HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2024. 4. heti ajánlatunk!

A merénylet, ami sokkolta a sportvilágot

A merénylet, ami sokkolta a sportvilágot

A kilencvenes évek első részének női tenisze egyértelműen a magyar származású Szeles Mónika és a német Steffi Graf rivalizálásáról szólt. A magyar lánynak jó esélye volt rá, hogy minden idők legsikeresebb teniszezőnője legyen. 1993. április 30-án azonban egy elborult elméjű, őrült Steffi Graf-rajongó mindent megváltoztatott Szeles Mónika életében. A hamburgi tenisztorna negyeddöntőjében a gémek közti szünetben a pihenőre térő 19 éves játékost egy nézőtérről rárontó férfi hátulról leszúrta.

Az elkövetőről, Günter Parchéről hamarosan kiderült, hogy fanatikus Steffi Graf-rajongó, és nem tudta elviselni, hogy a német játékos egyre többször kikap a jugoszláv színekben versenyző, de magyar nemzetiségű Szeles Mónikától. Szeles Újvidéken született 1973-ban, az édesapja, Károly a Magyar Szó karikaturistája volt, édesanyja, Eszter egy kis vajdasági faluból származott. Ötévesen az Adriára mentek nyaralni, ahol a bátyja, Zoltán és az apuka teniszeztek, és neki is megtetszett a játék. A nyaralásból hazatérve otthon egy arra alkalmas falnál kezdett ütögetni. Innét vezetett egy csodás pályafutás egyenesen a világranglista élére.                                 

A jelenlévők látták a támadó kezében a 23 centis kést, mégis későn kapcsolt mindenki. A nézők nem hittek a szemüknek, a döbbenettől mindenki ledermedt. „A fájdalmat érezve hátranéztem, egy baseballsapkában álló embert láttam, aki két kézzel fog egy kést, és arra készült, hogy még egyszer megszúrjon. Az arca vörös volt” – idézte vissza a szörnyű pillanatot később a teniszező. A második döfést azonban a helyszínre siető testőrök már megakadályozták. Szerencsére a kés csupán másfél centi mélyen hatolt be a lapocka táján, ahol nem ért ütőeret vagy létfontosságú szervet. Szelest már a pályán elkezdték ápolni.

A teniszező pár hét után ugyan kijöhetett a kórházból, de versenyezni két évig nem volt képes, Németországot pedig örökre elkerülte. 1993-ban megfogadta, hogy soha többé nem teszi be oda a lábát. Ami a merénylőt illeti, gyakorlatilag sosem került börtönbe, sőt, az ügyét sem kezelték gyilkossági kísérletnek, hiszen azt vallotta, hogy nem akarta megölni Szelest, csak Steffi Graf miatt meg akarta sebesíteni. A bíróság szégyenletes döntést hozott. Néhány hónapnyi előzetes után két évi próbára bocsájtotta Parchét, akit az elmeállapota miatt nem büntettek végül. Egy nyugdíjasotthon lakójaként hunyt el néhány éve.

Az máig érthetetlen, hogyhogy egyetlen biztonsági embernek sem szúrt szemet Parche zavart viselkedése, és hogyan tudott egyáltalán a nézőtérre csempészni egy 23 centis kést. A hamburgi merénylet után nem csak a sportversenyek, de minden nagyszabású tömegrendezvény biztonsági rendszerén radikálisan változtattak. Hamburg városából, ahol a szörnyű merénylet megtörtént, származik ez a közel 8 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert 150 éves, eredeti aranypénz, melynek révén numizmatikai különlegességet és értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 márka, Hamburgi aranypénz, 1875-1889

20 márka, Hamburgi aranypénz, 1875-1889
(7,97 gramm, 900-as arany, Ø 22 mm)

199 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: