HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

Mi folyik az arany piacán? - Itt az új csúcs

Mi folyik az arany piacán? - Itt az új csúcs

(2009.11.04, 18:52)

aranypiacTovább menetelt az arany árfolyama a szerdai kereskedésben, melynek következtében árfolyama új csúcsot döntött azok után, hogy kedden soha nem látott szinteken forgott. Egyes szakértők az arany piacán bekövetkező strukturális változásokat emelik ki a rekordárfolyam láttán.

Nap közben az 1094 dolláros szint felett is járt az arany decemberi határidős árfolyama, ami újabb rekordértéket jelent a keddi 1085 dolláros záróérték után.

Nicholas Brooks, a ETF Securities stratégagárdájának vezetője a MarketWatchnak elmondta, hogy a kínai, orosz és más vezető feltörekvő piaci gazdaságok egyre inkább azt jelzik, hogy növelnék az arany arányát a nemzetközi tartalékaikon belül annak érdekében, hogy elmozduljanak a dollár egyeduralma felől. Meglátása szerint ez egy olyan strukturális változás az arany esetében, ami közép és hosszú távon is támogató erőként jelentkezik.

Az arany szerdai drágulásában szerepet játszott a dollár gyengülése is. Az amerikai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama szerda délután ismét az 1,48-as szint fölé kúszott, miután a befektetők arra spekulálnak, hogy a Fed még hosszú ideig változatlanul rekord alacsony szinten tartja irányadó rátáját. A Reuters tudósítása szerint kereskedők úgy vélekednek, hogy az arany árfolyama elérheti a pszichológiai szintnek számító 1100 dollárt is hamarosan.

A MarketWatch emlékeztet arra, hogy az arany kurzusa kedden kulcsfontosságú technikai szinteket tört át azt követően, hogy az indiai jegybank bejelentette, 200 tonna aranyat vásárolt az IMF-től. Michael Lewis, a Deutsche Bank nyersanyagpiaci szakértője a Reuters hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy számos olyan nagyobb feltörekvő ország van, ahol még nagyon alacsony szinten van az arany nemzetközi tartalékokon belüli aránya. A bank elemzője szerint 20 év után összességében ismét nettó vásárlóként lehetnek jelen a jegybankok a következő évben.

Forrás: Portfolio







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: