HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2007

Miért emelkedett eddig az aranyár? - Itt a válasz

Miért emelkedett eddig az aranyár? - Itt a válasz

(2007.10.25, 13:40)

A tegnapi 0,5%-os emelkedést követően ma ugyanekkora mértékben került feljebb az arany azonnali árfolyama. Ebben szerepe lehet az olajár emelkedésének, a dollár gyengülésének és azon várakozások erősödésének, miszerint a Fed jövő héten 25 bázisponttal tovább mérsékli irányadó rátáját.

Az alternatív befektetési piacok továbbra is jelentős mennyiségű spekulációs tőkét vonzanak. Szeptemberben az arany piacára az ETF-ek felől érkező pénztömegek meghaladták az azt megelőző két hónap összes beáramlását. Így az arany ETF-ek által tartott nemesfém mennyisége júliusban 36,4, augusztusban 24,4 tonnával emelkedett, szeptemberben pedig 76,9 tonnával a World Gold Council legutóbbi jelentése szerint. Az adatok jelentős növekedést mutatnak, miután a második negyedévben 3,8 tonnás csökkenés volt megfigyelhető.

A harmadik negyedév során a COMEX-en és a CBOT-on 22 millió unciával emelkedett a nettó long pozíciók mértéke. Az arany árfolyamának harmadik negyedéves közel 15%-os emelkedésében tehát az ETF-ek felől a piacra áramló tőke főszerepet játszott.

Emellett a nemesfém iránti fizikai kereslet is erős volt a harmadik negyedben. Az elmúlt év hasonló időszakához képest az elsősorban ékszerkészítők felől érkező kereslet 37%-kal emelkedett. Az ékszerek iránti legnagyobb keresletet India támasztja az arany iránt, és miután az ünnepek miatt a negyedik negyedév szezonálisan erősnek mondható, ez további támaszt adhat majd az árfolyamnak.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: