HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2024. 15. heti ajánlatunk!

Edward király, angol király…

Edward király, angol király…

Az anarchista szó a görög „an arkhosz” kifejezésből ered, amit uralom nélkülinek lehet fordítani. Ezen ideológia képviselői szerint az emberek között kormányzati beavatkozás nélkül is ki tud alakulni egy természetes harmónia, és ezért semmi szükség az államra és annak szervezeteire, mint ahogy állami vezetőkre sincs szükség. Az anarchista eszme az utókor számára sokszor az erőszak és a terror fogalmával kapcsolódik össze, mivel az ideológia követői közül sokan a céljaik eléréséhez a politikai merényleteket választották eszközül.

A magányosan gyilkoló anarchista merénylők táborához szokás sorolni a belga Jean-Baptiste Sipidot is, aki 1900. április 4-én a brüsszeli Gare du Nord vasútállomáson hajtott végre támadást a walesi herceg, a későbbi VII. Edward brit uralkodó ellen. A 16 éves bádogos inas utóbb azzal indokolta tettét, hogy a herceget tartotta felelősnek az angol–búr háborúban megölt civilek tízezreiért. A britek a háború során válogatott kegyetlenséggel jártak el, hogy megtörjék a búrok ellenállását, felégették farmjaikat, a nőket és a gyermekeket pedig koncentrációs táborokba zárták, ahol tömegével haltak éhen az emberek, valamint a járványok is rengeteg áldozatot szedtek.

Sipido azt a pillanatot használta ki a merénylethez, amikor egy pincér még a vonat indulása előtt a hercegi pár kocsijába lépett, hogy kávét szolgáljon fel. Ő is felugrott a vasúti kocsi fellépőjére, és onnét adott le két lövést az ablakon keresztül. Az egyik golyó a herceg feje mellett süvített el, majd egy fém tartóoszlopon megperdült, és onnét már erőtlenül az egyik ülésre pottyant; a másik ártalmatlanul repült keresztül a kocsin és egy szemközti ablakon át távozott. Mielőtt harmadszor is elsülhetett volna a fegyver, a helyszínre érkező állomásfőnök a földre teperte a támadót.

A motozás során a személyi okmányain kívül anarchista irodalom került elő Sipido zsebeiből. Az ezt követő nyomozás már csak azt próbálta felderíteni, hogy a tettes magányos elkövető volt-e, vagy egy szélesebb körű anarchista összeesküvésről van-e szó. Végül csupán annyi derült ki, hogy Sipido tagja volt egy „Avant Garde Socialiste” klub nevű szervezetnek és társaival brit-ellenes gyűléseken vett részt vett. Belgium ekkoriban a brit birodalmi politika ellen felszólaló szocialista szervezetek melegágya volt.

Sipidót gyilkossági kísérlet miatt állították bíróság elé, de az esküdtszék fiatal életkorára való tekintettel elutasította a büntethetőségét. Szabadlábra helyezése óriási felháborodást váltott ki annak idején az Egyesült Királyságban, ami súlyos diplomáciai feszültséghez vezetett Belgiummal. Ezért Sipido Franciaországba menekült, ott is telepedett le, és halt meg hatvan évvel később, 1959-ben. A merényletet szerencsésen megúszó VII. Edward látható ezen az eredeti, 8 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranypénzen, mellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 sovereign, VII. Edward, Nagy-Britannia, 1902-1911

1 sovereign, VII. Edward, Nagy-Britannia, 1902-1911
(7,99 gramm, 917-es arany, Ø 22 mm)

217 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: