HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2024. 6. heti ajánlatunk!

Jégcsákány balról

Jégcsákány balról

Lev Trockij az októberi forradalom egyik legtekintélyesebb vezetője volt, és Lenin után az ország második embere a hatalomátvételt követően. Karrierje meredeken ívelt felfelé: Lenin egyik legközelebbi munkatársaként először a külügyi népbiztosi pozíciót (miniszter) szerezte meg, majd hamarosan hadügyi népbiztossá nevezték ki. Rátermettségét különösen ebben a pozícióban bizonyíthatta. Hónapokon belül megszervezte a Vörös Hadsereg magját, majd később komoly szerepet játszott az ellenforradalmi erők elleni polgárháború sikeres megvívásában.

Trockij az 1920-as évek elején állt pályafutása csúcspontján. Ekkorra már részt vállalt a hadikommunizmust felváltó szovjet gazdasági rendszer kialakításában is, miközben a közvélemény szemében a betegeskedő Lenin potenciális „örökösévé” lépett elő. Vélhetően a szocialista állam első embere is őt tartotta egyik legesélyesebb utódjelöltjének, a párton belül dúló harcokban azonban Trockij alulmaradt a jóval tehetségesebb intrikusnak bizonyuló Sztálinnal szemben. Így Lenin halála és a bolsevik hatalomátvétel után tíz évvel gyakorlatilag számkivetetté vált, 1928-tól pedig száműzetésbe kényszerült.

Az „államellenes tevékenységgel” megvádolt politikus előbb Törökországban telepedett le, majd Franciaországban, később Norvégiában élt; kiutasítása után a szovjet propagandagépezet első számú bűnbakjának kiáltották ki, és a nagy tisztogatások idején Sztálin a gyanúsnak talált pártfunkcionáriusok és katonatisztek jelentős részét egy trockista összeesküvés vádjával küldte a halálba. A szovjet diktátor azt is elérte, hogy egykori riválisa távozzon Európából. A Mexikóba távozó Trockij azonban a tengerentúlon sem hagyott fel sztálini rendszer bírálatával.

Ezzel végleg betelt a pohár, és Sztálin parancsba adta Trockij likvidálását. Több kudarcos kísérlet után 1940. augusztus 20-án végül Ramón Mercader spanyol kommunista mozgalmárnak sikerült végrehajtania a merényletet, amikor egy jégcsákánnyal halálos sebeket ejtett az emigráns politikuson annak mexikóvárosi otthonában. A merénylő ugyan nem tudott a helyszínen végezni áldozatával, ám az általa okozott sérülések következtében Trockij a következő napon meghalt, így a sztálinista diktatúra egyik legjelentősebb kritikusa 60 esztendősen sírba szállt.

Mercadert 20 évi börtönbüntetésre ítélték, amelyet csaknem teljesen letöltött, s végül a merénylet 20. évfordulóján, 1960. augusztus 20-án szabadult. Szabadulását követően Moszkvába utazott, ahol megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést. Ez az eredeti, 900-as aranyból vert aprócska érme, melynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető, a Trockij elleni merénylet izgalmas numizmatikai szemtanúja. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

2 peso, Mexikó, 1919-1948

2 peso, Mexikó, 1919-1948
(1,67 gramm, 900-as arany, Ø 13 mm)

58 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: