HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Sokan a fogukat szívják, miközben a nemesfémek száguldanak

Sokan a fogukat szívják, miközben a nemesfémek száguldanak

(2008.01.28, 11:30)

Pénteken soha nem látott 923 dolláros történelmi csúcsot állított fel az arany árfolyama, és a nemesfém a mai 0,4%-os erősödésével továbbra is csúcsközelben tartózkodik. A pozitív irányú árfolyam elmozdulásban a Fed további kamatcsökkentésére vonatkozó várakozások játszanak főszerepet.

Miután a Fed múlt héten 75 bázispontos kamatvágással a piacok segítségére sietett, a befektetők további likviditásfokozó lépésekre számítanak. A befektetők egy 25 bázispontos kamatcsökkentést biztosra vesznek, és nagy esélyt adnak egy akár 50 bázispontos vágásnak is. A lépés olyan alternatív befektetési piacok számára lehet kedvező, mint a nemesfémek piaca, mely a hitelpiaci válságban, illetve az amerikai gazdaság recessziójában csak kismértékben, közvetetten érintettek.

Ennek megfelelően a Bloomberg által megkérdezett 29 elemző és üzletkötő közül 22 az arany árfolyamának emelkedésére számít a héten, míg mindössze négyen várják annak csökkenését. Peter Grandich, a Grandich Letter szerkesztője szerint a nemesfém árfolyama 1.000 dollárig emelkedhet, mely lélektanilag fontos szintek majd korrekciót hozhatnak.

A Fed lépései mellett az aranyár árfolyamának emelkedésében kulcstényező a dél afrikai kitermelés szünetelése. Az arany kitermelésében legnagyobb szerepet játszó bányák energia ellátási problémák miatt kényszerszünetre ítéltettek, mely az árfolyam számára jelentős támaszként szolgált. Eddig nem tudni pontosan, hogy a leállások meddig tarthatnak.

A dél afrikai leállások, illetve Fed likviditásfokozó lépéseire vonatkozó várakozások az arany mellett a platina árfolyamát is új csúcsra repítette.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: