HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 42. heti ajánlatunk!

Véres politikai merényletek egész sora Romániában

Véres politikai merényletek egész sora Romániában

Az 1927-ben alapított Szent Mihály Arkangyal Légió szélsőjobboldali mozgalom, illetve annak később létrehozott katonai szárnya, a Vasgárda az 1930-as években fontos szerepet játszott a román belpolitikai életben. Ugyan a király, illetve a mérsékelt politikusok általában elítélték az általa hirdetett szélsőséges ideológiát, a zsidók és a kommunisták elleni erőszakot, illetve a német orientációt propagáló nézeteket, a Vasgárda jelentette fenyegetést viszont felhasználták a politikai játszmákban.

Igaz ugyan, hogy a szervezetet többször betiltották, ám új neveken minden különösebb nehézség nélkül folytathatta tevékenységét. Pedig a Vasgárda többször is messze átlépte a törvényesség határát. Miután 1933-ban Ion Gheorghe Duca miniszterelnök betiltotta a szervezet működését, a gárda tagjai a nyílt utcán hajtottak végre halálos merényletet ellene. Bár az elkövetőket elfogták és bebörtönözték, a Vasgárda tovább működhetett, és ugyanez történt 1936-ban is, amikor Mihail Stelescut, a gárdával szakító és ezért árulónak kikiáltott korábbi gárda-alvezért végezték ki, majd darabolták fel bestiálisan egy kórházban a gárdisták.

Miután az uralkodó – részben éppen a Vasgárda politikai előretörése miatt – 1938 februárjában „királydiktatúrát” vezetett be Romániában, a hatóságok kísérletet tettek a szervezet lefejezésére. Áprilisban letartóztatták, majd – egy állítólagos szökési kísérlet során – meggyilkolták Corneliu Codreanut, a mozgalom alapítóját és ezzel egy időben hajtóvadászatot indítottak a magasabb rangú legionáriusok ellen. Vezérük megölése azonban újabb erőszakhullámhoz vezetett és revánsra ösztönözte a Vasgárda tagjait, akik számos vezető politikussal – pl. Armand Cãlinescu miniszterelnökkel is – végeztek Bukarest utcáin.

A 2. világháború közeledtével a Vasgárda egyre közelebb került a hatalom megszerzéséhez. Diplomáciai kudarcok egész sora ahhoz vezetett, hogy Romániának minden szomszédja felé területeket kellett átengednie, és ez megrendítette II. Károly király helyzetét, aki kénytelen volt lemondani 19 éves fia, Mihály javára. Az uralkodócserét puccs követte, melynek eredményeként az új erős ember, Antonescu tábornok a gárdára támaszkodva megalapította a „legionárius államot”. Az új rendszerben a tábornok „nemzetvezetői” – Conducãtor – titulust nyert, a Vasgárda pedig az egyetlen legális politikai szervezet lett Romániában.

A politikai merényletek évtizedére 1940. november 27. tette fel a pontot, amikor nem sokkal éjfél után egy csapatnyi legionárius betört a főváros közelében fekvő jilavai börtönbe, és lemészárolt 64 politikai foglyot, köztük Nicolae Iorga korábbi miniszterelnököt, valamint Virgil Madgearu egykori ipar- és kereskedelemügyi minisztert is. A halálosztagok tombolását idézi fel Mihály román király eredeti, 6,5 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranypénze, mellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 lej, Mihály király aranya, Románia, 1944

20 lej, Mihály király aranya, Románia, 1944
(6,55 gramm, 900-as arany, Ø 21 mm)

200 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: