HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

Soha nem volt még ilyen drága az arany

Soha nem volt még ilyen drága az arany

2010. 11. 05., 18:40

www.aranypiac.huPénteken egy uncia aranyért több mint 1394 dollárt kellett fizetni, ami soha nem látott szintet jelent.

Újabb csúcsra emelkedett pénteken az arany ára, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a következő időszakban összesen 600 milliárd dollár értékben fog állampapírokat vásárolni a gazdaság élénkítéséért.

A Fed-intézkedés összértéke elérheti a 850-950 milliárd dollárt is, ugyanis a Fed 2011 második negyedévének végéig havonta 35 milliárd dollár értékben megújít kezelésében lévő jelzálogkötvényeket is. A Fed augusztusban még úgy nyilatkozott, hogy ezeket az értékpapírokat nem újítja meg.

A befektetők arra számítanak, hogy a megacsomag felhajtja az inflációt és a későbbiekben a pénteken egyfolytában erősödő dollár gyengüléséhez vezet: ez a feltételezés ismét a nemesfémek felé terelte a befektetőket.

Pénteken délután egy uncia (31,1 gramm) arany ára 1394,10 dollárra emelkedett a londoni fémtőzsdén azonnali teljesítésre. Legutóbbi csúcsát október 14-én érte el az arany ára, 1387,10 dolláron Londonban azonnalra. Addig több mint három héten át majdnem minden nap új és új rekordot döntött, amíg a piac beárazta a Fedtől várt mennyiségi enyhítés hatását. A Fed-döntés közeledtével azonban az aranypiac is óvatosabb lett az utóbbi másfél-két héten.

Az arany ára június elején lépte át először az 1.250 dolláros küszöböt, s azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal emelkedett. Korábban az európai adósságválság, most a dollár gyengülése, illetve az amerikai gazdasági kilátásokat övező bizonytalanság állt a drágulás hátterében.

Nem volt heves a reakció
A tőzsdei árfolyamokat már szeptember eleje óta "tartja sakkban" a Fed-től várt gazdaságösztönző célú pénzmennyiség növelő intézkedés. A bejelentést heves, de korlátozott mértékű árfolyam ingadozásokkal fogadták mind az értékpapír, mind a devizapiacok. A Concorde szerint a piac nem reagált hevesen, "eddig azok állnak nyerésre, akik az emelkedésre tippeltek, bár tényleg nagyon vérszegény ez a reakció.". Az euró 1,4188 dollárig erősödött a bejelentést követően.

Forrás: Origo







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: