HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

A jegybankok az aranyra esküsznek

A jegybankok az aranyra esküsznek

(2009.11.16, 15:51)

aranypiacA jegybankok nettó arany felvásárlók lesznek idén a BlackRock befektető alapkezelő szerint, mivel a központi bankok elfordulnak a dollártól, amivel évtizedek óta tartó trend törhet meg.

Az idei lehet az első év az elmúlt két évtizedet nézve, amikor a világ jegybankjai több aranyat vásárlolnak, mint amennyit eladnak - véli a BlackRock alapkezelő. A központi bankok nettó eladók voltak 1988 óta minden egyes évben. Az aranykészletek a jegybankokban világszerte több mint az egyhatodára csökkentek 1989 óta - írja a CNBC.

A BlackRock - az amerikai Fed vagyonkezelője és tanácsadója, amely összesen 1400 milliár dollárt kezel - nézetei hatással vannak a globális piacokra.

A jegybankok aranypiaci befektetései mostanában kezdtek nekilendülni: India 200 tonnát vásárol az IMF-től, a tajvani jegybank szintén az aranyba fektetne be, illetve Kína és Dél-Korea is felvetette már a témát.

Az arany decemberi határidős ára a hírre, illetve a dollár további gyengélkedése miatt újabb rekordot ért el: 1133,50 dollárra nőtt unciánként a Globex elektronikus kereskedésen - tudatta a Bloomberg.

Elemzők szerint a rekord alacsony kamatlábak és az inflációs aggodalmak is hozzájárulnak az arany száguldásához. Ha a dollár index tovább esik, az arany elérheti az 1150 dollárt is, majd tovább emelkedhet az 1180 dolláros szint irányába - teszik hozzá. A dollár index 0,4 százalékkal csökkent 75,067 pontra. A mutatószám nagyjából 16 százalékot vesztett értékéből március eleje óta.

Forrás: Napi Gazdaság







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: