HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Kitört az aranyláz az orosz milliárdosok között

Kitört az aranyláz az orosz milliárdosok között

(2008.01.30, 14:50)

Az orosz milliárdosok is felfigyeltek az arany árfolyamában egymást érő csúcsokra, valamint azokra az elemzésekre, melyek szerint 40 százalékkal nőhet a kitermelés a következő 7-8 évben. Ennek köszönhetően megindult az aranyláz, melynek "áldozatai" közt van a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics is.

A Forbes-magazin által készített leggazdagabb oroszok listájának első tíz helyezettje közül hatan is bevásárolták magukat az orosz aranyiparba, mely hatalmas lehetőségekkel kecsegtet az elkövetkező évek folyamán. Egyrészt az arany ára a 2004-es 400 dollár körüli szintekről indulva ezen a héten már 920 dolláron is járt unciánként. Ráadásul a Reuters által megkérdezett elemzők véleménye szerint idén akár 20 százalékos további emelkedés is várható, köszönhetően a hitelpiaci válság nyomán feltámadt árupiaci árfolyamoknak, a gyenge dollároknak, no meg az arany inflációelkerülésre alkalmas mivoltának köszönhetően.

Másrészt Oroszország jelenleg a világ ötödik legnagyobb aranykitermelője jelenleg, ám a világ második legnagyobb aranykészletével rendelkezik, melyet csak a Dél-Afrikai Köztársaság tartalékai előznek meg. A készletek persze nem olyan egyszerűen elérhetőek, hiszen a szibériai és távol-keleti tájakon nem ritka a -40 Celsius-fok és az infrastruktúra felépítése is több millió dollárba kerülhet. Ennek ellenére viszonylag olcsó meghatározó tulajdoni részt vásárolni az orosz bányacégekben, mivel összesen több, mint 600 kiscég működik a szektorban. Oroszország legnagyobb, az ország kitermelésének egynegyedét adó aranycége, a Poljusz is mindössze 10 milliárd dolláros kapitalizációjú . (A világ legnagyobb aranybánya-társasága, a Barrick Gold a NYSE adatai szerint 46,26 milliárd dolláros kapitalizációval büszkélkedhet.)

A meglehetősen fragmentált orosz aranybánya-piacon pár százmillió dollár is elegendő lehet arra, hogy valaki felvásároljon egy bányacéget, vagy legalábbis meghatározó részesedést szerezzen; az acéliparban ,vagy más közönséges fémbányában ennek sokszorosa lehet a belépő. A már említett Roman Abramovics befektetőcége, a Millhouse LLC 400 millió dollárért vásárolta meg a Highland Gold 40 százalékos pakettjét idén januárban.

Forrás: Magyar Tőkepiac







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: