HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

Rengeteg aranyat adott el a Valutaalap

Rengeteg aranyat adott el a Valutaalap

2010. szeptember 30. 19:03

www.aranypiac.huA Nemzetközi Valutaalap (IMF) 18,5 tonna (594 ezer uncia) aranyat adott el augusztusban - közölte a pénzügyi szervezet csütörtökön.

Az ügylet annak a tavaly elhatározott tervnek a része, amely szerint összesen 403,3 tonnával csökkentik az IMF aranytartalékát, ami a teljesnek az egynyolcada. A program 191,3 tonna értékesítését irányozza elő 2010-re. Ebből az augusztusi tétellel együtt 106,8 tonnát adtak el. Tavaly az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn azt mondta, hogy az aranyeladás a „bevételi modell reformját” jelenti. A reform célja, hogy szilárd pénzügyi alapra kerüljön a szervezet. Az aranytartalék csökkentése mellett az IMF lefaragja kiadásait, és csökkenti személyi állományát is.

A következő három évben 100 millió dollárt takarítanak meg így a tervek szerint. Az IMF, amely az 1990-es években központi szerepet játszott az ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok kisegítésében nagyszabású hitelprogramokat szervezve, eddig főleg a hitelezésből élt. A 2000-es évek első felében azonban kevesebb krízis volt, ezért az IMF bevételt vesztett, és megnőtt a deficitje, a 2008-ban kiteljesedett világméretű gazdasági válság kezelése azonban nagy terhet jelent.

Forrás: Magyar Nemzet







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: