HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2024. 9. heti ajánlatunk!

Egy angol miniszterelnök meggyilkolása

Egy angol miniszterelnök meggyilkolása

Az első és egyetlen sikeres merényletet hivatalban lévő brit miniszterelnök ellen egy John Bellingham nevű ember követte el 1812-ben. Bellingham korábban sikeres kereskedelmi vállalkozást üzemeltetett, és egy nagy üzlet reményében kelt útra Oroszországba 1803-ban. Csakhogy a hajó, amin a kelendő portéka Anglia felé tartott, elsüllyedt a Jeges-tengeren. A biztosítótársaság csalásra gyanakodott és ezért megtagadta a kártérítés kifizetését. Az üzletember rövid úton csődbe ment, és a bajt csak tetőzte, hogy még hitelezői is előálltak igényeikkel, egy orosz kereskedő kétezer rubelt követelt tőle.

Bellingham nem tudott fizetni, üzlete tönkrement. Ártatlanságát hangoztatva a brit nagykövethez fordult segítségért, aki azonban visszautasította a közbenjárást érdekében. Bár a biztosítási csalás ügyében végül felmentették, csődbűntett elkövetése miatt mégis 6 évet töltött börtönben nyomorúságos körülmények között. A férfi 1810-ben megkeseredett emberként szabadult. Miután visszatért Angliába, kártérítési igénnyel fordult a kormányfőhöz, mondván, nem kapta meg a neki kijáró segítséget Oroszországban. Kérvényét azonban elutasították.

1812 tavaszán Bellingham rendszeresen bejárt a parlamentbe, és a képviselők segítségét próbálta megszerezni, hogy életét ismét egyenesbe hozza. Többen szimpatizáltak is vele, de érdemben mégsem segített rajta senki. Kétségbeesésében ekkor határozta el, hogy végez a miniszterelnökkel. Május 11-én délután öt órakor az ülésterembe nyíló társalgó egyik kandallója mellé ült le, és ott várakozott. Negyedóra múlva megjelent Spencer Perceval miniszterelnök, aki az ülésterembe tartott. Bellingham felállt, elővette egyik zsebéből a pisztolyát, és közvetlen közelről rálőtt a kormányfőre. Perceval összeesett, és csak annyit tudott mondani: „Meggyilkoltak!

Bellingham visszasétált székéhez, és leült. A megkövült képviselők a döbbenettől ledermedtek, percek teltek el, mire valaki elvette Bellingham pisztolyát, és zsebeit átkutatta, ahol még egy második fegyvert is talált. Ekkor a miniszterelnököt egy közeli szobába vitték, ahol a kiérkező orvos már csak a halált állapíthatta meg. A politikus bal oldalán, a negyedik bordánál, közel a szegycsonthoz találta meg a lövedék ütötte sebet. Bellinghamet néhány napon belül bíróság elé állították és halálra ítélték. A gyilkost, aki ekkor 35 éves volt, 1812. május 18-án akasztották fel Londonban.

Spencer Perceval egy özvegyet és tizenkét gyermeket hagyott hátra valamint egy súlyos politikai helyzetben lévő országot. Európában ekkor foglalta el Napóleon a fél kontinenst, Amerikával éppen viharos volt Anglia viszonya, otthon pedig a munkanélküliség okozott komoly problémákat, amelyért a nép a miniszterelnököt hibáztatta. Ennek a korszaknak hű szemtanúja III. György brit király eredeti aranypénze, melynek révén értékes nemesfémet és igazi numizmatikai különlegességet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 guinea, III. György, Nagy-Britannia, 1787-1798

1 guinea, III. György, Nagy-Britannia, 1787-1798
(8,4 gramm, 917-es arany, Ø 24 mm)

515 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: