HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

A legtisztább befektetés - arany és művészet

A legtisztább befektetés - arany és művészet

(2009.09.23, 7:44)

aranypiacA befektetési aranypiacon a legjobbak a 999,9 ezrelék finomságú, az ún. „négykilences” rudak, tömbök és érmék. Ezeknek van általános, világméretű befektetési piaca, a kisebb tisztaságú termékeket csak nyomott áron és szűk körben vásárolják fel, gyakorlatilag újrafinomítás céljából. Miként hajlik a befektetés művészetbe?

Európa legnépszerűbb színarany érméje jubileumi 20 unciás méretben és korlátozott darabszámban kerül kibocsátásra 2009. október 16-án. Az idei év eleje óta világszerte milliós példányszámban értékesített befektetési arany előjegyzése megkezdődött, így várhatóan még szeptemberben gazdára talál mind a 6027 darab, tájékoztat a Magyar Aranypiac Kft.

A tavalyi évben a világ legnépszerűbb, vagyis legnagyobb példányszámban értékesített arany érméjét 1989. október 10-én bocsátotta ki először az Osztrák Pénzverde. A 20. évforduló tiszteletére jelenik meg az érme különleges, 20 unciás, azaz több mint 600 grammos változata színaranyból. A jubileumi kiadásból mindössze 3 x 2009 darab készül. A kibocsátói tervek szerint a három legnagyobb piacon – Európa, Japán és Észak-Amerika – külön-külön legfeljebb 2009 darab kerül értékesítésre. A kibocsátó tájékoztatása szerint az előjegyzések száma napról napra nő. Így ennek a befektetői érmének várhatóan gyűjtői felára alakul ki, ami a befektetői érméknél szokatlan.

Mitől különleges a Bécsi Filharmonikusok érme?

Európa egyetlen 999,9 ezrelék, úgynevezett „négykilences” finomságú színarany befektetési aranypénze, amely emellett euró névértékkel is bír. Az érme karrierje egyedülálló. A míves kidolgozása, a tökéletes nemesfém tisztaság és a különböző méretei tették és teszik vonzóvá a kis- és nagybefektetők számára egyaránt.

Létezik 1/10, 1/4, 1/2 és 1 uncia súlyban. Az 1 uncia 31,1 gramm. Minden érme motívuma azonos, mindössze a verési évszám változik. Előlapján a névadó zenekar hangszerei jelennek meg, a hátoldalán a Bécsi Zeneegylet Aranytermének – az újévi koncertekből is ismert – orgonája látható. A Bécsi Filharmonikusok érme kezdetben schilling névértékkel, majd a 2002. januárjától euróként jelent meg.

2008–ban a Bécsi Filharmonikusok befektetési aranyérméből rekordmennyiségű 1 063 400 darabot értékesítettek a világon, mintegy 794 700 uncia súlyban. Ez megközelítőleg 25 tonna színaranyat jelent, 150 milliárd forint értékben! A 2009-es eladások már a nyáron túlhaladták az előző évi adatokat, ami nem csak újabb rekordot jelent, de egy sikertörténet folytatását is!

A www.aranypiac.hu, mint az Osztrák Pénzverde hazai képviselete időrendi sorrendben gyűjti a megrendelői érdeklődéseket, de „élessé” csak október 16-án válik regisztráció, az akkori napi árfolyamhoz igazodó árakon.

A kérdés már csak az, hogy hány magyarországi befektető juthat hozzá ehhez a befektetői érmekülönlegességhez az európai piacra szánt 2009 darabból.

Forrás: Harmonet







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: