HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

A dollárt lemészárolják, az arany a nagy túlélő

A dollárt lemészárolják, az arany a nagy túlélő

2010. 10. 29. 10:53

www.aranypiac.huA világ monetáris rendszere a zuhanóban van. A dollár, mint domináns tartalékvaluta, a végjátszmáját éli, de a legtöbb befektető és döntéshozó nincs tudatában ennek következményeivel - véli a New York-i Tocque Asset Management vezérigazgatója.

John Hathaway szerint az egyetlen kérdés, hogy meddig tart majd a dollár tartalékrendszer végkifejlete, és hogy milyen további kárt okoznak a rendszer megtámogatására hozott újabb mennyiségi könnyítési intézkedések. Függetlenül attól, hogy hosszabb idő után vagy hirtelen, következik be, csak akkor valósul meg az áttérés egy stabil monetáris rendszerre, ha a status quo jelentette hiányosságok tarthatatlanná válnak – írja a befektető a Bloombergen.

Hathaway szerint elképesztő, hogy nincs intelligens beszéd a politikai vezetők között a monetáris bomlás témájában. Szerinte, amíg nem kerül sor alapvető, nemzetközi méretű monetáris reform, addig annyit sem ér a legtöbb gazdasági prognózis, mint amennyi a papír, amelyre írták. Az amerikai szakember szerint az arany ugyan nem tökéletes, de viszonylag megbízható mércéje a monetáris rombolás jelenlegi és jövőbeni mértékének.

Az arany árának a közelmúltban bekövetkezett rekord magasságú, 1381 dollárra történt drágulása időben egybeesett a kereskedelmi és valutaértékelési témákban a fontosabb országok között támadt nézeteltérések megjelenésével. Az elemző szerint azok, akik buboréknak bélyegzik az arany száguldását, nem veszik figyelembe a pénz értékcsökkenésének gyorsuló ütemét.

A Fed támadást intéz a dollár értéke ellen, abban a hiedelemben, ez a legmegfelelőbb módja a deflációs piaci erők hatástalanításának. Az arannyal kapcsolatos hirtelen kommentár-özön azonban nem a buborék jele. Az aranyellenes szakértők nagy szolgálatot tesznek azoknak, akik megragadják ezt a történelmi pillanatot. Hiszen lehetővé teszik annak az egy eszköznek az előnyös pozicionálását, amely a legnagyobb valószínűség szerint állva marad, amikor a por majd leül.

Hasonló véleményt fogalmazott meg lapunknak az Aranypiac.hu szakértője, aki megerősítette, hogy a nemesfém árfolyamának emelkedését valódi kereslet befolyásolja és nincs szó buborékképződésről. Az Arany Világtanács szintén hangsúlyozza a fém tíz éven át tartó tartós drágulását és nem tartja túlértékeltnek, ugyanakkor a buborék elmélet egyik nagy hirdetője Soros György aki éppen ezen véleménye miatt eszközölt jelentős aranybefektetéseket.

Forrás: Világgazdaság







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: