak az aranypiaci lufi fújásának. Ha megindul a csökkenés, az az 1980-as évek nagy visszaeséséhez lesz majd hasonló - írja a Mineweb.

Forrás: Portfolio.hu

Óriási lufit fújtak az arany piacán, nagyot szólhat a durranás (Natixis)

2010. december 5. | 10:28     
 
A Natixis elemzői szerint lufit fúj az aranypiac, ami ha egyszer kidurran, az 1980-as években látott éles visszaeséshez hasonlót válthat ki a nemesfém árfolyamában. A francia bank elemzői szerint a kínai befektetők aranypiaci vásárlása irracionális magatartásnak tekinthető, de az európai fiskális fegyelem irányába való elmozdulás is az árfolyam emelkedés ellenében hat.


hirdetés

A Natixis a következők miatt véli úgy, hogy lufit fúj az aranypiac:

1, Az európai adósságválság újabb országok (úgymint Portugália, vagy Spanyolország) felé való terjedése nagyban hozzájárult az aranyár utóbbi hetekben mutatott szárnyalásához. Mivel az európai országok várhatóan további költségvetési megszorításokhoz folyamodnak majd az adóssághegyek lefaragása érdekében, mindez lassan negatív hatással lehet az arany árára is.

2, Az amerikai befektetők számára az arany vonzalmához az alacsony kamatszintek járulnak hozzá, mivel sokan emiatt az infláció elszabadulásától tartanak. Mivel azonban az arany árfolyama már jelentősen eltávolodott a kitermelési költségeitől, a nagy bányavállalatok még az energiaárak és munkaerőköltségeik megemelkedése mellett is profittal tudnának aranyat termelni.

3, A kínai befektetők jelentős mennyiségben vásárolják az aranyat, mint a részvények és ingatlanpiaci eszközök egyfajta kiegészítőjét. Ez a viselkedés azonban irracionálisnak tűnik, hacsak nem várják azt, hogy az infláció emelkedése a jüan gyengülésében fog testet ölteni. Ezt azonban a bank megkérdőjelezi, hiszen a kínai fizetőeszköz a jelenlegi szinteken továbbra is roppant alulértékelt a dollárhoz képest.

Mindezeket figyelembe véve a Natixis szakértői szerint tisztán kivehető jelei vannak az aranypiaci lufi fújásának. Ha megindul a csökkenés, az az 1980-as évek nagy visszaeséséhez lesz majd hasonló - írja a Mineweb.
Bővebben »

Zöld utat kaptak a kínaiak a külföldi aranyvásárláshoz

Zöld utat kaptak a kínaiak a külföldi aranyvásárláshoz

2010.12.01 13:00

Az európai adóssággondok miatti feszültségek mellett új hajtóerőt talált magának az arany árfolyama, miután a kínai hatóságok zöld utat adtak a magánszemélyek külföldi arany ETF-ekbe történő befektetéseinek. A hatalmas megtakarításokkal bíró Kína aranypiaci befektetések irányába történő elmozdulása a nemesfém piacán hatalmas többletkeresletet teremthet.

Külföldi arany ETF-et vehetnek a kínaiak

Elhárult az utolsó akadály is a kínaik elől, hogy megtakarításaik egy részét szabadon fektethessék aranyba, miután a kínai hatóságok engedélyezték számukra a külföldi, aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vásárlását. Az első, 500 millió dollárosra tervezett alapot a Lion Fund Management indítja majd, mely külföldi arany ETF-ekbe fekteti a felhalmozott pénzt.

A jelentős kínai megtakarítások aranypiacra csatornázása további lendületet kölcsönözhet a nemesfém árának, melynek emelkedésében a befektetési jellegű kereslet fokozódásának eddig is oroszlánrész jutott. Az arany népszerűsége Kínában vitathatatlan, a fizikai tömbök és érmék kereslete 40%-kal emelkedett az idei első félévben.

Zöld utat kaptak a kínaiak a külföldi aranyvásárláshoz

Az aranyár elmúlt években látott emelkedésében a gombamód szaporodó ETF-eknek kiemelt szerep jutott. A világ legnagyobb arany ETF-je, az SPDR Gold Trust mellett már számos egyéb tőzsdén kereskedett alap is kínál fizikai arany fedezetű befektetést, például a BlackRock is, amelynek iShares Gold Trust alapja 4,7 milliárd dollárnyi aranyat tart portfóliójában. Új alapok születtek azonban Ázsiában is, például az új hongkongi arany ETF ebben a hónapban indult.

Zöld utat kaptak a kínaiak a külföldi aranyvásárláshoz


Mi szól még az arany mellett?

Az európai adóssággondok miatti félelmek sokakat ismét az arany piacára terelnek, mely a hozzá társított biztonságos, értékőrző funkciója miatt vonzza a befektetőket. Az arany emiatt kibontakozó vonzalmát (melyet az ilyenkor szezonálisan erősebb ékszerkereslet is segít) még a dollár erősödése sem tudja letörni, mely békeidőkben a nemesfém árfolyamának gyengülése irányába ható tényező.

Zöld utat kaptak a kínaiak a külföldi aranyvásárláshoz

A nemesfém árfolyama euróban mérve tegnap új csúcson állapodott meg.

Zöld utat kaptak a kínaiak a külföldi aranyvásárláshoz

Miközben az arany iránti kereslet továbbra is erős, a határidős piacon az október eleji időszakot jellemző túlfűtöttség mostanra csillapodott, a nettó spekulatív pozíciók mértéke ugyanis sokat apadt a lokális csúcsszintekről.

Zöld utat kaptak a kínaiak a külföldi aranyvásárláshoz

A BNP Paribas elemzői eközben a 2011-es átlagos aranyárra vonatkozó várakozásukat 1500 dollárra emelték, a pozitív árfolyamtrendet a Fed likviditásfokozása, a dollár tartalékvaluta szerepének megkérdőjeleződése, az európai adóssággondok és egyes feltörekvő piacokon látható inflációs nyomás is támogatják.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »
További tartalom betöltése

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: