HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2024. 19. heti ajánlatunk!

Apa és fia, a két Mozart

Apa és fia, a két Mozart

Leopold Mozart, a salzburgi érseki udvar muzsikusa gondos zenei nevelésben részesítette gyermekeit. Hegedűjátékra és éneklésre oktatta őket, de elméleti képzést is kaptak: kottamásolás, orgonajáték, karmesteri és zeneszerzői ismeretek tették teljessé a zenei tanulmányaikat. Hét gyermeke közül azonban csak az 1751-ben, negyedikként született Maria Anna (Nannerl) és az 1756-ban utolsónak, hetediknek született Wolfgang érte meg a felnőttkort.

Fia fantasztikus zenei tehetségét apja igen korán felfedezte, és ettől kezdve egyik legfontosabb feladatának tekintette zsenialitása kibontakoztatását. A kis Mozart meglepő gyorsasággal tanult, sőt alig öt évesen már zenét is írt. A csodagyerek még nem volt hat éves, amikor az apa hosszas európai koncertkörutakra indult, hogy bemutassa őt és nővérét az előkelő közönségnek. Német fejedelemségek, Bécs, Párizs, London, Hollandia és Itália királyi és főúri udvaraiban léptek fel. Mária Terézia császárnő is fogadta őket.

A Mozart gyerekek híre mindenhol elterjedt, ahol megfordultak. Fél Európa a kis Wolfgangot ünnepelte, aki ezáltal megfordult a legmagasabb társadalmi körökben is, elsajátította a szertartásos, mértéktartó udvariasságot, megismerte az európai élet felhőtlen eleganciáját, amely művészetére is hatással volt. Leopold Mozart fő feladatának azt érezte, hogy gyermekei tehetségét kibontakoztassa, és nem mellesleg saját maga számára is reménykedett egy jobb állásban.

Mozartot kétség kívül apja, Leopold Mozart tette azzá, aki lett; ő volt az, aki menedzserként irányította fia életét, sőt, bizonyos értelemben rá is telepedett. Mozart felnézett rá, tartott tőle, számított tanácsaira, és komoly lelki megpróbáltatást jelentett számára, ha ellent kellett mondania neki. Leopold Mozart szigorú, következetes életvitelével szemben – talán éppen amiatt, hogy nem kapott kellő önállóságot – Mozart az élet dolgaiban esetlen maradt, naivitása pedig bosszantotta apját.

A nehezen önállósodó művész élete későbbi szakaszában fokozatosan szakított apjával, akit boldogtalanná tett fia sokszor botrányos életvitele. Leopold Mozart 1787 májusában, súlyos betegség után, valószínűleg gyomorrákban halt meg. Az Osztrák Pénzverde 2006-ban egy arany érmén idézte fel a két Mozart alakját és a Mozart család salzburgi lakóházát. Ezzel a 10 gramm színsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére.

50 euró, a két Mozart, Ausztria, 2006

50 euró, a két Mozart, Ausztria, 2006
(10,14 gramm, 986-os arany, Ø 22 mm)

315 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: