HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum



2008

Előző tartalom betöltése

A dollár hátán kapaszkodik az arany

A dollár hátán kapaszkodik az arany

(2008.12.22, 13:38)

A dollár euróval szembeni gyengülése végül újra az arany felé fordította befektetők figyelmét. A nemesfém árupiaci jegyzése ismét emelkedni kezdett.

A dollár 11 hetes mélypontra került az euróval szemben hétfőn azt követően, hogy a múlt héten az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed példátlanul alacsonyra szállította le kamatlábait. A szabadpiaci tanács döntése komoly inflációs félelmet gerjesztett, és növelte a befektetők nyersanyagok iránti érdeklődését az értékpapírok rovására.

Az arany unciánkénti (31,1035 gramm) ára 10,67 dollárral, illetve 1,3 százalékkal 848,95 dollárra nőtt a londoni spot piacon, a New York-i Kereskedelmi Tőzsde (NYMEX) Árutőzsdéjén (COMEX) pedig a februári jegyzés azonos mértékegységenként 11,60 dollárral, illetve 1,4 százalékkal 849 dollárra módosult az eladók javára ugyanebben az időpontban.

Ráadásul a Bloomberg által december 18-án és 19-én Mumbaitól Chicagóig meginterjúvolt 25 kereskedőből 13, azaz a többség úgy ítélte, hogy a héten tovább kapaszkodhat fölfelé a nemesfém. A szakértők abból indultak ki, hogy a dollár fölfelé ívelése várhatóan megrekedhet.

Még jobban áll az arany font sterlingben számolva, miután a nagy-britanniai befektetőket a fémhez vonzotta a szigetország valutájának gyöngülése, továbbá a részvényárfolyamok és a lakásárak megállíthatatlan esése.

Az arany spot sterlingben mért unciánkénti ára rekordra szökött föl, a dollárárak pedig 1,6 százalékkal kúsztak följebb. A kedvezőtlen piaci folyamatok, mint az FTSE-100 index 34 százalékos idei csökkenése, valamint az előrejelzések szerint példátlan éves hanyatlása, valamint a font 25 százalékos devalválódása a dollárral szemben némi magyarázatot ad a befektetői kockázatkerülésre. A HBOS, az ország legnagyobb jelzálogkölcsön-nyújtója szerint a lakásárak a múlt hónapban 1992 óta a legnagyobb mértékben csökkentek.

Ráadásul a font sterlingtől függő aranybefektetők tovább is profitálhatnak, mivel a brit pénz gyöngül. A Nemzetközi Valutaalap úgy ítéli meg, hogy a brit gazdaság jövőre valószínűleg a legnagyobb mértékben zsugorodik az ipari államok közül. Mark O'Byrne, a Gold and Silver Investments Ltd. brókercég ügyintéző igazgatója Dublinben ennek alapján azt a becslést is megkockáztatta, hogy az arany a jövő év végéig unciánként 600 font sterlingig kúszhat föl a december 18-án fölállított 586,98 font sterling (872,78 dollár) példátlanul magas szintről.

Ami a többi nemesfémet illeti, az említett utolsó jegyzett időpontban Londonban az ezüst 1 százalékkal 10,9975 dollárra, a platina 14 dollárral, illetve 1,7 százalékkal 863,50 dollárra, a palládium 0,7 százalékkal 177,75 dollárra emelkedett.

Az utóbbi két nemesfémet az is befolyásolhatta, hogy George W. Bush amerikai elnök december 19-én terveket harangozott be a General Motors Corp. (GM) és a Chrysler LLC 13,4 milliárd dollár állami megsegítéséről. A kedvező hatás érthető, mivel a platina és a palládium szennygáz-kibocsátást szabályozó műszerek alapanyagául szolgál, és az autógyártás mintegy fele arányban részesedik fogyasztásukban.

Forrás: Napi Online

Bővebben »

Ismét fénylik az arany

Ismét fénylik az arany

(2008.12.12, 20:47)

Az elmúlt egy hét során tapasztalható csaknem 10%-os aranyár száguldást követően ma kismértékű korrekciót mutat a nemesfém árfolyama.

Az arany árfolyam egyáltalán nem volt lustának mondható az elmúlt napokban, hiszen a nemesfém csaknem 10%-kal drágult néhány nap alatt. Az árfolyam emelkedésében a legfontosabb szerepet az ismét romló tőkepiaci környezet, valamint a dollár gyengülése játszotta.

Az arany árfolyama a november közepén elért 700 dolláros lokális mélypontról így 20%-os emelkedést produkált, az árfolyam azonban ma enyhe, 0,5%-os negatív korrekciót mutat, s 820 dolláron áll.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Az ARANYPIAC.HU teljesíti a megrendeléseket

(2008.12.09)

Tisztelt Ügyfelünk!

Társaságunk ismét fogadja a vételi megbízásokat, de felhívjuk minden megrendelőnk figyelmét, hogy több hetes, egy hónapos szállítási határidővel kell kalkulálni. Aranyat eladni szándékozó ügyfeleink megkereséseit természetesen változatlanul fogadjuk, a nekünk kínált aranyakat a napi árfolyamon korlátlan volumenben felvásároljuk.

A szállítási határidő kitolódásától függetlenül vételi megbízások minden esetben az ügylet kötési pillanatában érvényes árfolyamon köttetnek függetlenül attól, hogy a hetekkel későbbi szállítás időpontjában az árfolyam lehet magasabb vagy alacsonyabb is a kötés időpontjában megállapított árfolyamnál.

Az elkövetkezendőkben hozzánk beérkező aranyérméket és rudakat a beérkezett megrendelések időrendi sorrendjében szállítjuk tovább vevőinknek. Kivételt ettől semmilyen esetben nem tudunk tenni.

Egyidejűleg szeretnénk mindennemű aggályt eloszlatni a kitolódó szállítási határidőkkel kapcsolatban. A cégünk mögött álló Osztrák Pénzverde rendkívül biztos alapokon álló konszern, amely minden kétséget kizáróan biztosítani tudja a megrendelt aranyakat. Nyersarany rendelkezésre áll a piacokon, és napi árfolyamon világszerte problémamentesen beszerezhető. A jelen helyzetben mindössze arról van szó, hogy a legyártott befektetői arany érmékből és rudakból álló raktárkészletek a robbanásszerűen megugrott keresletnek köszönhetően mind az Osztrák Pénzverdénél, mind más szóba jövő alternatív gyártóknál kifogytak, az utángyártás pedig néhány hetet vesz igénybe.

Az elkövetkező időkben a következő befektetési aranytermékek állnak rendelkezésre:
Lehetőség szerint a leghamarabbi szállítással:
- 1 dukát utánveret (Osztrák Pénzverde)
- 4 dukát utánveret (Osztrák Pénzverde)
- 1 uncia, 100 EUR Bécsi Filharmonikusok (Osztrák Pénzverde)
- 1 gramm aranytömb (Osztrák Pénzverde)
- 2 gramm aranytömb (ARGOR svájci gyártó)
- 10 gramm aranytömb (ARGOR svájci gyártó)
- 20 gramm aranytömb (ARGOR svájci gyártó)
- 50 gramm aranytömb (Osztrák Pénzverde)
- 100 gramm aranytömb (Osztrák Pénzverde)
- 500 gramm aranytömb (Osztrák Pénzverde)
- 1000 gramm aranytömb (Osztrák Pénzverde)
- 250 gramm aranytömb (ARGOR svájci gyártó)
- 500 gramm aranytömb (ARGOR svájci gyártó)
- 1000 gramm aranytömb (ARGOR svájci gyártó)

Az Osztrák Pénzverde fenti termékein túl forgalmazzuk a svájci ARGOR cég aranytömbjeit is. Ezek a befektetési termékek ugyancsak 999,9 ezrelék tisztaságú aranyból készültek, és tekintettel arra, hogy az ARGOR ugyancsak rendelkezik nemzetközileg elismert auditációval, garancialevéllel a nemzetközi elfogadottságuk, forgalomképességük ugyanolyan jó, mint az Osztrák Pénzverde termékeinek. Természetesen ezekre a termékekre is korlátlanul vállaljuk a napi árfolyamon történő visszavásárlást. Az ARGOR termékek vételi és eladási árai megegyeznek korábbi termékeinkével.

Természetesen minden általunk felvásárolt aranyterméket azonnal értékesítésre kínálunk fel. Az Osztrák Pénzverde a fent fel nem sorolt egyéb termékeit ebben az évben már nem gyártja.
Bármilyen kérdése merül fel, kérem hívja munkatársainkat!

Szívélyes üdvözlettel

Schmidt Kálmán & Gregus Zsolt
Ügyvezető igazgatók

Forrás: aranypiac.hu

Bővebben »

Az erős dollár lefelé szorítja az arany árát

Az erős dollár lefelé szorítja az arany árát

(2008.12.03, 15:50)

A határidős arany ára szerdán két hetes mélypontjára esett, miután a dollár erősödésnek indult a főbb devizákkal szemben.

A arany februári szállítású határidős ára 16,30 dollárral, 2,1 százalékkal 767 dollárra csökkent unciánként a Nymex Comex divíziójában. A dollár mind az euróval, mind az angol fonttal szemben erősödött a várható holnapi kamatcsökkentések miatt.

A dollár azonban gyengül a japán jennel szemben, mely alapján az európai devizákkal szembeni erősödés rövid életű lehet, miután a Fed várhatóan még ebben a hónapban kamatcsökkentés mellett dönt.

A többi nemesfém közül a márciusi szállítású ezüst 1,8 százalékkal 9,445 dollárra mérséklődött unciánként, míg a januári szállítású platina ára 0,3 százalékkal 810 dollárra emelkedett unciánként.

Forrás: ProfitLine.hu

Bővebben »

Még az aranybefektetés sem válságálló

Még az aranybefektetés sem válságálló

(2008.11.24, 8:30)

Az arany ára 25 százalékkal zuhant márciusban elért unciánként 1030,80 dolláros csúcsához képest, ám még így is tíz százalékkal magasabban van a hitelválság kitörése előtti, 2007. augusztusi mélypontjához képest.

Az olaj hordónként 111 dolláron állt márciusban, míg most csak ötvenet ér, ez 55 százalékos zuhanás - a Dow Jones nyolc hónap alatt 38 százalékkal esett vissza. A nemesfém tehát jól teljesített befektetésként, de az ingadozás nagy volt: aki március 17-én az 1000 dollár feletti árcsúcson vásárolt a sárga fémből, az két héttel később már csak jóval 900 alatt adhatott túl rajta.

A harmadik negyedévben 18 százalékkal nőtt a sárga fém iránti kereslet az egy évvel korábbihoz képest, mivel az alacsonyabb árak meghozták az ékszerészek vásárlási kedvét, illetve a hitelválság elmélyülése az aranypiacra hajtotta a pénzüknek menedéket kereső befektetőket - derül ki a World Gold Council adataiból. Az év végi esküvői szezonra készülő indiai kereskedők több mint 30 százalékkal növelték vásárlásaikat, Kínába 18, a Közel-Keletre 15 százalékkal szállítottak több aranyat az eladók. A Lehman Brothers szeptemberi csődje nyomán 150 tonnával növelték készleteiket a portfóliójukban aranyat is tartó befektetési alapok.

Az emelkedő trend folytatódott novemberben is: a sárga fém harmadik hete folyamatosan drágul. Ennek részben az az oka, hogy az ázsiai jegybankoknak óriási dollártartaléka van, és az amerikai valuta gyengülésével párhuzamosan igyekeznek értékálló befektetésbe menteni vagyonukat. Részben erősödtek az azzal kapcsolatos spekulációk, hogy a Fed 0,25 százalékra csökkenti alapkamatát, ami negatív reálkamatot eredményezhet. Pénteken hat százalékkal, unciánként 795 dollárra nőtt az arany határidős jegyzése a New York-i árutőzsdén. Az ezüst szintén drágult és a GFMS Ltd tanácsadó cég szerint az arannyal együtt fog felmenni az ára. A platinára nyomást gyakorol, hogy e nemesfém legnagyobb vevői az autógyártók, amelyek kereslete csökken.

Forrás: Napi online

Bővebben »

Hatalmas rally az aranypiacon!

Hatalmas rally az aranypiacon!

(2008.11.21, 19:56)

Hatalmas árfolyam növekedést produkált a mai napon az arany árfolyama, melynek köszönhetően a nemesfém ismét a 800 dollár feletti szinten tartózkodik. Mindeközben az olaj ára továbbra is lefelé tart.

Az arany árfolyama 7%-kal emelkedett a mai napon, melynek következtében az unciánkénti ár az egy hónapja nem látott 800 dollár fölé emelkedett. A rally elsősorban annak volt köszönhető, hogy a befektetők ismét gyorsan elfordultak a biztonságos menedékként (safe haven) számon tartott nemesfém felé.

Mint ismeretes, az arany árfolyama egészen 900 dollár fölé emelkedett szeptemberben azt követően, hogy a Lehman csődje után hatalmas likvidálások történtek a részvénypiacokon, s minden befektető a biztonságosabb eszközökbe súlyozott át. Azóta azonban kissé feledésbe merült a nemesfém, aminek az oka elsősorban az volt, hogy a készpénz kivonások miatt, illetve erre készülve az intézményi befektetők az aranyat is adni kezdték.

Az árfolyam 10%-kal áll a lokális mélypont felett, ugyanakkor az 1.000 dollárt meghaladó történelmi csúcstól 20%-kal marad el.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Bombabiztos befektetés - Igen, csak nehogy berobbanjon!

Bombabiztos befektetés - Igen, csak nehogy berobbanjon!

(2008.11.07 12:13)

Továbbra sem lankadnak a globális pénzügyi válság miatti befektetői aggodalmak, bár az elmúlt hetek bizalmi válságát követően mostanra elsősorban már inkább a recessziós félelmek dominálják a piaci folyamatokat. A Lehman Brothers csődbe kerülésével a befektetők a biztonságosnak hitt eszközökbe kezdtek menekülni, így az arany árfolyama a részvénypiaci zuhanás közepette 20%-kal tudott száguldani.

Ezt az előnyt azonban a nemesfém pár nap leforgása alatt hirtelen vissza is adta és jelenleg több mint egy éve nem látott mélységek közelében tartózkodik az árfolyam. Az arany mint safe haven kijelentés megállja helyét, bár a jelenleg bombabiztosként aposztrofált befektetést körüllengő kockázatokkal érdemes lehet tisztában lenni.

Az arany piaca az elmúlt években kiválóan szolgált biztonságos befektetési eszközként a geopolitikai feszültségek éleződésekor, a világot fenyegető inflációs veszélyek megjelenésekor, de a nagyobb gazdasági és tőzsdei válságok idején is. Az arany ára ezekben az időkben legtöbb esetben relatíve felül tudta teljesíteni a részvénypiacokat, sőt a negatív trend közepette sokszor emelkedni is képes volt.

Az ingatlanpiacról kiindult, majd a pénzügyi szektorba, onnét pedig a reálgazdaság egészébe átgyűrűzött amerikai gyökerekkel rendelkező jelenlegi válság közepette az arany piaca nagyon szépen tartotta magát, a nemesfém véleményünk szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A Lehman csődbe kerülésével (és a részvénypiacok összeszakadásával) a nemesfém árfolyama 20%-kal egészen 900 dollárig tudott erősödni. Ezeken a szinteken azonban a lelkesedés alábbhagyott és mostanra már a 700 dolláros értéket közelítjük, ami a több mint egy éves mélység közeli értéknek számít.

Mindazonáltal nem szabad elfeledni, hogy miközben a tavaly októberi csúcsról a világ tőzsdéinek teljesítményét leképező MSCI World index megfeleződött, addig az arany ára euróban számolva stagnált, dollárban 5%-kal került lejjebb. A nemesfém a csúcsértékéhez képest is kisebb, dollárban 29, euróban 20%-os esést szenvedett csak el.

Az arany piaca tehát a jelenlegi válság közepette is relatíve jó befektetésnek tudott minősülni, azonban érdemes tisztában lenni a jelenlegi piaci körülményekből fakadó kockázatokat is, melyek a következő hetekben, hónapokban is a befektetőkre leselkedhetnek a nemesfém piacán. Ezen tényezőkkel magyarázható, hogy az arany ára a jelenlegi krízis közepette miért nem tudott emelkedni, „miért csak” relatív felülteljesítésre futotta.

1. Az általunk vizsgált korábbi válságok idején a dollár árfolyama gyengülést mutatott a német márkával, vagy az euróval szemben. A dollár gyengülése egyéb piaci feltételek állandósága mellett az arany árfolyamára nézve felhajtó tényezőként értelmezhető. Jelenleg a dollár árfolyama jelentős erősödést mutat, a befektetők a kockázatosabbnak vélt eszközökből a biztonságosabbnak hitt amerikai eszközökbe menekülnek. Mindez az arany piacára negatívan hat és amennyiben a dollár ebben a trendben marad, a következő időszakban is kedvezőtlen hatásokkal járhat.

2. A befektetők a jelenlegi környezetben szeretnék a legalacsonyabb szintre redukálni kockázataikat, így többen a cash is king elvét megfogadva készpénzbe menekítik vagyonukat. Bár az arany piaca kedvező diverzifikációs lehetőséggel kecsegtet, az általános tőkekivonási hullám alól nem menekülhet.

3. Amennyiben a részvénypiacokon nagyobb pánik lesz úrrá, többen úgy dönthetnek, hogy aranypiaci pozícióik lezárásával fedezik majd az egyéb helyeken elszenvedett veszteségeiket. Az arany árfolyamára nézve ez is potenciális kockázatot jelenthet.

4. A többi nyersanyag árának jelentős esése sem kedvezhet az arany árának, miután a nyersanyagindexek (mint benchmark) alapján megvalósuló befektetések esetén a tőkekivonás (mely egyébként az indexekben nagyobb súlyt képviselő nyersanyagok, például az olajár negatív kilátásai miatt indul meg) annak célpontjának nem szánt arany piacát is utolérheti.

5. Talán ehhez is köthető részben az a nézet, miszerint az arany az inflációs veszélyek közepette nyújt kiváló menekülési lehetőséget. A piacon az elmúlt időszakban azon vélemények kezdtek terjedni, melyek szerint akár defláció is kialakulhat az USA-ban. A piaci árazások is erre mutattak rá, melynek bekövetkezése az aranyár szempontjából negatívan hathat.

6. Az arany árfolyama a korábbi évekhez képest továbbra is magas szinten tartózkodik, mely a megtakarításra ösztönző pénzügyi krízishelyzet közepette az ékszerek iránti keresletet nyomás alatt tartja, jelenleg még a 2006-os szintet sem érjük el.

7. A pánikhangulat hirtelen oldódásával a nemesfém gyorsan elvesztheti biztonságos befektetési eszköz funkciója miatti vonzalmát.

Az arany piaca a fentebb említett kockázatok miatt elképzelhető, hogy a következő időszakban (pánikhangulat fennmaradásának ellenére) nem fog tudni emelkedést felmutatni, bár a részvénypiacok felülteljesítésére a biztonságos befektetési eszköz funkció miatt továbbra is nagy esély mutatkozik.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Az euróval szembeni dollár gyengülés következtében drágult az arany

Az euróval szembeni dollár gyengülés következtében drágult az arany

(2008.11.03, 11:50)

Az elmúlt három kereskedési nap során először emelkedett az arany ára Londonban, miután a dollár gyengült az euróval szemben.

Az arany ára az elmúlt hónap során 17 százalékkal esett, melyre 1983 februárja óta nem volt példa. Az azonnali számítású arany ára 10,73 dollárral, 1,5 százalékkal 732,53 dollárra emelkedett unciánként Londonban. A határidős kereskedésben a decemberi jegyzés 16,90 dollárral, 2,3 százalékkal 735 dollárra erősödött a Nymex Comex divíziójában.

A dollár a mai napon gyengült, miután tovább emelkedett azon várakozás, hogy az amerikai gazdaság tovább lassulhat. A befektetési alapok csökkentették a határidős long pozícióik számát a múlt hét során, így 20.887 kontraktussal, 21 százalékkal csökkentek az egy héttel korábbihoz képest.

A többi nemesfém árak azonnali szállításra a következőképp alakultak: az ezüst 21 centtel, 2,1 százalékkal 10,06 dollárra emelkedett unciánként, a platina 14,65 dollárral, 1,8 százalékkal 834,50 dollárra, míg a palládium 3 dollárral, 1,5 százalékkal 196,75 dollárra esett unciánként.

Forrás: ProfitLine.hu

Bővebben »

Még az arany ára is esik

Még az arany ára is esik

(2008.10.23, 22:10:18)

Csütörtökön folytatódott az arany árcsökkenése, miután szerdán 4,2 százalékkal hanyatlott.

A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a decemberi lejáratú arany ára unciánként 20,50 dollárral (2,7 százalékkal) 714,70 dollárra süllyedt. Csütörtökön 695,20 és 735,20 dollár között mozgott a nemesfém ára. A napi mélypont a tavaly augusztusi szintnek felelt meg.

A kereskedők elmondták, elsősorban amiatt csökkent az arany ára, mert eladtak a befektetési alapok, likviditásuk növelése céljából.

A dollárban jegyzett arany árát napközben erősítette, hogy rövid időre többször gyengült a dollár az euróhoz képest, megtörve ezzel a dollár huzamosabb ideje tartó drágulását.

Erősítette még az aranyat, hogy emelkedni kezdett a kőolaj ára az OPEC pénteken várható termeléscsökkentési döntésére. A kőolaj árának a növekedése inflációemelő tényező, ami rendre drágítja az aranyat.

Forrás: Népszava online

Bővebben »

A ma délutáni Bernake beszéd előtt élesen emelkedik az arany ára

A ma délutáni Bernake beszéd előtt élesen emelkedik az arany ára

(2008.10.20, 08:15)

Egy hónapos mélypontjáról emelkedésnek indult az arany ára, ugyanis a gyengülő dollár felerősítette az arany iránti keresletet, mint alternatív befektetés.

A dollár árfolyama gyengülésnek indult a jennel szemben és három nap után az euróval szemben is veszít értékéből, azon spekulációra, hogy Ben Bernake, a Fed elnöke a ma a gazdaságról tartandó beszédében ismét az amerikai gazdaság csökkenését fogja előre vetíteni.

Az aranytömb ára azonnali szállításra közel 2,2 százalékkal 800,23 dollárra emelkedett unciánként a szingapúri kereskedés során. Pénteken az arany ára 773,72 dollárra csökkent unciánként, melyre szeptember 17 óta nem volt példa. Az ezüst ára azonnali szállításra 3,6 százalékkal 9,71 dollárra emelkedett unciánként. Ben Bernake a mai napon közép-európai idő szerint 16:00-kor fog beszédet mondani a kongresszus költségvetési bizottsága előtt a gazdasági kilátásokról és a pénzpiacokról.

Forrás: ProfitLine.hu

Bővebben »
További tartalom betöltése

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: