HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

Íme a jolly-joker befektetés! A következő években is nőhet az aranypiac

Íme a jolly-joker befektetés! A következő években is nőhet az aranypiac

2010. 10. 20. 11:56

Gregus ZsoltEséssel reagál ugyan az arany árfolyama a kínai kamatdöntésre, a nemesfém azonban rekordmagasságokat ért el az elmúlt hetekben; itt-ott az 1380 dollár közlébe is nézett. A Világgazdaság Online által megkérdezett szakértő szerint közép- és hosszú távon az arany jó befektetés.

Az arany kedden ismét elérte az 1355 dolláros unciánkénti árfolyamot. A sárgafém unciánkénti ára 25 százalékkal emelkedett idén. Gregus Zsolt, az Magyar Aranypiac Kft. szakértője szerint a nemesfém árfolyamát - a részvénypiactól eltérően – nem a spekuláció, hanem a klasszikus kereslet-kínálati modell alakítja.

Ősszel minden évben fellendül az arany iránti igény, amelyet elsősorban a népes ázsiai országok generálnak. Kínában az állami politika keretében is vásárol a vagyonosabb réteg, Indiában pedig a házasságkötések időszaka az ősz, ahol jellemzően aranyat adnak ajándékul a családtagok.

A szakember mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a látványos árfolyam emelkedés után általában enyhe visszarendeződés várható. Tartós esés azonban az elmúlt évek tapasztalata alapján a közeljövőben nem várható. Az arany unciánkénti árfolyamát – tekintettel arra, hogy nemzetközileg egységesen dollárban határozzák meg – a deviza árfolyama is szerepet játszik.

Mi a befektetési arany?

Az ÁFA-törvény szerint befektetési aranynak minősül a legalább 900/1000 finomságú, és egy gramm feletti súlyú tömb, rúd vagy lemez formájú arany, amely akkreditált labor által kiállított minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik, továbbá amelynek piaci értéke legfeljebb 80 százalékkal haladja meg aranytartalmának értékét. Befektetési aranynak tekinthetők azok az aranyérmék, melyek az Európai Közösségek Hivatalos Lapjában közzétett listán szerepelnek." A törvény értelmében a befektetési aranyat nem terheli forgalmi adó vagy más közteher, szemben az egyéb aranytermékekkel, mint például az ékszer vagy más ötvös termék.

Az előző pár esztendő alatt a dollár gyengülésével párhuzamosan az arany árfolyama emelkedett, ám a dollár visszaerősödését nem követte az arany gyengülése. Ez vezetett végül ahhoz, hogy a válság előtti időszakban regisztrált 945 dollárról a napokban tapasztalható 1380 dollárra erősödött a nemesfém unciánkénti ára.

Gregus Zsolt szerint a gazdasági válság alatt sok kisbefektető csalódott a kockázatosabb, ám nagyobb hozamot ígérő befektetésekben, így egyre többen fordulnak a konzervatívnak tekintett arany felé.

Hazánkban a - ma már a Budapesti Értéktőzsde részeként működő - Budapesti Árutőzsde 2009 szeptemberében függesztette fel az arannyal való kereskedést. Néhány bank azonban még kínál - papír alapú arannyal kombinált - befektetési formát. A tendencia azonban a fizikai nemesfém-befektetések irányába mutat. Az elemzések szerint a következő 10 évben biztos emelkedés várható az aranypiacon, kisebb kiigazítások azonban így is elképzelhetők.

Forrás: Világgazdaság Online







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: