HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum



2006

Előző tartalom betöltése

Az egekbe kúszhat az arany ára

Az egekbe kúszhat az arany ára

(2006.12.29, 10:32)

Akár az 1980-ban jegyzett 850 dolláros történelmi csúcsot is megközelítheti az arany ára az elkövetkező években - vélekednek a Der Standard által megkérdezett elemzők. Az arany jegyzése egyébként az év eleji 520 dollárról 630 dollárig kúszott fel december végére, miközben májusban még 730 dolláros is kereskedtek vele unciánként. Az év egészét tekintve 20 százalékos árfolyamnyereséget könyvelhetett el és 2007-ben minden bizonnyal tovább drágul - mondták el az elemzők.

Forrás: Világgazdaság Online

Bővebben »

Beszorult az arany ára?

Beszorult az arany ára?

(2006.12.13, 14:36)

aranypiacKismértékben visszacsúszott az arany árfolyama a mai kereskedés során. A befektetők többsége sávmozgásra számít a nemesfém piacán az év hátralevő részében.

A Reuters által megkérdezett Robin Bhar, a UBS elemzője szerint amíg a dollár árfolyama nem mozdul ki a jelenleg kialakított csatornából, addig az arany piacán sem számíthatunk jelentős elmozdulásra, egyéb érdemi hír hiányában. Az elemző szerint az arany árfolyama a következő napokban tovább csoroghat lefele, a 620 dolláros szintig.

A Gold Dealers szakembere, Lee Cheong szerint az arany a 625-635 dolláros szintek között mozoghat. A TheBullionDesk elemzője, James Moore szerint az év végéhez közeledve nagyobb eladások is érkezhetnek a piacra.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

A csökkenésbe érdemes lehet belevenni?

A csökkenésbe érdemes lehet belevenni?

(2006.12.04, 16:26)

Kismértékben csökkent az arany árfolyama a mai kereskedés során, míg az ezüst árfolyama is visszacsúszott a hat hónapja nem látott szintekről. Piaci szakértők szerint a pénteki gyenge amerikai makroadatok további emelkedést hozhatnak a nemesfémek piacára.
Kismértékben erősödött ma a dollár árfolyama az euróval szemben, aminek hatására a nemesfémek árfolyama mérséklődött. A nemesfémek dollárban denomináltak, így ha nincs egyéb érdemleges hír a piacukon, az amerikai fizetőeszköz mozgásával ellentétes irányba indulhatnak el.

Az arany árfolyamának a 639 dolláros unciánkénti szint jelenthet támaszt, árulta el a Reuters által megkérdezett Wolfgang Wrzesniok-Rossbach, a Heraeus szakértője. A nemesfém árfolyamának esetleges hanyatlása kitűnő vételi lehetőség, nyilatkozta a szakértő.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Hatalmasat drágult az arany

Hatalmasat drágult az arany

(2006.11.27, 21:33)

aranypiacAz ezüst ára is emelkedett, a platina és a palládium viszont olcsóbb lett hétfőn a New York-i tőzsde fémrészlegében

Hétfőn New Yorkban erőteljesen emelkedett az arany ára elsősorban a dollár jelentős gyengülésére és a kőolaj drágulására.

A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a legnagyobb forgalmú decemberi lejáratú arany ára unciánként 11,60 dollárral 640,60 dollárra nőtt. Hétfőn szűk sávban 637,30 és 641 dollár között mozgott.

A COMEX csütörtökön és pénteken zárva volt, miközben a dollár jelentősen gyengült egyebek között az euróhoz képest. A trend hétfőn folytatódott, és napközben volt olyan pillanat, amikor 1,3168 dollárt ért 1 euró, a dollár 2005 márciusa óta nem állt ilyen alacsonyan, míg szerdán 1,2945 dolláron jegyezték az eurót.

A szakértők azzal számolnak, hogy az arany ára mérsékelten még tovább nőhet, de 648,50 dollárhoz közelítve a drágulása rövid időre megállhat.

A COMEX-en:
- az ezüst unciája decemberre 45 centtel 13,49 dollárra emelkedett;
- a platina unciája januárra 6,60 dollárral 1147,40 dollárra gyengült;
- a palládium unciája decemberre 1,00 dollárral 325,00 dollárra mérséklődött.

Forrás: Híradó online

Bővebben »

Kínáé a legnagyobb arany- és devizatartalék

Kínáé a legnagyobb arany- és devizatartalék

(2006.11.27, 16:27)

aranypiacKína rendelkezik a legnagyobb arany- és devizatartalékkal a világon, őt követi Japán. Oroszország november közepén már a harmadik helyre került a világon, megelőzve az eddigi bronzérmes Tajvant.

Az első helyen álló Kína - a 131 200 millió dolláros hongkongi tartalékok nélkül - összesen 987 930 millió dolláros arany- és devizatartalékkal rendelkezett a november 17-i állás szerint. A második helyet Japán 865 580 millió dollárral szerezte meg.

A kínai tartalékok egy év alatt 28,5 százalékkal nőttek, Japáné csupán 5 százalékkal, míg Oroszország az elmúlt egy évben - november közepéig - 71 százalékos növekedést vitt véghez a megelőző egy évhez képest. Az eddigi harmadik, Tajvan - 261 820 millió dollárral - a negyedik helyre csúszott vissza.

A nagy deviza- és aranytartalékkal rendelkezők között van még a világon Dél-Korea (229 500 millió dollár), az euróövezet országai (176 570 millió dollár) és India (163 640 millió dollár).

Forrás: Origo.hu

Bővebben »

Három hónapos csúcson az arany

Három hónapos csúcson az arany

(2006.11.27, 13:22)

Az euróval szemben másfél éve nem látott szintekre gyengülő dollár és az erősödő olajár vevőket csalt a nemesfémek piacára. Ennek köszönhetően három hónapja nem látott magasságokba emelkedett az arany árfolyama, az ezüst árfolyama pedig hat hónapja nem látott szintekre tört.

A 640 dolláros szintnél megjelentek ugyan a profitrealizálók, de az arany árfolyama továbbra is nagyon pozitív képest fest. Nagyobb a valószínűsége a további erősödésnek, mint a gyengülésnek, nyilatkozta a Reuters-nek Michael Widmer, a Calyon elemzője. A szakértő szerint a dollár a következő hónapokban sem lesz képes kiheverni a gyengülést, ami pozitívan hat az arany és egyéb nemesfémek árfolyammozgására.

A TheBullionDesk.com elemzője, James Moore szerint az amerikai fizetőeszköz gyengélkedése és az olaj árának emelkedése a következő kereskedések során a 650 dolláros szintekig viheti az arany árfolyamát. A Mitsubishi Futures and Securities elemzője szerint a pozitív trend hosszabb távon is kitarthat az arany piacán.

A Bloomberg által megkérdezett 26 kereskedő és elemző közül 16-an az arany vételét ajánlották, míg öten eladást tanácsoltak. A nemesfém árfolyamának támaszt jelenthet az emelkedő indiai (világ legnagyobb fogyasztója) kereslet. Az ország szeptemberben 10 tonnát importált, ami jelentős növekedés a korábbi hónapokhoz képest. Az IL&FS Investment Commodities elnöke szerint az aranypiaci folyamatokat továbbra is a dollár piacán tapasztalható folyamatok befolyásolhatják. A nemesfém árfolyama a 621-650 dolláros szintek között mozoghat az elkövetkező időszakban.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Stagnálás, pozitív jövőképpel

Stagnálás, pozitív jövőképpel

(2006.11.14 ,14:02)

aranypiacStagnálást mutat az arany árfolyama a mai kereskedés során, miután a két hónapos csúcsszinteken megjelenő eladási nyomás nem hagyott teret a további emelkedésnek. A világ második legnagyobb arany kitermelőjének, a Newmont Mining-nak a vezetője ma azt nyilatkozta, hogy a nemesfém árfolyama tovább emelkedhet az amerikai gazdaság növekedése miatti félelmek és a dollárra nehezedő nyomás miatt.

A bányatársaság vezetője, Wayne Murdy a Reuters szerint azt nyilatkozta, hogy jelentős tere lehet az arany árfolyam emelkedésének. Murdy nem adott becslést arra nézve, hogy az árfolyam milyen szinteket érhet el decemberre vagy a következő évre, csupán annyit mondott, hogy a jelenlegi szinteken vagy azok felett mozoghat az árfolyam.

"Azok a tényezők, amik eddig a nemesfém árfolyamának emelkedéséhez vezettek továbbra is fennálnak, párosulva a robosztus kereslettel, melyet az ékszerkészítők támasztanak." - nyilatkozta.

A Reuters által megkérdezett Frederic Panizzutti, az MKS Finance elemzője szerint a 600-630 dolláros szinteken kezdhet konszolidálódni az arany árfolyama. Ez szükséges lesz ahhoz, hogy további emelkedés kezdődhessen. A sávból való kimozdulásban a dollár gyengülése lehet katalizátor.

Az általános piaci hangulat alapvetően bullish, annak ellenére, hogy a 636 dolláros szint áttörése lenne igazán pozitív a nemesfém további árfolyammozgásának tekintetében, nyilatkozta a Reutersnek egy szingapúri kereskedő.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

1.000 dolláros aranyárprognózisok a nagy visszaesést követően

1.000 dolláros aranyárprognózisok a nagy visszaesést követően

(2006.11.06, 14:00)

Közel 5%-os emelkedéssel zárta az elmúlt hetet az arany árfolyama, és jelenleg 625 dolláron tartózkodik a nemesfém unciánkénti árfolyama. Az arany árfolyama májusban több mint negyedszázados lokális csúcsra emelkedett, amit jelentős, 26%-os visszaesés követett. Az elemzők ennek ellenére optimisták - írja Myra Saefong, a marketwatch.com munkatársa, és tartják korábbi álláspontjukat, miszerint a nemesfém árfolyama eléri az 1,000 dolláros szintet legkorábban 2007-ben, legkésőbb 2009 elején.

Az arany árfolyama május 12-én 730 dolláros lokális csúcsra emelkedett, és a szakértők közül sokan 1.000 és voltak akik 2.000 dolláros prognózisokkal álltak elő. Azóta a világgazdaság lassulásának jelei már érezhetővé váltak és emiatt a nyersanyagok iránti kereslet növekedésére vonatkozó prognózisok mérséklődni kezdtek, nyilatkozta Steven Jon Kaplan, a TrueContrarian.com szerkesztője a marketwatch-nak.

Az árfolyamok azonban lassan magukhoz tértek, amiben a geopolitikai feszültségeknek (észak-koreai és iráni atomprogram) jelentős szerep jutott. Emellett az amerikai fizetőeszköz árfolyama is tovább gyengélkedett, melynek folytatódására számítanak a szakértők. Egyes elemzők szerint a gazdasági növekedés lassulása kedvezhet is az aranynak, hiszen mint alternatív befektetés, jelentős tőkét vonzhat.

Egyes elemzőktől májusban 1.000 dolláros célárfolyamokat is olvashattunk az arany árfolyamára vonatkozóan. Számukra a visszaesés meglepetésszerű lehetett, azonban ennek ellenére is tartják magukat korábbi várakozásaikhoz azzal a megszorítással, hogy a szint elérése későbbre tolódhat.

Peter Grandich, a Grandich Letter szerkesztője szerint a forró tőke jelentős beáramlása határozta meg az arany árfolyamának év elején produkált száguldását, azonban most (az amerikai választások előtt) a piac irányát a tradicionális tényezők határozhatják meg. A szakértő szerint a dollár árfolyamának további gyengülése lehet a kulcsa az arany csúcsdöntésének 2007-ben. Az amerikai választások eredményét tekintve az arany az egyetlen eszköz, mely védelmet jelenthet. Ha a demokraták nyernek, az arany árfolyama elindulhat felfele, és ha a republikánusok, akkor szintén.

A másik fontos érv az arany mellett, a Közel-Keleten tovább éleződő feszültség. Ralph Preston, a Heritage West Financial szakértője a marketwatch-nak elmondta, hogy az iráni partoknál lehorgonyzó három repülőgépszállító anyahajó feszültségek forrásává válhat.

Az elemzők közül kevesen vannak, akik negatív prognózisokat fogalmaznak meg az arany árfolyamának tekintetében. Phillips szerint az arany árfolyama akkor eshet jelentőset, ha az olaj ára 35 dollárig esik, ha pozitív irányban változik az iszlám világ, ha kereskedelmi többletet ér el az USA... Brien Lundin, a Gold Newsletter szerkesztője szerint negatív szcenárió akkor következhetne be az arany piacán, ha Ázsiában egyfajta gazdasági sokk bontakozna ki.

Az arany árfolyamára vonatkozó várakozások:
- Phillips szerint 650-850 dollár év végén
- Ned Schmidt (Value View Gold Report szerkesztője) szerint 800-900 dollár 2007 év végén, és 2010-re 1,400 dollár

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

Emelkedés elé nézhet az arany, ha...

Emelkedés elé nézhet az arany, ha...

(2006.10.31, 15:51)

A 600 dolláros szinten tartózkodik az arany árfolyama 0,6%-os mínuszban, amiben az olaj árának tegnapi jelentős esése játszhatja a főszerepet. Az elemzők többsége szerint az arany piacán emelkedés elé nézhetünk a következő hetek tekintetében, melyet az amerikai gazdaság növekedése miatti aggodalmak és a kedvező technikai jelzések hajthatnak.

A dollár árfolyama a pénteken publikált várakozásoknál lényegesen gyengébb harmadik negyedéves amerikai GDP adat hatására gyengült, ami az arany piacára vevőket csalt. A 607-608 dolláros ellenállási szint áttörése pozitív lehet a következő időszak árfolyammozgásának tekintetében. Az arany árfolyama függetleníteni tudta magát az olajpiaci folyamatoktól, így annak esése tegnap még nem generált eladásokat a nemesfém piacán. A Reuters által megkérdezett elemző szerint ha az olaj ára tovább esik, az negatívan hat majd az arany árfolyamára is.

Szakértők szerint az aranypiaci folyamatok a következő napokban sokkal nagyobb korrelációt mutatnak majd a dollár árfolyamváltozásával, mint az olajéval. Természetesen az olajárak hatása továbbra is nagymértékű, mégis csökkenő. Az elemzők szerint ha az arany árfolyama még a héten a tegnapi 604 dolláros zárószint felett tudna zárni, akkor megkezdődhetne az emelkedés egészen a 650 dolláros szintig. A Credit Suisse elemzése szerint a 100 és 200 napos mozgóátlagok 608 és 604 dollárnál találhatók. A támasz-szint 570 dollárnál van, míg az ellenállás 604 dollárnál.

Forrás: Portfolio.hu

Bővebben »

A megnövekedett év végi ékszeripari keresletnek köszönhetően egyhavi csúcson az arany

A megnövekedett év végi ékszeripari keresletnek köszönhetően egyhavi csúcson az arany

(2006.10.30, 17:00)

"A közelmúltban több nagy-volumenű megrendelésünk volt Indiából" - nyilatkozta egy telefonos megkérdezésre Alexander Zumpfe a német Heraeus Metallhandels GmbH-tól, amely öt nagy nemesfém finomítót üzemeltet szerte a világon.

Az arany egy havi csúcshoz közeli árfolyamon zárt a mai napon a londoni árutőzsdén köszönhetően a világ legnagyobb színarany felvásárlója, az indiai ékszerészpiac által az év végi ünnepi idény közeledtével gerjesztett keresletnövekedésének. Az arany iránti kereslet jellemzően növekszik az év utolsó negyedében, amikor az ékszerészek bevásárolnak az ünnepekre és az esküvői évszakra Indiában. 2002 óta ezzel összhangban immár minden negyedik negyedév emelkedő árfolyamokat hozott a nemesfém piacán. A londoni központú World Gold Council szerint a világ tavalyi aranykereslete 73 százalékban az ékszerpiacnak volt köszönhető.

Az aranyár azonnali szállításra unciánként 6,43 dollárt, azaz 1,1%-ot emelkedett 606,38 dollár/uncia árszintre, amely a legmagasabb ár szeptember 28. óta. A nemesfém ára idén 17%-ot növekedett az év eleje óta, miután 2005-ben már 18%-kal az év eleji nyitó árfolyam felett zárta az évet. James Moore, az angliai Kettering egyik elemzője email-ben azt a véleményét fogalmazta meg, hogy ha az árfolyam áttöri a 607 dolláros árszintet, akkor jó eséllyel vonzhat új érdeklődést mind befektetőktől, mind spekulánsoktól, ami elsőre visszavezetheti a kurzust 625-628 dolláros magasságokba, mígnem 645 dollár lehet a cél Moore távolabbi előrejelzése szerint.

További alátámasztása lehet egy növekvő aranyárnak a lassuló amerikai gazdaság, amely erodálhatja a dollár értékét, miközben alternatív befektetésként erősödhet a nemesfém pozíciója. 39-ből huszonhárom kereskedő, befektető és elemző, akiket a Bloomberg News október 26-27 között Sydneytől Chicagóig megkérdezett, azt tanácsolta, hogy most kell aranyat venni, hét válaszadó szerint inkább eladni érdemes, míg kilenc semleges volt.

Forrás: Schmidt Kálmán (www.aranypiac.hu)

Bővebben »
További tartalom betöltése

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: