HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Idén az arany és a gabona lesz a sláger!

Idén az arany és a gabona lesz a sláger!

(2008.01.18, 10:42)

Az árupiacokon az elmúlt hónapoktól eltérően idén némi diverzifikációra kell számítani: a mezőgazdasági termékek és az arany ára tovább emelkedik, azonban az alap fémek mélyrepülése várható.

Helen Henton, a Standard Chartered Bank vezető árupiaci elemzője tegnap úgy nyilatkozott a Chicagói Árutőzsde szaklapjának, hogy a dollár gyengélkedése lesz idén a meghatározó, amely mindenképpen felfelé löki az arany árát. Mindemellett a nyersolaj ára csökkenni kezd majd, főként a globális gazdaság lassulásának félelmei, s így a kereslet csökkenése okán. Így megdőlhet az utóbbi évek trendje: az arany már nem utazik együtt az olajjal.

A Standard Chartered előrejelzése szerint az arany unciánkénti ára 950 dollárig emelkedik az év végére, az első negyedévben tapasztalható 855 dollárról. A nyersolaj pedig az első negyedévben tapasztalható 93 dolláros hordónkénti átlagról 80 dollár közelébe süllyed a negyedik negyedévben. "Idén az olaj ára 80 és 100 dollár között ingadozik majd", ám a gazdasági kilátások inkább lefelé mutató tendenciát vetítenek előre - mondta Henton.

Ráadásul mivel a globális gabona és étkezési olaj készletek több évtizedes mélyponton vannak, így elég egy kisebb kiesés a termésben, s ismét magasra repülhetnek az árak. Az alap fémek viszont igen érzékenyen reagálnak a gazdaságban bekövetkező fordulatokra, így idén ugyan volatilis, ám csökkenő piacra lehet számítani. Így például a kínai rézimport is csökkenhet sok év után először, míg a cink import emelkedhet. A bank prognózisa szerint idén a réz tonnánkénti ára a jelenlegi 7400 dollárról 5100 dollár közelébe süllyed az év végére.

Forrás: Magyar Tőkepiac







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: