HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2024. 11. heti ajánlatunk!

Halál az operában

Halál az operában

Ha van olyan politikus, aki a végletekig vitatott személyiség az orosz történelemben, akkor Pjotr Arkagyjevics Sztolipin mindenképpen ide sorolandó. A szovjet rendszer alatt szinte kitörölték még az emlékét is, vagy ha szóba került, maximum reakciós tömeggyilkosként beszéltek róla. A Szovjetunió bukását követően sem múltak el a viták vele kapcsolatban, hiszen a konzervatívok a reformer államférfit, míg a baloldaliak egy keménykezű, rögtönítélő hadbíróságok által ezreket az akasztófára küldő politikust látnak a személyében.

Sztolipint alig egy évvel az elvesztett japán háború után II. Miklós cár nevezte ki a kormány élére. Vele kapott a cári birodalom még egy utolsó esélyt a túlélésre. Az új miniszterelnök energikusan látott hozzá az állam modernizálásának, nagy horderejű agrárreformokat kezdeményezett a parasztság gazdasági helyzetének javítása érdekében, és általában is stabilizálni igyekezett az ország gazdaságát. Monarchista volt, és a vidéki orosz gazdaság fellendítésével remélte, hogy megerősíti a cári trónt.

Sztolipin hivatali idejét a megnövekedett forradalmi zavargások is jellemezték, amire ő hadiállapot bevezetésével válaszolt. Ez lehetővé tette a megvádolt forradalmárok letartóztatását, gyors tárgyalását és kivégzését. Hadbíróságokat tartottak; két és fél év alatt mintegy kétezer halálos ítélet hajtottak végre, emiatt a hóhér kötelét „Sztolipin-nyakkendőnek” is nevezték. Ellenfelei élesen bírálták a meghozott intézkedéseit, amelyekkel kiérdemelte a baloldal gyűlöletét.

Hivatali ideje alatt számos merényletet kíséreltek meg ellene, ezért senki nem lepődött meg igazán, amikor 1911. szeptember 14-én a kijevi operában Rimszkij-Korszakov operájának szünetében egy Dmitrij Bogrov nevű fiatalember két lövéssel leterítette a miniszterelnököt, aki öt nappal később belehalt sérülésébe. Annál meglepőbb volt a merénylő személye. Bogrov ugyanis 1907-től a cári titkosrendőrség, az Ohrana ügynökeként volt nyilvántartva, és mint kiderült, eleve az Ohrana segítségével jutott belépőjegyhez a tragikus véget ért, zártkörű díszelőadásra.

A gyilkost, aki nem adott magyarázatot a szörnyű tettre, napokon belül felakasztották. A kivégzés után számos teória látott napvilágot a merénylet hátterével kapcsolatban. Sztolipin nem volt népszerű, a radikálisoknak túl konzervatív és cárista, a konzervatívoknak túl radikális, ezért sokaknak állt érdekében, hogy végezzenek vele. Sőt volt olyan nézet is, hogy maga a cár tetette el láb alól népszerűtlen miniszterelnökét, hogy így szabaduljon meg tőle. A cári Oroszország egyik utolsó aranypénze volt ez az eredeti, 8,6 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert érme, amely numizmatikai különlegesség és értékes nemesfém is egyben. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

10 rubel, II. Miklós, Oroszország, 1898-1911

10 rubel, II. Miklós, Oroszország, 1898-1911
(8,6 gramm, 900-as arany, Ø 22,5 mm)

262 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: