HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

Aranyba menekülnek a befektetők

Aranyba menekülnek a befektetők

(2006.07.14, 14:05)

Az arany unciánkénti árfolyama a 660 dolláros szint felett tartózkodik kevéssel a tegnap beállított 665 dolláros lokális csúcs alatt. A folyamatokban kulcsszerepet játszanak a fokozódó geopolitikai feszültségek, és az ennek következmépnyeként szárnyaló olajárak.

Amikor az arany árfolyama júniusban túllépett az 580 dolláros szinten, és napok alatt letudta a 600 dollárt is, még nem sejtettük, hogy ilyen könnyen feljebb lendülhet a nemesfém árfolyama. A szakértők azt mondták, hogy amíg az iráni atomprogrammal kapcsolatban nem történik érdemi változás, addig nem számíthatunk egyértelmű trendre az arany piacán sem. Időközben azonban az észak-koreai rakétaprogram kezdte el borzolni a kedélyeket valamint az, hogy iráni vezetők egyértelművé tették, hogy országuk nem függeszti fel az urándúsítást, aminek hatására az arany árfolyama már a 630 dolláros szintre kapaszkodott.

Most 660 dollárnál tart a nemesfém, amiben az Izrael és Libanon közötti háborús helyzet játssza a főszerepet:
1, A befektetők a biztos befektetésnek számító arany piacára menekülnek háborúk idején,
2, az olaj árának történelmi csúcsra emelkedése által támasztott inflációs félelmek is az arany piacára orientálják befektetők tömegeit.

John Nadler a Kitco.com elemzője arra hívja fel a befektetők figyelmét, hogy abban az esetben, ha az olaj ára 80 dollár fölé emelkedik, az arany árfolyama elérheti a 680-700 dolláros szinteket. Amíg az intézményi befektetők csak bányarészvényeken keresztül vehették ki részüket a nemesfémek szárnyalásából/hanyatlásából, addig csak követni tudták az aranypiaci folymatokat, mióta azonban vannak arany piacon befektető alapok, azóta a nemesfém árfolyamának szárnyalására is nagy hatással vannak. Az arany piacán a hosszú távú trend egyértelmű emelkedést mutat.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: