HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

Az indiaiak már készülnek az ünnepekre, és ez is segíti felfele az aranyat

Az indiaiak már készülnek az ünnepekre, és ez is segíti felfele az aranyat

(2006.08.24, 15:36)

Az arany árfolyama a 625 dolláros unciánkénti árfolyam fölé lendült a mai kereskedés során, amiben a kedvező német gazdasági hangulatindex (IFO index) hatására az euróval szemben gyengülő dollár és az indiai ékszergyártók felől érkező vételek is szerepet játszottak. Szakértők szerint a közel-keleti bizonytalanság is támaszként szolgál a nemesfém árfolyamának tekintetében.

Az indiai ékszergyártók a szeptemberben kezdődő ünnepi szezon által generált keresletre felkészülve már most vételi megbízásokat adnak az arany piacán, ami hozzájárul az árfolyamok emelkedéséhez, árulta el a Bloomberg-nek Chirag az Utisec Commodities elemzője. India a nemesfém legjelentősebb felhasználója.

A mai vártnál kedvezőbb német hangulatindex hatására az euró erősödött a dollárral szemben és ezzel párhuzamosan enyhén emelkedett az arany árfolyama is. Az amerikai deviza gyengülése kedvezett a dollár elszámolású nemesfémeknek. Az azóta napvilágot látott amerikai makrogazdasági adatok a vártnál kismértékben kedvezőbbek lettek, ami miatt a dollár visszaerősödött 1.282 euró közelébe, és az arany árfolyama esni kezdett.

Az arany, mint biztonságos befektetés, árfolyamának támaszt jelent az iráni konfliktus, mely annak ellenére, hogy enyhülni látszik, még mindig nyomás alatt tartja a piacokat. A csökkenő energiaárak viszont az inflációs nyomás csökkenését vetíthetik előre, ami nem kedvez az arany árának (ugyanis az aranyba fektetők közül sokan az infláció ellen keresnek menedéket).

Szakértők szerint a piac számára kedvezőtlen hír, hogy a kínai 2006 második negyedéves aranykereslet 2%-kal esett vissza a magas áraknak köszönhetően. Az ékszergyártók a 620 dollár alatti szinteken kezdhetnek vásárlásokba. A Standard Bank technikai elemzői szerint az arany árfolyama visszanézhet a 620 dolláros szintekre. A jelenleg kialakított sávból a szabadságolásokról szeptemberben visszatérő kereskedők lendíthetik ki az arany árfolyamát.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: