HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Az olaj után nyargal az aranyár

Az olaj után nyargal az aranyár

(2008.02.11, 13:56)

A múlt heti bizonytalankodás után ismét felfelé indult az arany árfolyama a nemzetközi árupiacokon. A nemesfém új példaképet választott, az euró helyett most már inkább az olaj árfolyamával korrelál.

A fekete arany árának visszatérése a kilencven dolláros hordónkénti szintek fölé kis késleltetéssel magával húzta az arany kurzusát is: unciánként 921 dollárt adtak érte New Yorkban. A kamatvágások, banki leírások és tőzsdei korrekciók miatt bizonytalan piacon továbbra is tömegek menekülnek a hagyományosan menedék-befektetésnek minősülő aranyba. A nemesfém-piac amúgy is meglehetősen túlfűtött, hiszen a platina rekordot-rekordra halmoz: az arany árfolyamát még a múlt heti dollárerősödés sem tudta jelentősen kizökkenteni, pedig a két árfolyam csak nagyon ritkán mozog együtt.

A kereslet pedig csak nőttön nő, hiába születnek hetente új rekordok az aranypiacon. A legutóbbi felmérések szerint a török aranyimport tavaly 19,8 százalékkal 230,8 tonnára nőtt a magas árfolyamok ellenére. Törökország a világ harmadik legnagyobb ékszerkészítő és exportáló országa, ám az ottani befektetők közül is egyre többen menekítik aranyba a pénzüket a bizonytalan piaci helyzetben. Az elemzők várakozása szerint idén is erős marad a kereslet, amit a török líra utóbbi időkben tapasztalt erősödése is alátámaszt.

Forrás: Magyar Tőkepiac







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: