HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

1,300 dollár feletti aranyár jóslatok - Mindenki ráugrott a nemesfémre!

1,300 dollár feletti aranyár jóslatok - Mindenki ráugrott a nemesfémre!

2009.12.03 16:35

Sorra látnak napvilágot ismert és eddig ismeretlen elemzőházaktól az arany árára vonatkozó optimistábbnál optimistább jóslatok. Bár a nemesfém ellen fogadni a nagy száguldás és újabbnál újabb csúcsok közepette vélhetően nem lehet túl jövedelmező, a vásárlásokkal is érdemes óvatosan eljárni. Nem jó jel a kínai jegybank vásárlásaiban reménykedőknek, hogy egyik hivatalnokuk az arannyal kapcsolatos nyilatkozatában eszközár buborékokat emlegetett.

Tovább emelkedett az elmúlt napokban az arany árfolyama, ma újabb csúcs született 1,226 dollárnál. Az emelkedés meredekségét a dollár gyengülése persze segíti, az árfolyam azonban euróban mérve is új csúcsra tört.

Az árfolyam emelkedésében a befektetési jellegű kereslet növekedése játsza a főszerepet, mely az utóbbi hetekben spekulatív forró pénzekkel is gazdagodhatott. A befektetők felőli igény egyelőre magas szinteken tartja magát, amennyiben azonban a gazdasági aggodalmak és az egyesek részéről meglevő inflációs félelmek enyhülnének, vélhetően az arany piaca sem úszna meg egy méretesebb csökkenést.

Egyelőre azonban erről szó sincs, ráadásul a befektetők mellett feltörekvő jegybankok is vásárolják a nemesfémet eszköz diverzifikációs célokból. A korábbi hetekben India vásárolt 200 tonnát az IMF-től, de a folyamatos orosz és kínai vásárlásokról is lehet hallani. Az IMF maradék 200 tonnányi értékesítésre szánt aranyára a kínai jegybankot sejtik többen potenciális vevőként.

A kínai jegybanknak valóban igen alacsony a devizatartalékaihoz mérten az egyéb eszközök súlya (a nyugati országokban nagyobb arányokat találhatunk), azonban az egyik magas beosztású hivatalnok nyilatkozata kicsit hűtheti a kedélyeket a további jelentős kínai vásárlásokat illetően. Hu Xiaolian szerint az arany ára magasan van, a jegybank pedig körültekintően jár el lufigyanús eszközökbe történő befektetésekkel.

Az elemzők, alapkezelők között eközben sorra találhatunk optimistábbnál optimistább jóslatokat:

1, A Newmont Mining (a világ második legnagyobb termelője) vezérigazgatója szerint az arany árfolyama 2010-ben 1,350 dolláros szintig emelkedhet, de két éven belül egészen 1,500 dolláros magasságokig hízhat. Az árfolyam emelkedésében a gyengélkedő dollár és inflációs nyomás játszhatnak majd főszerepet.

2, A New City Investment portfólió menedzsere szerint az arany ára a következő hónapokban egészen 1,600 dollárig emelkedhet majd, de az 1,300-as szintet minden bizonnyal elérjük. A szakértő optimista véleményét elsősorban az igen alacsony szinten álló jegybanki alapkamatokkal magyarázza.

3, A JP Morgan alapkezelője szerint az arany ára 1,315 dolláros magasságba emelkedhet pár hónapon belül, ezért továbbra is növelik kitettségüket az aranypiac felé.

4, A UBS elemzői szerint az aranyár 1,300 dolláros csúcsot üthet meg a jövő évben, miután egyre több befektető vásárol a nemesfémből biztonságos eszközöket keresve. Ezt a tendenciát a jegybanki vásárlások csak tovább erősítik.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: