HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

Durvulnak az aranyárprognózisok

Durvulnak az aranyárprognózisok

(2009.10.09, 10:50)

aranypiac rudakJim Rogers, milliárdos befektető szerint egy évtizeden belül a jelenlegi kétszeresét is elérheti az arany ára, de még ennél is jobb lehetőségeket rejt az ezüst és a palládium.

Bizonytalan hangulatban zárt Európa A csütörtökön 1060 dolláros rekordot elérő aranyár egy évtizeden belül 2000 dollárra fog emelkedni - mondta Jim Rogers, legendás befektető, a Rogers Holding elnöke a MarketWatchnak.

Véleménye szerint a nemesfém ára a gyengélkedő dollár védelmében fog emelkedni, de növekedésre számít más nyersanyagok, így a kőolaj, réz vagy a cukor árában is hosszútávon, a növekvő kereslet és csökkenő készletek következtében. Az elmúlt 30 évben "nagyon-nagyon kevés" új kapacitást kapcsoltak be a világ nyersanyag-kitermelésébe, ezért globális hiányok alakulhatnak ki - fogalmazott.

Legutóbb 30 évvel ezelőtt tapasztalhattunk bikapiaci folyamatokat a nyersanyagoknál, de akkor Ázsia még nem volt részese a játéknak, most viszont ők is úgy szeretnének élni mint mi - tette hozzá Rogers, aki szerint az ezüst és a palládium még az aranynál is jobban teljesíthet a jövőben: az ezüst 70 százalékkal mindenkori legmagasabb árfolyama alatt áll, a palládium pedig 310 dolláros unciánkénti árával jócskán 2001-ben elért 1000 dolláros ára alatt áll jelenleg.

Korábbi aranyár-előrejelzések azt mutatták, hogy nehéz megbecsülni, meddig mehet még fel az arany ára - sokan 1100 dollárra várják, de 1650, sőt immár 2000 dolláros becslés is van. Az indoklások között leggyakrabban az amerikai államháztartási hiány elszállása, a gazdasági helyzet javulása folytán várhatóan kiújuló inflációs nyomás, illetve a dollár alulteljesítése szerepel. További tényező lehet az igen népszerű, arany hátterű, tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) megjelenése is. Ezek ugyanis a megjelenésük óta eltelt pár év alatt gombamód szaporodtak és rengeteg, az aranypiacban korábban nem érdekelt befektetőt vonzottak erre a területre.

Forrás: Napi Gazdaság







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: