HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

Mibe menekülnek még mindig a legnagyobbak?

Mibe menekülnek még mindig a legnagyobbak?

(2009.11.26, 14:30)

Nem akar fogyni a lendület az arany piacán, az árfolyam ma újabb csúcsra tört 1,195 dollárnál. A hegymenetben a dollár tegnapi gyengülése és a további jegybanki aranyvásárlások játszottak főszerepet. Ezúttal Sri Lanka vásárolt az IMF-től 10 tonnányi aranyat. Persze nemcsak a jegybankok felől mutatkozik nagy éhség a tartalék eszköz funkciót betöltő nemesfém iránt, a befektetők is aranylázban égnek. Az amerikai pénzverde például felfüggesztette az általa készített American Eagle érme forgalmazását, mert az elmúlt időszak nagy rohamát követően drasztikusan elapadtak készletei.

Igen erős vételi érdeklődés mutatkozik a feltörekvő országok jegybankjai felől az arany iránt. Az elmúlt hetekben a sort India nyitotta 200 tonnányi vásárlásával (így aranytartalékai 56%-kal emelkedtek), majd Mauritius következett 2 tonnával (így tartalékai duplázódtak). Eközben az orosz jegybank is növelte aranytartalékait (októberben 15.6 tonnányi aranyat vásárolt, ami 3%-os növekedésnek felel meg), melyek beszerzésére már nem az IMF készleteiből került sor.

Korábban már sokat lehetett olvasni arról, hogy a sri lankai jegybank is aranyvásárlást tervez, a tegnapi erről szóló bejelentés mégis tovább támogathatta az árfolyam emelkedését. Sri Lanka ugyanis 10 tonnányi aranyat vásárolt (amivel a korábbi mennyiséget megtriplázta) az IMF-től a november 23-án érvényes piaci árfolyamnak megfelelő szinten. Nem csoda hát, ha a befektetők is egyre felfokozottabb érdeklődéssel vannak a nemesfém iránt, melyet 1,000 dollár felett kezdtek csak el igazán felhalmozni a feltörekvő piaci jegybankok.

A tegnapival együtt az IMF az elmúlt hetekben eddig már 212 tonnányi aranyat értékesített abból a 403.3 tonnából, melynek eladását illetően még szeptemberben határozott a Valutaalap. Az IMF célja az volt, hogy első körben jegybankokat keressen fel, melyek nagyobb tételekben vásárolnak tőle a nemesfémből, majd a második körben terveztek csak piaci értékesítéseket. Persze olyan módon, hogy a piaci folyamatokra ne helyezzenek nyomást.

A piaci spekulációk szerint a második körre nem kerül majd sor. Egyesek szerint a fennmaradó mennyiséget India, vagy akár Kína (mely utóbbi az országon belüli nagy számú aranybánya teljes kitermelt mennyiségét már így is felszippantja) vásárolhatja majd meg az IMF-től. A feltörekvő országok aranyvásárlásai logikus lépésnek tűnnek, hiszen az elmúlt években felduzzadó jegybanki tartalékaikon belül a nemesfém súlya igen alacsonynak tekinthető.

Ráadásul a fő tartalékvaluta mindegyik esetben a dollár, melyet illetően a válság miatti amerikai költekezés egyre nagyobb bizonytalanságokat szült. Nem is csoda talán, hogy a feltörekvő jegybankok felől már korábban is lehetett hallani diverzifikációs törekvéseket. Ami talán mégis kicsit talán meglepő, hogy az 1,000 dollár feletti szinteken kezdték csak el igazán vásárolni a nemesfémet.

A jegybanki vásárlások miatt feltüzelt aranypiacon a befektetők étvágya is határtalannak tűnik. Bár az igazi roham tavaly év végén és idén év elején mutatkozott, a kereslet továbbra is meghaladja az átlagosnak mondható szinteket.

Ebben persze szerepe lehet annak is, hogy az 1,000 dolláros szint átlépése sok spekulánst kezdett a nemesfém piaca felé orientálni, melynek köszönhetően egyébként rekordszintek közelében tartózkodik a spekulatív nettó long állomány a COMEX-en.

Az arany ETF-ek egyre nagyobb pénzeket vonzanak, és a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom megingásával a fizikai formában elérhető nemesfémek is reneszánszukat élik. Legutóbb az amerikai pénzverde jelentette be, hogy felfüggesztette az általa forgalmazott American Eagle érmék értékesítését. Az idei első 10 hónapban ugyanis 88%-kal emelkedtek az eladások, melynek következtében kimerültek a felhalmozott készleteik.

Miközben a befektetési jellegű kereslet a harmadik negyedév során szinten maradt, az ékszerkészítők felől a magas árak ellenére is nagyobb (a második negyedévhez képest) igény jelentkezett a nemesfém iránt. Ebben persze elsősorban az India felőli erősebb szezonális kereslet játszhatta a főszerepet, a korábbi évek hasonló időszaki értékét így sem sikerült elérni.

Az arany piacán tehát továbbra sem látszik törés abban, ami eddig elrepítette az árfolyamot. A dollár gyengélkedik, a feltörekvő jegybankok szorgalmasan vásárolnak, a befektetői étvágy pedig továbbra is erős. Ezek alapján elképzelhető, hogy az árfolyam meg sem áll a többek által prognosztizált 1,300 dolláros szintig, érdemes azonban óvatosnak lenni. Az elmúlt időszak nagy emelkedésével ugyanis nagymennyiségű forró pénz is érkezett már az arany piacára, ami egyre fokozottabb kockázatokat jelent egy hevesebb lefele irányú korrekció beindulását illetően.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: