HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Szaúd-Arábiában arany kínálati-sokk lesz?

Szaúd-Arábiában arany kínálati-sokk lesz?

(2008.07.21, 14:33)

Az előző héten készített Bloomberg felmérés szerint a szakértők többsége optimista az arany árfolyamának mozgásával kapcsolatosan, mivel szerintük a befektetők alternatív befektetési lehetőséget keresnek a piaci turbulenciák ellen. Eközben a közel-kelet egyik legnagyobb ékszerfelhasználó országa, Szaúd-Arábia kínálati-sokkal szembesülhet, mivel az emberek nem adják el ékszereiket, annak reményében, hogy később ugyanezt magasabb áron is megtehetik.

A Bloomberg által július 17-18-án, több kontinensről 25 kereskedő, befektető és elemző bevonásával készített felmérés szerint a megkérdezettek közül 14-en képviseltek bullish álláspontot az arannyal kapcsolatban, míg 6-an "eladás", 5-en pedig semleges ajánlást fogalmaztak meg. A pénzintézetek jelzálogpiachoz kapcsolódó veszteségei miatt az elemzők többsége vételre ajánlja a nemesfémet, mivel úgy gondolják, hogy megnő az alternatív befektetések iránti kereslet ilyen zivataros időkben.

További árfelhajtó tényező lehet, hogy Szaúd-Arábia, a közel-keleti térség legnagyobb ékszerfogyasztója, a megmunkálásra beadott ékszerek hiányával szembesül, mivel a potenciális eladók várakozásai szerint tovább emelkedhet az arany ára, így nem sietnek értékesíteni ékszereiket - mondták iparági szakértők a TheNational-nek.

A World Gold Council adatai szerint Szaúd-Arábia 20-30 tonna újraértékesített aranyat ad el negyedévente hazai és regionális feldolgozóiparnak. A GFMS statisztikái szerint a szaúd-arábiai aranyértékesítés 21 tonna volt 2008 első felében.

"Az újraértékesített arany ékszerek jelentősen hozzájárulnak a piaci kínálathoz, így ha az arany árfolyama tovább emelkedik, akkor az emberek elállnak aranyaik eladásától, amely komoly kínálati válsághoz vezethet." - nyilatkozta a TheNational-nek Swapna Nair, a Dubai Gold and Jewellery vezetője.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: