HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 44. heti ajánlatunk!

Lövések a szanatóriumban

Lövések a szanatóriumban

A 19. század végére a felforgató anarchista eszmék Spanyolországot is elértek, ezért a madridi kormányzat határozott fellépéssel igyekezett megakadályozni a szervezkedéseket. Ennek során sikerült felgöngyölíteni a „Mano Negra” („Fekete Kéz”) nevű titkos szervezetet, amelyet „a gonosz összeesküvéseként” jellemeztek. Több száz embert fogtak le, háromszázat börtönbüntetésre ítéltek, nyolcat kivégeztek.

A kemény rendőri fellépés azonban valóban elszabadította a poklot az elkövetkező években. 1893 júniusában Francisco Ruiz, az Anarquía lap nyomdásza sikertelenül próbált egy maga gyártotta bombát robbantani Antonio Cánovas del Castillo konzervatív miniszterelnök villájában. Szeptember 24-én Paulino Pallás fiatal anarchista követett el merényletet, a díszmenetet vezénylő Arsenio Martinez Campos tábornok ellen, aki a lábán sebesült meg. Két nap múlva kivégezték; bosszúból a merénylő társai a barcelonai gyáriparosok székházában robbantottak. Harminc halottja és nyolcvan sebesültje volt a november 7-én, a barcelonai Liceu színházban Santiago Salvador által az erkélyről a nézőtérre dobott bombáknak. 1896 júniusában anarchisták az úrnapi körmenetre dobtak bombát, a merényletben tíz ember vesztette életét.

A véres terrorcselekmények akkor érték el tetőfokukat, amikor 1897. augusztus 8-án Michele Angiolillo olasz anarchista lelőtte a cukorbetegsége miatt szanatóriumi gyógykezelésen tartózkodó Cánovas spanyol miniszterelnököt. Cánovas épségére ugyan állandóan tucatnyi titkosrendőr vigyázott, a kormányfő azonban megtiltotta nekik, hogy a szanatóriumban is a közelében lebzseljenek. Így amikor ebéd után a kertben újságot olvasgatott, szinte felkínálta magát a merénylőnek.

Angiolillo kívülről figyelte egy darabig, aztán célba vette. Az első lövés homlokon találta Cánovast, aki azonnal lefordult a padról. Támadója azonban nem kegyelmezett neki, és még két golyót eresztett a mellkasába. A merénylő ezt követően önként adta át revolverét a helyszínre érkező titkosrendőröknek, akik elvezették a helyi rendőrkapitányságra. Angiolillot rövid tárgyalás után halálra ítélték, és augusztus 20-án fojtóhurokkal kivégezték. Utolsó pillanatig hangoztatta, hogy nem bánta meg tettét.

Az ekkor még gyermek XIII. Alfonz spanyol király mit sem tudott ezekről a véres történésekről. Az ő kisgyermekkori arcképe látható ezen az eredeti, közel 6,5 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert spanyol érmén, melynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 peseta, XIII. Alfonz, Spanyolország, 1887-1890

20 peseta, XIII. Alfonz, Spanyolország, 1887-1890
(6,45 gramm, 900-as arany, Ø 21 mm)

175 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: