HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

Még mindig zsákszám hordják haza az aranytömböket!

Még mindig zsákszám hordják haza az aranytömböket!

009.10.20, 17:35)

Jelentős emelkedésen van túl az arany árfolyama, szeptember eleje óta 10%-kal került feljebb a kurzus a rekordértéknek számító 1.070 dolláros szintekig. Hiába a heves erősödés, a piacon sokan újabb csúcsokat jósolnak a nemesfém piacán. Az aranypiac.hu vezető aranykereskedője szerint az árfolyam év végére 1.100 dolláros szintekig juthat.

A Portfolio.hu a szakértőtől azt is megtudta, hogy a befektetők az 1.000 dolláros szintek ellenére is keresik a fizikai formában megvásárolható aranytömböket és érméket, de emellett Gregus Zsolt elárulta a fizikai arany vásárlása során szem előtt tartandó legfontosabb tényezőket és rávilágított a tömb és érme alapú befektetések közötti különbségekre is.


Mi történik az arany piacán?

aranypiac_gregus_zsoltKorán indult az idei aranyláz az aranypiac.hu vezető aranykereskedője, Gregus Zsolt szerint. Míg a korábbi években szeptember végén és októberben mutatkozott felfokozottabb érdeklődés a nemesfém iránt, addig az idei évben már szeptember elején megindult az emelkedő trend a piacon. Ebben a főszerepet a dollár gyengülése játssza - mondta Gregus Zsolt.

A világpiaci aranyár ugyanis dollárban van denominálva, így amennyiben a zöldhasú gyengül, az emeli a nemesfém nominális árát, hogy az a reálértékét tartani tudja. Ezen folyamatokat a piaci szereplők nemcsak lereagálják, hanem sok esetben túl is reagálják Gregus szerint. Az arany drágulását látva ugyanis egyre többen kezdenek felkapaszkodni az emelkedő trendre, ami a nemesfém iránti keresletet is tovább hajtja. Ezen öngerjesztő folyamat pedig már a dollár gyengülése nélkül is egyre magasabb szintekre kergeti az árfolyamot.

Tavaly ősszel is hasonló folyamatok bontakoztak ki, amikor a befektetői kereslet erősödése az arany árát annak ellenére is magasan tartotta, hogy közben a dollár árfolyama erősödött. Ebben persze nagy szerepe volt annak, hogy a pénzügyi válság terebélyesedésével a befektetők egyre inkább mentsvárként kezdték kezelni az arany piacát. A részvény és nyersanyag piacokról menekülő tőke számára a nemesfém piaca jelentett egy közel biztos menedéket, mondta a szakértő.

Az elmúlt hetek aranypiaci árfolyam emelkedését elnézve nem szabad megfeledkezni a feltörekvő országok irányából érkező keresletről sem. A nagy ütemben fejlődő Kínában és Indiában már megjelentek a vagyonosabb rétegek, akik felől tartós kereslet mutatkozik a nemesfémek iránt, tette hozzá Gregus. Indiában ráadásul az esküvőkön vagy egyéb ünnepeken tradícionális hagyományai vannak az arany alapú ajándékoknak.


Meddig emelkedhet még az árfolyam?

Miután a nemesfém ára átlépte az 1.000 dolláros kritikus szintet, egyre többen kezdtek év végére 1.100 dollár körüli árfolyamot prognosztizálni, mely érték Gregus Zsolt szerint is tartható lehet. Amennyiben az 1.060 dolláros szinteken sikerül megkapaszkodni, azzal a nemesfém ára újabb erőt is vehetne felfele.

aranypiac_arfolyam

Hosszú időtávon Gregus Zsolt nagy visszarendeződésre nem számít az árfolyamban, hiszen egyre drágábban termelhető ki a nemesfém, a keresleti oldalon pedig egyre több végfelhasználó kapcsolódik be a piacra. A szakértő szerint ezért is kell 3-5 éves időtávban gondolkodnunk az aranybefektetéssel kapcsolatban.

Nagy roham a fizikai arany piacán is

A fizikai arany iránti kereslet igen erős volt az elmúlt időszakban a szakértő elmondása szerint. Tavaly októberben és novemberben csúcsértékesítéseket lehetett tapasztalni világviszonylatban és hazai környezetben is. Decemberben ez a lendület megtorpant, januárban pedig a befektetők közül többen is értékesítések mellett határoztak. Ahogy februárban és márciusban újabb félelmek jelentkeztek a tőzsdéken, az arany iránti fizikai kereslet ismét elkezdett csúcsra járni (még erős dollár mellett is). A helyzetet jól szemlélteti, hogy míg tavaly a Bécsi Filharmónikusok befektetői érme rekordmértékű értékesítéseket produkált, addig idén már májusig ugyanannyit eladtak, mint tavaly egész évben.

Ráadásul hiába emelkedett most ősszel 1,000 dollár fölé az arany árfolyama, Gregus Zsolt elmondása szerint a befektetők felől továbbra is vételi érdeklődés mutatkozik az aranytermékek iránt.

aranypiac_kereslet

Mit tartsunk szem előtt, ha fizikai aranyat vásárolunk?

Gregus Zsolt véleménye szerint a befektetőknek fontos kell legyen a több lábon állás, ezért a befektetendő összeg 5-10%-át javasolja az arany piacán elkölteni. Nem szabad azt hinni, hogy profi spekulánsok vagyunk, ezért érdemes lehet a bizonyos időközönkénti fokozatos vásárlásra törekedni.

A fizikai arany esetében nagy fontossága van a megbízhatóságnak. Ma a világon a befektetési arany piacát zömében a négykilences finomságú (azaz 999.9 ezrelék tisztaságú arany) érmék és tömbök uralják. A négykilenceseket garantált módon megvásárolják a befektetőtől a kiírt áron. Ennél persze léteznek kisebb tisztaságú befektetői termékek, ezeket azonban csak úgymond olvasztási áron vásárolják meg, melynek költségeit - ami a visszavásárlási ár 10-15%-a is lehet - érvényesítik az árban.

Fontos, hogy a termék rendelkezzen úgynevezett Good Delivery minősítéssel, melyről a tanúsítványt a londoni árutőzsde adja ki. Európában ezeket a termékeket preferálják, ezek esetében nem kezdenek mélyebb vizsgálatokba a terméket illetően. Amennyiben nincs ilyen minősítés, a vevő elrendelheti a termékkel kapcsolatos vizsgálatokat, ami szintén költségeket jelent, melyet megint az eladóra terhelnek majd át. Ezen tényezők mellett fontos, hogy attól akitől vettük a terméket, vállalja ugyanazon termék jó áron történő visszavásárlását.

 

Tömböt vegyünk, vagy érmét?

Kezdetben a tömbök jelentek meg a piacon kizárólagosan spekulációs céllal (olcsó előállítás mellett), majd a szép befektetési termékek iránti igény növekedésével jöttek az érmék (elsőként Dél-Afrikában a Krugerranddal). Amennyiben valaki tisztán befektetési/spekulatív céllal keresi az aranyat, annak Gregus Zsolt szerint érdemesebb lehet aranytömböket vásárolnia, hiszen az érme (a verés fajlagosan magasabb költségei miatt) valamivel drágább. A tömbökből érdemesebb lehet többféle méretet is beszerezni, hiszen azok nem oszthatóak.

Az érméken belül további differenciálásnak nincs igazán értelme, mivel ezen érmék nem rendelkeznek gyűjtemény értékkel. A befektető szempontjából emiatt lényegében mindegy, hogy például Krugerrandot vagy Bécsi Filharmónikusokat vásárol (annak, hogy a Krugerrand olcsóbb, pusztán az az oka, hogy alacsonyabb tisztaságú, mint a négykilences Filharmónikusok).

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: