HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

A tőzsde emelkedhet, az arany az egekbe szállhat (Goldman Sachs)

A tőzsde emelkedhet, az arany az egekbe szállhat (Goldman Sachs)

2010. 10. 18. 15:20

www.aranypiac.huEmelkedést vár a következő egy évben az amerikai részvénypiacon a Goldman vezető stratégája, az arany ára szerinte még jó 20 százalékot mehet felfelé.

Az eddigi 1250 pontról 1275 pontra emelte az S&P 500-as részvényindexre adott 12 havi célárfolyamát a Goldman Sachs vezető stratégája, David Kostin, míg az aranyét 1365 dollárról 1650-re. A részvénypiacnak mindössze 2 százalékot kell még emelkednie, hogy teljesítse a 2010 év végére adott célárfolyamot, amely 1200 pontról szólt. Kostin szerint a 2011-es első negyedéve még a bizonytalanság jegyében és oldalazó kereskedéssel telhet.

A nemrég elindult amerikai vállalati gyorsjelentési szezon szerinte összességében pozitív meglepetéssel szolgál majd a befektetőknek. A konszenzus szerint csökkenhetett a harmadik negyedévre az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek átlagos egy részvényre jutó nyeresége, ő azonban úgy véli, hogy tekintve a gazdasági mutatókat inkább nyereségnövekedésre lehet felkészülni. A hamarosan esedékes kongresszusi választások is jót tehetnek majd a befektetői hangulatnak. Mivel az amerikai törvényhozásban várhatóan a republikánusok kerülnek majd többségbe, és a történelmi példák azt mutatják, hogy ha más pártból való az elnök és a kongresszus többsége, az jó a részvénypiacnak, a választások eredménye tovább javíthatja a hangulatot.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan november eleji ülésén dönthet a kvantitatív lazítás második köréről, azaz a QE2-ről. A piaci várakozások szerint ennek megindítása jó hatással lehet a részvénypiacra, a Goldman közgazdászai szerint a QE2 további mintegy ezermilliárd dollár értékű eszközvásárlást jelenthet. Ekkora mértékű likviditási többlet modelljeik szerint mintegy 8-10 százalékos emelkedést generálhat a részvénypiacon. Ugyanakkor a piac már augusztus eleje óta árazza a QE2-t tehát az ettől várható azonnali további árfolyam emelkedés már meglehetősen korlátozott. Úgy véli, hosszabb távon ennél több lehet az addicionális pozitív hatása a programnak a részvénypiacra. Ez a kockázatmentes kamatlábak csökkenésének hatására lesz érzékelhető, a részvénypiacon alkalmazott modellek szerint ugyanis a cégek jövőbeni nyereségeinek várható értéke nőni fog az akció következtében.

Kostin is kiemeli azt a folyamatot, amelyet számos részvénypiaci elemző aggodalommal szemlél az elmúlt félév során. Az amerikai részvények tulajdonosai között ugyanis 54 százalékra rúg a háztartások és a hagyományos befektetési alapok aránya. Mindkét tulajdonosi kör nettó eladó az elmúlt hónapokban, s egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy ez a tendencia megfordulna. Azonban pont ez a tulajdonosi réteg az, ahol a pénzáramlás a hozamot követi, tehát ha fennmaradna a részvénypiac jó teljesítménye, az megfordíthatja a folyamatot és beáramlást generálhatna az amerikai részvénypiacon befektető konstrukciókba.

Forrás: Napi Gazdaság







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: