HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 45. heti ajánlatunk!

Akik miatt húszmillióan haltak meg…

Akik miatt húszmillióan haltak meg…

A „Fekete Kéz” nevű titkos szerb katonai szervezet már a szarajevói merénylet előtt is jócskán ott hagyta nyomát a délszláv történelmen. A szervezetet a szerb királyi hadsereg tisztjei alapították 1901. szeptember 6-án. Öt nappal később, 1901. szeptember 11-én már merényletet terveztek Sándor szerb király és felesége, a népszerűtlen Draga királyné ellen. Az akkori terv nem sikerült, de két évvel később egy különítményük már sikeresen behatolt a belgrádi királyi palotába és lekaszabolta a gyűlölt uralkodópárt.

Ez azonban még csak a kezdet volt. Bosznia-Hercegovina Ausztria általi annektálása után a célpont már maga Ferenc József császár lett. A szervezet tagjai „Nagy-Szerbia” megteremtését tűzték ki célul, amihez Horvátország és Bosznia elszakítására volt szükség a Monarchiától, így ez a két terület politikai merényletek fészkévé vált. Horvátországban a Budapest által kijelölt bánok, Slavko Cuvaj, majd utóda, Skerlecz Iván báró voltak sikertelen merényletek célpontjai, Boszniában pedig maga Ferenc József került a célkeresztbe.

A „Fekete Kéz” bőven meríthetett kávéházakban üldögélő, romantikus bűvöletben élő fanatikus hazafiak és idealista lázadók közül. Közülük került ki az a Bogdan Žerajić nevű 24 éves zágrábi jogászhallgató is, aki 1910. július 3-án egy kibiztosított pisztollyal várta a boszniai kőrutazáson lévő uralkodót, hogy agyonlője. Sikerült is a császár közelébe férkőznie, de az utolsó pillanatban elhagyta a bátorsága, és nem húzta meg a ravaszt. Alig két héttel később kapott azonban egy újabb esélyt. Ezúttal Marijan Varešanin tábornok, Bécsből kirendelt tartományi kormányzó hintójára kellett várakoznia, lövésre készen a szarajevói Miljacka folyó hídján.

A horvát nemzetiségű, és éppen ezért árulónak tartott tábornok a bosnyák nemzetgyűlés (Sabor) üléséről érkezett szárnysegédével, Wolfgang Heller őrnaggyal. Žerajić ezúttal is közvetlen közelről próbálkozhatott. Pisztolya, akárcsak a westernekben, hat golyóval volt megtöltve. A botcsinálta merénylő az első ötöt Varešaninra kilőtte, de célját mind az öt alkalommal elvétette. A hatodik golyót magának tartotta meg, és azzal el is találta a célpontot. A hídon halt meg anélkül, hogy a feladatot teljesítette volna, mégis hőssé s a szerb nacionalisták példaképévé vált.

Szintén a „Fekete Kéz” küldte gyilkolni Gavrilo Principet, aki négy évvel később Ferenc Ferdinánd trónörökössel végzett Szarajevóban, és aki később elismerte, hogy 17 évesen egy éjszaka elment Žerajić sírjához, ahol elhatározta, hogy hozzá hasonlóan ő is merényletet fog elkövetni a Habsburg hatalom ellen. Az általa elkövetett gyilkosság vezetett el az első világháborúhoz, amelynek húszmillió ember esett áldozatul. A Habsburg birodalom délszláv tartományainak véres merényleteit eleveníti fel ez a 900-as aranyból vert osztrák 10 koronás érme, melynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

10 korona, Ferenc József, Ausztria, 1892-1912

10 korona, Ferenc József, Ausztria, 1912
(3,39 gramm összsúly, 900-as arany, Ø 19 mm)

96 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: