HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2024. 8. heti ajánlatunk!

Adiós Amadeo!

Adiós Amadeo!

Spanyolország a 19. század második felében egyre mélyebben süllyedt az anarchiába. Férfi trónörökös híján válságba került a monarchia és az egykor a fél világot átölelő spanyol gyarmatbirodalom is apránként darabjaira hullt. A 35 éven át uralkodó, de a lakosság körében népszerűtlen Izabella királyné ellen átlag ötévente robbant ki felkelés és magányos merénylők is többször az életére törtek. Végül saját tábornokai hajtottak végre államcsínyt, így az uralkodónő 1868-tól emigrációba kényszerült, és Párizsba távozott.

Két anarchiába fulladó év után a nemzetgyűlés II. Viktor Emánuel olasz király fiát, Savoyai Amadé aostai herceget hívta meg a spanyol trónra. A Savoyai-dinasztia még a spanyol örökösödési háború után kapott ígéretet arra, hogy a Bourbonok kihalása esetén övék lehet a spanyol trón. A liberális nézeteiről ismert Amadé megpróbálta ugyan összebékíteni egymással a gyűlölködő spanyol pártokat, de sem azok, sem a nép nem fogadta el a betolakodónak tekintett olasz herceget, akinek még a spanyol nyelv elsajátításával is gondjai voltak.

Amadé képtelen volt megbékélést hozni az instabil spanyol politikába, felszámolni a köztársasági összeesküvéseket, a hadsereg lázongását, a kubai, a katalán és a baszk szeparatizmust, a pártok közötti vitákat, az emigrációból zavart keltő, korábbi kormányokat. A politikailag bukásra ítélt király számára egy ellene elkövetett merénylettel telt be végleg a pohár. 1872. július 18-án a titkosrendőrség egy tervezett támadásról kapott hírt és óvva intette a királyt, hogy a palota épültéből aznap kilépjen. Amadé dacosan ellenszegült a figyelmeztetésnek, és hitvesével csak azért is kilovagoltatott a madridiak által kedvelt Retiro parkba.

Hintójukat itt érte a támadás, pisztoly- és puskagolyók repültek el a fejük felett, és csak csodával határos módon maradtak sértetlenek. A hintót azonban számos találat érte, és kíséretükből is többen megsebesültek, halottak is voltak. Amadé ezután kénytelen volt belátni, hogy a személye elleni mély ellenszenv előbb vagy utóbb tragédiához vezet. Ekkor a nemzetgyűlés elé lépve kormányozhatatlannak nyilvánította a spanyol népet, és más kiutat nem látván bejelentette a lemondását. Még ugyanazon a napon kikiáltották az első spanyol köztársaságot.

Savoyai Amadé fejvesztve hagyta el Madridot, hogy hazatérjen Olaszországba. Szülőföldjére visszatérve újra felvette az Aosta hercege címet és Torinóban telepedett le. Apja, II. Viktor Emánuel olasz király csalódottan vette tudomásul fia kudarcos országlását Spanyolországban, ami meghiúsította a Savoyaiak nagyravágyó terveit arra vonatkozólag, hogy az egész mediterrán térségre kiterjesszék hatalmukat. Az ő eredeti 6,45 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert pénze révén különleges kortörténeti dokumentumot és értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 líra, II. Viktor Emánuel, Olaszország, 1861-1878

20 líra, II. Viktor Emánuel, Olaszország, 1861-1878
(6,45 gramm összsúly, 900-as arany, Ø 21 mm)

168 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: