HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum



2007

Előző tartalom betöltése

Roham a fémpiacokon

Roham a fémpiacokon

(2007.12.28, 14:25)

Hiába múlt el a karácsony, a nemesfémpiacokon újabb vásárlási hullám söpört végig az elmúlt napokban. Az arany ismét az unciánkénti 850 dolláros ár felé vette az irányt, de az ezüst is közelít az 15 dollárhoz.

Londonban az ezüst ára az unciánkénti 14,75 dollárig emelkedett, szemben a tegnapi 14,67 dolláros csúccsal. Míg New Yorkban a spot árak 14,74-14,79 dollár között mozogtak a tegnapi 14,58-14,63 dollár helyett.

Az arany egy hónapja volt ilyen drága: unciánként 834 dollárt fizettek érte New Yorkban, szemben a tegnapi 842,70-825,50 dollár közötti árral.

A platina ára kissé visszacsúszott a tegnapi rekord 1542 dollárról, 1535-1539 dollár közé. A palládium is hasonlóképpen szerepelt: 362-365 dollárról 360-364 dollár közé szorult vissz az ár.

Forrás: Magyar Tőkepiac

Bővebben »

Még most vedd meg az aranyékszert! - Drágulás jöhet a héten

Még most vedd meg az aranyékszert! - Drágulás jöhet a héten

(2007.12.17, 08:39)

Az elemzők, üzletkötők többsége szerint a héten emelkedni fog az arany árfolyama, melyben a Fed múlt heti kamatcsökkentése, illetve a várt feletti amerikai inflációs adat játszhatják a főszerepet. A nemesfém árfolyama az eddigi kereskedésben 0,2%-kal került lejjebb.

A Bloomberg által megkérdezett 20 elemző és üzletkötő fele, azaz 10-en a nemesfém emelkedésére számítanak a héten, míg öten esésére, és szintén öten annak stagnálására.

Az arany piacán sokan úgy tartják, hogy az inflációs nyomás erősödése a nemesfém emelkedésének irányába hat, így a pénteki vártnál kedvezőtlenebb amerikai inflációs adatokat az arany szempontjából pozitívan értékelik. Az elmúlt időszak árfolyam elmozdulásában azonban a Fed kamatcsökkentéseknek, illetve a dollár gyengülésnek nagyobb szerep juthatott, így az elkövetkező napok árfolyam elmozdulását illetően is ezek lehetnek a meghatározó tényezők.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Ismét megtörténhet! - Ha kamatot vág a Fed...

Ismét megtörténhet! - Ha kamatot vág a Fed...

(2007.12.11, 11:11)

aranypiacA mai napon kerül sor az amerikai Fed kamatdöntésére, melytől az elemzők többsége az irányadó ráta 25 bázispontos csökkenését várja. Az arany piacán a kamatdöntés előtt az árfolyam gyakorlatilag stagnál és a hetekkel ezelőtt kialakított 780-830 dolláros sávban ingadozik.

Amennyiben bigazolódnak a várakozások és ma kamatot csökkent a Fed, úgy az arany árfolyamának lehetősége lenne a korábbi 850 dolláros történelmi csúcs fölé kerülnie. Hiszen mikor legutóbb a Fed csökkentett, a következő hetekben a nemesfém árfolyama 27%-os emelkedést produkált.

Az arany árfolyamának emelkedéséhez azonban mindenképpen szükség lesz a dollár további gyengülésére, ugyanis ennek hiányában a jelenlegi magas árfolyamszintek már egyre kevesebbeknek lehetnek vonzó beszállási célpontok.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Kevesebb arany kellett Indiának, mint egy éve

Kevesebb arany kellett Indiának, mint egy éve

(2007.12.07, 13:45)

A tegnapi 1%-os emelkedést követően ma 0,3%-kal korrigált vissza az arany azonnali árfolyama, mely továbbra is a napokban kialakított 780-840 dolláros sávban oldalaz. A befektetők kivárása a mai nagy jelentőséggel bíró amerikai makroadatoknak is betudható.

Az arany árfolyama az elmúlt időszakban kialakított sávban oldalaz, a nagy áttörést egy jövő heti 50 bázispontos kamatcsökkentés hozhatná meg. A mai, átfogó munkaerőpiaci adatok irányként szolgálhatnak a befektetőknek a Fed jövő heti döntését illetően.

Nem kedvez az árfolyamnak (melyet azonban jelenleg a kamatdöntés, illetve a befektetési jellegű tőke felőli kereslet jelentősebben befolyásol), hogy India arany importja már második egymást követő hónapja mutat csökkenést az előző évi szintekhez képest.

Novemberben 12 tonnányit importáltak elsősorban az ékszerkészítők, míg egy évvel korábban 59 tonnányit a Bombay Association adatai szerint. Az alacsonyabb mértékű kereslet azzal magyarázható, hogy a nemesfém rekord közelbe emelkedésének hatására az ékszerkészítők inkább kivárnak a vételekkel (alacsonyabb árfolyamra várva).

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Jövőre véget érhet az aranykor

Jövőre véget érhet az aranykor

(2007.11.30, 13:35)

A tegnapi 1,6%-os csökkenést követően 0,4%-kal korrigált ma vissza az arany azonnali árfolyama. A befektetői optimizmust árnyalja, hogy a Goldman Sachs elemzői szerint véget érhet 2008-ban az aranykor a nemesfémpiaci (emelkedésre spekuláló) befektetők számára.

A Goldman Sachs azt ajánlja az aranypiaci befektetőknek, hogy 2008-ban a nemesfém csökkenésére játszanak és ennek megfelelően short pozíciókat építsenek ki a piacon. Mindezt azért, mert a hitelpiaci turbulenciák elcsendesedésére, a dollár árfolyamának stabilizálódására számítanak. Technikai elemzésük szerint a nemesfém árfolyama jövő nyárra a 600-650 dolláros szintekig tesztelhet vissza.

A Goldman elemzőinek track recordja jónak mondható annak fényében, hogy 2005-ben a top tíz tippjük közé tartozott az arany longolása 2006-ban, amikor az árfolyam az 500 dolláros szintekről egészen 650 dollárig emelkedett - írja a Globe Investor.

Emellett a UBS elemzője is drágának tartja az aranyat a 800 dolláros szinteknél, ezért annak 750 dollárig való korrekciójára számít az elkövetkező hónapokban. A Barclays Capital elemzője, Kevin Norrish napi jelentése szerint a piacon a long pozíciók megsokasodásával megnőtt egy esetleges korrekció lehetősége a piacon, azonban hosszabb időtávon az ETF-ek felőli kereslet növekedése felülírhatja a negatív piaci tényezőket.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Arany: a kereslet-kínálat alakulása támogatni fogja az árfolyamot

Arany: a kereslet-kínálat alakulása támogatni fogja az árfolyamot

(2007.11.16, 14:28)

aranypiacA tegnapi 3%-os esést követően ma 0,4%-kal korrigált vissza az arany árfolyama, és a miután nem sikerült a 27 éve felállított 850 dolláros csúcs fölé kerülni, a nemesfém árfolyama már 800 dollár alá esett vissza. A kereslet-kínálati oldal a legfrissebb hírek szerint az árfolyamra támogatólag hathat majd, kérdés, hogy a befektetési alapok ismét jelentkeznek-e vételekkel a nemesfém piacán.

A World Gold Council adatai szerint az arany iránti kereslet 19%-kal emelkedett a harmadik negyedév során, melyben az ékszerkészítők (melyek tavaly az arany iránti kereslet 67%-át adták) fogyasztási igénye jelentős szerepet játszhatott. A legnagyobb fizikai keresletet India támasztja, ahol az év utolsó hónapjai az ünnepek miatt szezonálisan erősebb kereslettel párosulnak. A Deutsche Bank elemzőjének, Michael Lewis-nak mai jelentéséből kiderül, hogy a fizikai kereslet erősödése 2008-ban is hozzájárulhat a nemesfém jó teljesítményéhez.

Az erős kereslet pedig gyengülő kínálati oldallal párosulhat, miután a világ legjelentősebb kitermelőjének, a Barrick Gold-nak az elnöke egy londoni konferencián elmondta, hogy a nemesfém kínálata a vártnál gyorsabban csökkenhet. Ennek oka, hogy egyre nehezebbé válik a kitermelés az öregedő bányákból és a mélyebb rétegekből, illetve az új bányák közül több csak hosszú idő múlva kezdheti meg működését.

Az arany árfolyamának szempontjából azonban a fizikai keresletnek nem jut akkora szerep, mint a spekulációs jellegű tőkének, mely a likviditás bőség és dollár gyengülés miatt áramlik a piacra.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Az aranyba menekülnek a befektetők

Az aranyba menekülnek a befektetők

(2007.11.14., 15:29)

A harmadik negyedévben – elsősorban befektetési okokból – megugrott az arany iránti globális kereslet: az egy évvel korábbihoz képest 19 százalékkal, 947,2 tonnára nőtt, mindenekelőtt az aranyba fektető befektetési alapok éhsége és az aranyékszerek iránt megnövekedett igény miatt.

Az Arany Világtanács kiadványa szerint az aranykereslet növekedése elsősorban a hitelválság következménye, a befektetők az arany, mint biztos befektetés oltalmát keresik. A befektetési célú kereslet 240,7 tonnára nőtt az egy évvel korábbi 122,7 tonnáról, vagyis közel megduplázódott a harmadik negyedben.

A jelentés szerint a világ aranyékszer-kereslete 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 590,7 tonnára, ezt a növekedést a harmadik negyedben a stabil aranyár is támogatta.

Ugyanakkor az ipari és a fogászati aranykereslet csupán egy százalékkal haladta meg az időszakban a tavalyi harmadik negyed keresletét.

A negyed egészében egy uncia (31,1 gramm) arany átlagára 680,13 dollár volt.

Az aranykínálat a harmadik negyedben 1045 tonna volt, 16 százalékos emelkedéssel, elsősorban a megnövekedett hivatalos aranyeladásoknak köszönhetően.

A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a legnagyobb forgalmú decemberi lejáratú arany ára unciánként 8,70 dollárral 799,00 dollárra esett kedden. Napközben 791,70 és 810,40 dollár között mozgott a nemesfém ára.

Forrás: Magyar Tőkepiac

Bővebben »

Tegnap esett, ma stagnál az aranyár - 800 dollár alatt van a támasz

Tegnap esett, ma stagnál az aranyár - 800 dollár alatt van a támasz

(2007.11.13, 14:36)

A tegnapi jelentős, 3,4%-os esést követően ma stagnál az arany azonnali árfolyama a 800 dollár körüli szinteken. Miután nem sikerült a 27 éve felállított 850 dolláros csúcs meghódítása, a befektetők heves eladásokba kezdtek. A lejtmenet azonban a korábbi napok árfolyam emelkedését tekintve eddig korrekciónak, profitrealizálásnak tűnik.

A tegnapi jelentős csökkenésben szerepe lehetett annak, hogy a dollár ismét erősödni tudott az euróval szemben, miután a korábbi napok emelkedő trendjében a dollár mélyrepülésének jelentős szerep jutott. Az árfolyamnak az olajár sem tudott segítségére sietni, ugyanis tegnap a fekete arany piacán 1,6%-os esés volt tapasztalható.

A Reuters által megkérdezett Suki Cooper, a Barclays Capital elemzője szerint az arany árfolyama a 786 dolláros szint környékén lelhet támaszra, azonban továbbra is fenntartja pozitív várakozásait. A dollár tovább gyengélkedhet, ami az arany árfolyam emelkedését hozhatja majd.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Akár 1.000 dollárig is száguldhat az arany árfolyama

Akár 1.000 dollárig is száguldhat az arany árfolyama

(2007.11.12, 13:34)

Ahogy az olajnak nem sikerült a 100 dolláros álomhatár fölé kerülnie, úgy az arany árfolyamának sem sikerült elsőre átvinni az 1980 januárban felállított 850 dolláros rekordszintet. A nemesfém 845 dollárról fordult vissza, a mai nap eddig 2%-kal esett. Az árfolyam csökkenése a korábbi időszak hegymenetét követő egészséges korrekcióként értékelhető.

A Bloomberg által megkérdezett Robert Rasbach, az Ambrian Asset Management elnöke (37 millió dolláros nemesfémpiaci alapot kezel) szerint a bull trend nem tart örökké, ezt láthatjuk az arany piacán is. Azonban a korrekció után újabb lendületet vehet a piac, és amennyiben sikerül 850 dollár fölé kerülni, 1.000 dollár lehet a következő megálló.

Mindez a szakértő szerint a dollár további gyengélkedésével és az erős fizikai kereslettel lehet elérhető. Nem elhanyagolható, hogy felerősödtek azon hangok, miszerint Kína diverzifikálná tartalékait, melynek nyertese lehet akár az arany piaca is. A kínai jegybank júniusban a World Gold Council jelentése szerint 600 tonnányi aranyat tartott, míg ez Amerikában 8.133, Németországban 3.422 tonnás.

A Mineweb írása szerint mindezek mellett az arany árfolyamának támaszt jelenthet, hogy a kínálati oldalon a bányák kitermelése csökken annak ellenére, hogy az árfolyam rekordszinten tartózkodik. A legnagyobb kitermelőnek számító Dél Afrika 1930 óta nem termelt ki ennyire kevés nemesfémet.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Használd ki a dollár gyengülést, húzz hasznot belőle!

Használd ki a dollár gyengülést, húzz hasznot belőle!

(2007.11.07, 11:42)

A dollár elmúlt napokban elszenvedett jelentős gyengülésének talán legnagyobb haszonélvezői a nemesfémek voltak. Az arany árfolyama már megközelíti az 1980 januárban felállított 850 dolláros szintet, ma már 845 dolláron is járt 2,6%-os pluszban. A jegyzések jelenleg 1,6%-os pluszban születnek. Az arany mellett az ezüst elmúlt két napban mutatott teljesítménye is kiemelhető, a nemesfém 8%-kal került feljebb. A platina mindeközben új csúcsokat állít fel.

Miután a Fed tovább csökkentette múlt héten irányadó rátáját, a dollár folytathatta az euróval szembeni gyengülést további soha nem látott mélységek felé. Ez kedvezően hat a dollárban nominált eszközökre, melyek árfolyam emelkedéssel reagálnak a reálérték tartása miatt. Ezt felismerve a befektetési alapok jelentős mennyiségű tőkével jelennek meg a nemesfém piacokon, melynek egyértelmű következménye az árfolyam emelkedése.

A spekulatív jellegű tőke felhalmozását az is gerjeszthette, hogy a nagybefektetők a részvénypiaci bizonytalanságok láttán szélesebb diverzifikációs lehetőségeket kerestek, melyekre a nemesfémek piacán rá is leltek. A nemesfémek árfolyam emelkedését ezeken túl az olajár száguldása is felfele hajtotta.

Az arany árfolyama mindezek hatására a soha nem látott 850 dolláros szintnél tartózkodik, és a piaci hangulatból adódóan még a napokban el is érheti azt. Az árfolyamnak támaszt jelenthet a szezonális erős indiai ékszergyártók felőli kereslet, ez azonban jelenleg másodlagosnak tekinthető a piacon. Az árfolyam emelkedéséhez járulhatott hozzá az is, hogy a svájci bankok mindössze 12 tonnányi aranyrudat értékesítettek októberben, jelentősen kevesebbet, mint a korábbi hónapokban.

A platina árfolyamának soha nem látott magasságba való emelkedését az általánosan pozitív tényezők mellett a dél afrikai bányák kínálati kiesése, illetve további kieséstől való félelmek is hajtják. Az ország bányáiban az elmúlt időszakban több munkás is meghalt a rossz munkakörülmények miatt, ami felkeltette a szakszervezetek figyelmét, növeli az általános sztrájk és ezáltal a kitermelés kiesésének esélyét. Emellett pedig a keresleti oldal továbbra is robosztus. A tavalyi 10 ezer unciás többletes piac után a Barclays hamarosan 156 ezer unciásra módosíthatja az idei deficitre vonatkozó várakozását, nyilatkozta a befektetési bank elemzője a Bloomberg-nek. Ennél is messzebb megy a Heraeus Metallhandels (5 nemesfém tisztító üzemmel is rendelkező társaság), akik szerint az idei hiány 400 ezer unciás lehet. Nagy a valószínűsége, hogy az árfolyam szárnyalásának még nincs vége.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »
További tartalom betöltése

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: