HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

Olajon csúsznak a nemesfémek

Olajon csúsznak a nemesfémek

(2006.09.15, 07:45)

aranypiacAz arany árfolyama az alternatív befektetési piacokat sújtó májusi eladói hullámot követően nem tudott a 720 dollár körüli lokális csúcsszint fölé emelkedni, a 650-610 dolláros sávban konszolidálódott a nemesfém árfolyama a júliusi-augusztusi hónapokban. A befektetők és szakértők a nyári uborkaszezont követően messiásként várták a szeptembert és a befektetési alapok megjelenését a piacokon, azonban nekik most csalódniuk kell. Az olaj árfolyama meredek zuhanásba kezdett, a dollár nem gyengült tovább, a pénzügyi piacok magukhoz tértek, ami magával rántotta a nemesfémpiacokat is, az arany árfolyama a 600 dolláros szint alá esett, az ezüst benézett a 11 dolláros szint alá.

Az elmúlt hét kereskedési nap során az arany árfolyama 9%-ot, az ezüsté 18%-ot esett, az árfolyam 574 dolláron állt tegnap este 22:00-kor. A nemesfémek piacán az árfolyamokra a pszichológiai tényezők vannak leginkább hatással, a fundamentumok háttérbe szorulnak. A GFMS legutóbbi jelentése szerint az arany árfolyama év végére elérheti a 700 dolláros szintet a befektetési szempontokból történő keresletnövekedésnek köszönhetően, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest 20%-os növekedési potenciált jelent. A közleményben felhívják azonban a figyelmet, hogy az amerikai és kínai gazdaság lassulása kockázatokat jelent a célérték elérését illetően.

A GFMS jelentése talán hozzájárulhat a nemesfémpiacok elmúlt egy hétben tapasztalt visszaesésének magyarázatához. Az arany iránti kereslet az ékszerkészítők felől 2006 első félévében 400 tonnával, közel 30%-kal visszaesett a 700 dollár fölé emelkedő árfolyamnak köszönhetően.

A nemesfémek visszaesésében természetesen az olaj árának is jelentős szerep jutott, hiszen a befektetők együtt kezelik a nyersanyagpiaci pozícióikat. A marketwatch.com által megkérdezett Dale Doelling, a Trends In Commodities elemzője szerint a nemesfémek piacán tovább tarthat a negatív irányú trend folytatódása, miután a nemesfém kiesett a korábbi konszolidációs csatornából, törve a támasznak vélt szinteket. A ScotiaMocatta technikai elemzői szerint az arany árfolyama az 565 dolláros szinteken pihenhet meg, kialakítva egy 10 dolláros sávot.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: