HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2007

A dollár erősödhet, az arany...

A dollár erősödhet, az arany...

(2007.06.22, 13:10)

A tegnapi 0,5%-os csökkenést követően ma ugyanekkora mértékben emelkedett az arany árfolyama a 653 dolláros szintig. A nemesfém árfolyam elmozdulásának szempontjából az elmúlt időszakban a dollár árfolyamának mozgása, az amerikai hozamszintek és a meghatározó jegybankok irányadó rátáinak változtatására vonatkozó spekulációk játszottak szerepet.

Az elmúlt négy hétben a nemesfém árfolyama kimagasló fokú pozitív korrelációt mutatott a dollár árfolyamának változásával. Júniusban az EUR/USD és az arany árfolyama közti korreláció 0.91-re emelkedett. A Calyon elemzőinek véleménye szerint a dollár árfolyama erősödésnek indulhat a következő időszakban, ami az aranyár számára negatívan hathatna.

Az arany piacán a világ meghatározó jegybankjainak kamatdöntései, illetve a 10 éves állampapírpiaci hozamok 5,2% körüli szintre emelkedése kerültek a figyelem középpontjában, így ezen folyamatokban történő változásokra is érdemes a befektetőknek figyelemmel lenni. A további monetáris szigorítás, illetve a kockázetmentes eszközök hozam emelkedése negatív hatással lehet a nemesfém, mint alternatív befektetés árfolyamára.

Emellett a negatív árfolyam elmozdulás irányába hathat az a tényező is, hogy a svájci központi bank bejelentette, hogy 250 tonna aranyat fog eladni 2009-ig. Ennek bár lehet hatása az árfolyamra, az mérsékelt maradhat, hiszen pont ezt hivatott elérni a Központi Bankok Arany Egyezménye, mely szerint éves szinten 500 tonnánál több aranyat nem értékesíthetnek.

Az árfolyam számára támaszt jelenthet, hogy a Newcrest Mining bejelentette, hogy lezárja fedezeti ügyleteit, melynek hatására az arany iránti kereslet növekedhet. A társaság bejelentése szerint 700.000 unciányi aranyra van fedezeti pozíciójuk az elkövetkező 5,5-6 évre.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: