HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

Tovább tépik az aranyat - Mit lehet még megjátszani?

Tovább tépik az aranyat - Mit lehet még megjátszani?

(2009.10.08, 09:50)

aranypiac aranyár 2009.10.08Tovább gyengült ma reggel a dollár árfolyama, melynek egyenes következménye, hogy az arany decemberi határidős ára újabb csúcsra ugrott a reggeli órákban. A jegyzések már az 1.060 dolláros szinthez közelítenek, eddig megtorpanásnak semmi jelét nem mutatja az árfolyam. Az aranyat a többi nemesfém is követi a hegymenetben, bár ezek esetében csak lokális csúcsokról tudunk beszámolni (sőt a platina esetében még erről sem).

Tovább kergették ma reggel az arany határidős árfolyamát, így a jegyzések már az 1.060 dolláros szinteken járnak. Az elmúlt napok igen jelentős áremelkedésében a dollár gyengülése játszotta a főszerepet, melyet spekulációk (lapértesülések a héten arról számoltak be, hogy nagy olajpiaci szereplők az olajkereskedelemben dollár elszámolás helyett egy kosárra térnének át) és persze a nagymértékű amerikai deficit miatti aggodalmak is hajtottak.

Az arany nagyfokú szárnyalásával párhuzamosan érkeznek az optimista jóslatok az elemzőházaktól. A Barclays tegnap technikai alapon 1.500 dolláros aranyárról beszélt, de a legnagyobb aranypiaci kereskedő, a Blanchard vezérigazgatója is optimista véleményének adott hangot.

Szerinte a nemesfém árfolyamának mostani emelkedése fenntartható, hosszú távon is jellemző maradhat. Korábban hasonló mértékű emelkedéseket mindig heves profitrealizálások és az árfolyam nagy esése követte, azonban ezúttal mindez elmaradhat. Felhívja a figyelmet, hogy az arany árfolyama úgy tud egyre magasabbra kerülni, hogy eközben az USA-ban lényegében nincs inflációs veszély. Amikor viszont a Fed által a gazdaságba pumpált pénzmennyiség hatására megjelenik a rendszerben az inflációs nyomás, az további emelkedést hozhat az arany árában.

A világ ötödik legnagyobb aranybánya társaságának, a Harmony Goldnak az elnöke a Reuters-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az arany árfolyama tovább fog emelkedni és nem lenne meglepődve, ha idén az 1.000 dolláros szintek felett ragadna. Nem hatalmas száguldást, hanem stabil emelkedést vár a piacon a Harmony elnöke, mivel a kínálati oldali növekedésnek nem igazán van tere, emelkednek a kitermelési költségek és sikeres kutatásokról is keveset hallani.

Az aranypiaci száguldás közepette ne feledkezzünk meg a többi nemesfémről sem. Mindegyik emelkedik persze a dollár gyengülés hátán, azonban mindössze lokális csúcsokról beszélhetünk esetükben (a platina kivételével). Nem szabad ugyanis elfeledni, hogy ezen nemesfémek ipari felhasználása is jelentős (nem úgy mint az aranynál), így a válság miatt a keresleti oldaluk nagyobb veszteségeket szenvedett el.

Miután azonban a világgazdasági növekedés tekintetében egyre optimistább kép rajzolódik ki, nem árthat ezen nemesfémekre is odafigyelnünk. A válság során például a platina és az arany ára közötti különbözet igencsak kitágult, melynek megjátszása arany short, platina long pozíció felvételével lehetséges. Persze ennek is jelentős kockázatai vannak, de talán nem akkorák, mint egyenesen a platina piacra való beszállás.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: