HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

Lesz - e aranylufi vagy nem?

Lesz - e aranylufi vagy nem?

(2009.10.12, 18:25)

arany_lufiEgyelőre nem sikerül visszahódítani az aranynak az 1061 dolláros unciánkénti árat, ahol még sosem járt. Napok óta inkább lecsorgást lehet látni az arany piacán. A nemesfémet még mindig a dollár gyengülése hajtja elsősorban.

Az eurónak a dollárral és az arannyal gyakorlatilag párhuzamosan futó árfolyama azt jelzi, hogy amennyiben az euró nem lép át az 1,50-es dollár-célhatáron, úgy az aranyárfolyam szárnyalása is alábbhagy egyelőre. Amennyiben azonban a dollár tovább veszít az értékéből, az arany új rekordszinteket fog meghódítani. Mivel az 1.035 dollár feletti árfolyamtartomány a gyakorlatban még technikailag nem kiértékelhető, az elemzői árfolyam-spekulációk most rövidtávon 1.200-tól 1.500-ig szárnyalnak.Ennek ellenére nem tűnik túl valószínűnek, hogy ezek az árak egy menetben elérhetőek lennének. Kivéve abban az esetben, ha a pénzvilág végleg összeomlana, és a dollár elvesztené a vezető valuta szerepét, különös tekintettel a nyersanyagok piacára. Bár ez utóbbi lehetőségről már pletykálnak világszerte, de ha még lenne is alapja, ez sem indokolná önmagában a vágtázó nemesfémárfolyamokat

Az arany robusztus menetelésére alaposabb indok a 'háttérben zajló', nemzetgazdasági szintű, nagy volumenű fizikai felvásárlás - közölte a Magyar Aranypiac Kft. E tekintetben elsősorban Kínát szokás emlegetni, hiszen köztudott, hogy Kína már most, a jövőre gondolva minden nyersanyagtartalékot, főleg a világ fémjeit a saját maga számára igyekszik biztosítani. Ezért igyekszik többek között a kitermelő, főként afrikai országokat a saját befolyása alá vonni.Ha az aranyárfolyam rövidtávon visszaesne, akkor az 1.035 majd a 980 dolláros unciánkénti áron lelhetne technikai alátámasztásra. Egy hosszabb ideig 1.000 dollár alatt időző aranyár minden bizonnyal számos befektetőt késztetne arra, hogy a nemesfémből kiszálljon. Amennyiben a dollár ismét erőre kapna az euróval szemben, úgy technikailag gyorsan kialakulhatnak pillanatnyilag még 'elképzelhetetlennek' tűnő 850 és 950 dollár közötti unciánkénti árszintek is.

A 2008. októberi roham még nem indult újra, de az év elejei, áthúzódó hatása alapján ez az év már így is rekordot fog dönteni. A pillanatnyi kereslet erős, de nem rendkívüli. Bár az USA pénzverdéje bejelentette, hogy idén már nem ad ki több 1 unciás befektetési arany érmét, mert inkább más termékekre tartalékolja a nemesfémkészleteit, a befektetési aranyak jellemzően minden szokásos méretben, 1 grammtól az 1 kilós rúdig gond nélkül rendelkezésre állnak. Pániknak tehát nyoma sincs jelenleg, inkább a bizonytalanság érhető tetten, hogy miért ilyen magas az aranyár, és hogy esetleg kedvezőbb árszinten lehetséges lesz-e majd még belépni a piacra.

Forrás: Orientpress







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: